Home Inspiration/medvetenhet När mörkret sänker sig över känslorna

När mörkret sänker sig över känslorna

by Charlotta

Julen är ljusets högtid, men också mörkrets. Julen är också gemenskapens och familjeumgängets högtid, men även ensamhetens och tomhetens. Av alla våra svenska högtider är julen den som är förknippad med mest förväntan och glädje men också med mest ångest och sorg. Känslan inombords blir som mörkast just för att den borde vara som ljusast.

I juletid är det traditioner och förväntningar som styr, tryggheten i att fira jul med samma människor och på samma sätt som man alltid gjort binder samman dåtid, nutid och framtid. Men om året som gått har kommit med stora förändringar som gör att allt inte längre är sig likt kan julen bli svår att uthärda.

Om man dessutom kanske redan mår dåligt sedan innan och är ledsen, deprimerad och ångestfylld så blir julens krav och förväntningar ytterligare en börda att bära. En börda av att låtsas att allt är bra, att försöka fungera trots att det känns som om man ska gå sönder och att orka en dag till.

Julen infaller under den mörkaste tiden på året, den tid när naturen vilar, när djuren sover dygnets flesta timmar och vi människor också är inställda på att varva ner, komma i kontakt med oss själva och vårt utsprung och ta hand om vårt inre.

Men i vår moderna livsstil har den återhämtningen helt försvunnit, den meditativa stillhet och kontemplation som mörkret inbjuder till har förbytts i hetsig överkonsumtion och stressade möten med människor som borde stå oss nära men som vi egentligen knappt känner längre. I alla fall inte känner på djupet, för ingen har tid att prata med varandra tillräckligt länge för att nå dit.

Mörkret och kylan leder oss inåt i värmen och inåt i oss själva för att utvärdera, läka och ladda om. Kroppen och själen ropar efter frid, ro och stillhet, och efter att återknyta kontakten med oss själv och vårt ursprung. När vi inte lyssnar till de ropen utan går tvärtemot våra instinkter förstärker det känslor av stress, överbelastning, hopplöshet och ensamhet.

Ensamhet inte bara från varandra utan allra mest från oss själva. Ingenting känns så ensamt som när man har övergett sig själv och sina mest grundläggande behov. Det vi behöver är inte mer prylar, mer stress, mer reafynd, mer ytliga konversationer eller mer påklistrade leenden.

Det vi behöver mer av är istället tid för varandra och för oss själva, djupa samtal öga mot öga och ärliga och genuina erkännanden om hur det känns på insidan, vilka tankar vi tänker i tysthet och vilka drömmar och rädslor vi bär i våra hjärtan. Men för att kunna dela det med någon annan behöver man först ta reda på det för sig själv, och som vi lever nu är det inte många som tar sig den tiden.

Lika väl som en övning i stress och konsumtion kan julen vara en upplevelse av själslig balansering och återknytande av betydelsefulla kontakter, antingen på egen hand eller tillsammans med andra. Tänk vad fint för både givare och mottagare om vi denna julen valde att byta ut kvantitet mot kvalitet, den ständiga medieströmmen mot innerliga samtal och glättiga ytor mot ärliga och medvetna inre djup.

Jag önskar er en riktigt God Jul fylld av kontemplation och läkning i mörkrets och kylans tid. 💖

/Charlotta

2 comments

Annica 23 december, 2018 - 10:52

Tack för din kloka text Charlotta❤❤❤
Ja,vi behöver ta hand om våra insidor,våra hjärtan och våra själar. Det som egentligen är våra riktiga jag.
Denna jul blir inte någon annan lik. Det är andra julen på 24 år som vi ska fira jul utan vår yngste son.
Det andra av förmodligen flera framöver.
Det fyller mig med så mycket sorg och tomhet.Att förlora det vackraste jag hade mitt liv är en förlust som jag egentligen inte kan greppa.
Julen blir inte ett firande i år. Det blir en tid att leva sig igenom men jag gör det med nära och kära. De kära som delar denna djupa sorg.
I sorg och svårigheter finns det ofta en stark gemenskap att hålla fast i och vila i.
Men man måste våga öppna upp,visa det som gör ont och skaver.Då vågar andra också öppna upp och man kan dela det svåra.
Vi växer av det svåra vi möter. Våra hjärtan kan av svårigheter och sorger faktiskt bli öppnare och starkare.
Jag möter ofta min son i meditation. Jag både gråter och känner glädje i dessa möten. Kan känna hans hand som elektricitet mot min hud.
Julen för mig i år blir att försöka hålla ljuset kvar i mitt eget hjärta. Min största julgåva jag vill ge mig själv och andra är frid och balans i hjärta och själ. Den hittar vi om vi söker stillheten i oss själva,med varandra,i naturen…
Jag frågade mina guider häromdagen om min fortsatta livsväg. De svarade: Du är,det räcker.
Det är så Jag tänker nu. Låt oss försöka att bara vara ibland.
Att bara vara i nuet och se de små detaljerna,de små händelserna, de små enkla sakerna kan vara de som göra våra insidor allra vackrast.Det som gör att våra själar och hjärtan kan blomma.
God Jul och Gott Nytt År.
🤗🎅🙏❤🌲
Önskar dig framför allt julefrid.
Kram från
Annica

Charlotta 23 december, 2018 - 11:31

Tack Annica, och tack för din ärlighet, dina tankar och kloka reflektioner.❤
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI