Home Inspiration/medvetenhet Nya tankar: spännande eller skrämmande?

Nya tankar: spännande eller skrämmande?

by Charlotta

Jag satt och tittade med ett öga på Nobelfestligheterna igår, förutom att det är en vansinnigt tjusig fest så tycker jag det är oerhört stimulerande att lyssna på talen, intervjuerna med pristagarna och på förklaringarna till vad deras upptäckter innebär.

Speciellt när det gäller ämnen som kemi och fysik är chansen god att upptäckterna i praktiken innebär att världen, som vi känner den, förändras en smula. Och den lilla riktningsförändringen kan på sikt innebära gigantiska kliv i en helt annan riktning än den vi varit på väg i under lång tid.

Vid sådana tillfällen där grundläggande förutsättningar och regler förändras i ett slag får man möjlighet att utmana sig själv i tanken. Det som nu plötsligt är bevisat var obevisat ända fram tills igår, bildligt talat, det som tidigare var okänt och kanske till och med otänkbart är nu inte bara känt och troligt utan också fullt möjligt och faktiskt en realitet.

Hur mycket mer av det som är otänkbart i dag kommer att vara genomförbart i morgon? Hur mycket av det som vi än så länge betraktar som ren fantasi kommer att vara en realitet nästa år? Var går gränsen mellan troligt och otroligt, fantasi och verklighet, kunskap och känsla?

Om något idag är verklighet och bevisat, var det då verkligen en lögn igår bara för att det ännu inte var bevisat? Om något är en övertygande känsla idag men ännu inte bevisat, ska man då vara säker på att det är fria fantasier eller är det kanske klokt att redan idag öppna för möjligheten att det förmodligen kommer att bevisas i morgon. Eller kanske nästa år eller fem år senare?

Världen och verkligheten rör sig snabbt nu, lite ryckigt och på många håll i otakt, men dock väldigt snabbt. Det mänskliga medvetandet och vår syn på världen och varandra, våra förutsättningar och oss själva, förändras i rekordfart, allting som varit relativt statiskt under lång tid förändras nu från ett år till ett annat, ibland snabbare än så.

Är det spännande eller skrämmande? Ska man driva på eller kämpa emot? Vill man ligga i framkant eller i bakkant? Finns möjligheterna i framtiden eller fanns de i dåtiden? För mig är svaren självklara, är de självklara för dig?

/Charlotta

2 comments

Hanna 12 december, 2016 - 18:12

Tack! Ja, det är spännande. Och mycket är i otakt, precis som även mitt liv varit länge och är lite ännu, ja, liksom lite haltande.
Och det är härligt att tro på något man innerst inne inte förstår. Att ha tillit till livet, det skulle man lärt sig som liten, eller en lektion i skolan…

Charlotta 12 december, 2016 - 18:17

Tack för dina tankar Hanna. Ja, visst är det en hel del som man borde ha lärt sig i skolan men som inte ens nämndes.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI