Home Inspiration/medvetenhet Recept på en oväntat effektiv uppryckning

Recept på en oväntat effektiv uppryckning

by Charlotta

Vissa dagar känns det som om ingenting får vara enkelt i livet och att allting som rimligtvis skulle kunna gå fel självklart också går fel. Börda läggs till börda tills även den minsta bagatell blir ett oöverstigligt berg som får en att vilja sätta sig ner och bara ge upp.

Istället rycker man upp sig och klistrar på ett ansträngt leende och hoppas på att det ska kännas bättre i morgon, och sedan dagen därpå, och dagen efter det. Dagarna går och efterhand börjar det kännas som om man fastnat i någon sorts ”repeat-mode” där allt i livet som är roligt och upplyftande blir mer och mer osannolikt.

När alla livets bördor blir tyngre och tyngre att bära omkring på och ljuspunkterna samtidigt blir färre så börjar humöret påverka handlingsförmågan och energinivån. Mindre och mindre blir gjort, och lusten att ta sig för saker blir svagare och alltmer sällsynt.

Man önskar att man ville, men allt känns bara så himla tråkigt och jobbigt. Kanske börjar man umgås med tankar som att ”det är nog så här livet ska se ut framöver”, eller ”jag har väl haft mina bra dagar, det bästa ligger helt enkelt bakom mig”. Men det finns som tur är ett förvånansvärt snabbt och enkelt sätt att vända på en sådan sinnesstämning och få gnistan och lusten tillbaka.

Knepet är att ta itu med några gamla surdegar och bli klar med dem. Alla har vi saker som finns uppskrivna på en fysisk eller mental ”att göra-lista” men som får stå tillbaka för att det inte är något som är akut. Saker som borde göras men som lika gärna kan vänta till en dag man har bättre med tid och mer energi.

Det kan vara saker som att putsa fönsterna, stryka tvätthögen, rensa i kökslådan, städa kylen, tvätta bilen, rensa garderoben, köra till återvinningen eller kanske stuva undan barnens urvuxna kläder. Ofta är det saker som inte tar mer än en timme att göra, många gånger mycket mindre än så, men ändå kan det vara så otroligt svårt att komma sig för att faktiskt göra det, så svårt att det inte blir gjort. Har du relationspunkter på din lista så väger de ofta tyngst av alla, det kan vara någon du behöver höra av dig till, be om ursäkt till eller på annat sätt visa att du finns och bryr dig. 

Trots att man intalar sig att det kan vänta så ligger det omedvetet där som en tyngd på axlarna och gnager på det dåliga samvetet, och med ett gäng punkter på listan så blir det en stark orsak till att man tappar tron på sig själv och livet, och att den mentala rullgardinen långsamt men säkert dras ner. Boten är lika enkel som genial.

Välj två saker från din lista och gör dem samma dag. Fundera inte på att det tar emot eller hur jobbigt det känns utan bara gör det utan att tänka på det. När du är klar kan du nästan känna hur nöjdheten sprider sig i kroppen och hur ditt sinne blivit flera kilo lättare. Gå och lägg dig med den nöjda känslan i kroppen och vakna med en oväntat positiv känsla och kanske till och med ett leende på läpparna.

Vill du ta hem ett känslomässigt storslam så fortsätter du nästa dag och bockar av en eller ett par saker till på listan. Efter det kommer du att vara så nöjd med dig själv att du känner hur energin spritter i kroppen och hur framtiden plötsligt ser väldigt ljus och hoppfull ut.

Effekten av att få undan något som fungerat som en mental tyngd, ett dåligt samvete eller ett måste är, i all sin enkelhet, ofta oväntat stor och väldigt tillfredsställande.

/Charlotta

2 comments

Conny 30 juli, 2018 - 16:34

Du har helt rätt tycker jag. Saker som inte blir gjorda finns ju kvar. De blir snart högar som känns oöverstigliga. Tar man istället en efter en, så känns det i alla fall för mig bättre nästan direkt då jag ser att högen minskar. På så vis märker jag att spiralen börjar gå åt rätt håll. Det är strax efter det jag brukar känna mig stark.

Charlotta 30 juli, 2018 - 22:04

Tack för att du delar dina erfarenheter Conny.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI