Home Inspiration/medvetenhet Så lätt att ge upp

Så lätt att ge upp

by Charlotta

Det är så lätt att ge upp när det inte blir som man tänkt sig. Så lätt att ta en motgång som ett nederlag, och ett tillfälligt bakslag som ett slutgiltigt misslyckande.

Även om ambitionerna från början är höga, idéerna fräscha och hoppet uppskruvat, så förändras allt det i samma stund som besvikelsen drar in.

Planen fungerade inte som jag hade tänkt. Det gick inte. Jag klarade inte det. Jag är inte bra nog.  Det kommer aldrig att gå. Jag tänkte fel. Det är omöjligt.

Så går tankarna ofta när man försöker göra något som man aldrig har gjort förut och man man inte lyckas på första försöket. Så går tankarna när man ger upp.

Men då glömmer man att det inte är så livet fungerar. Hur mycket i ditt liv har du lyckats med på första försöket?

Lärde du dig att gå på första försöket? Kunde du läsa första gången du provade? Blev första maträtten du lagade lyckad? Första gången du spelade ett instrument, eller en sport gjorde du succé?

Varför är det då att när vi blir är vuxna förväntar vi oss att vi ska lyckas med alla de riktigt svåra sakerna på första försöket? Träffa kärleken, reparera en relation, starta ett framgångsrikt företag, bestämma vad man vill göra i livet, bryta en dålig vana?

Om livet hade kommit med en instruktionsbok så hade där garanterat inte stått: Försök en gång och ge sedan upp. Mer troligt hade där stått: Be om det du vill ha, ta emot det du får, och använd det till att själv ta dig dit du vill och skapa det du vill ha.

/Charlotta

2 comments

carin 7 juni, 2017 - 21:40

Hmm efter första försöket ger jag aldrig upp på något. Men det är just när man har försökt med något under en lång tid och många gånger som tankarna kommer ”det kommer aldrig att hända, det kommer aldrig att gå”. Just för att jag försökt så många gånger så känns det mer troligt att det faktiskt inte kommer gå än att det kommer gå. Till exempel om jag varit på väldigt många dejter och det känns fortfarande inte bra med någon eller försökt att gå ner 3-4 trivselkilon men oavsett vad jag gör eller hur mycket jag kämpar och sliter så står våg och måttband stilla. Då är det lätt att tänka att det kommer nog aldrig gå. Vissa saker, som tex om man är singel eller arbetslös går att tänka lite förnuftigt kring, tex vad är sannolikheten att jag inte kommer bli ihop med någon eller få ett jobb igen? Den är minimal, nästan obefintlig. Jag VET att det kommer hända. Men att lyckas med till exempel en viktminsking, nja där börjar jag ge upp. Så min fråga till dig, hur ska man tänka när man försökt med något ett antal gånger (inte bara en gång)men inte får de resultat man vill ha?

Charlotta 7 juni, 2017 - 21:51

Ett bra sätt att tänka är att man betar av olika metoder som inte fungerar och för varje ny sak man provar så kommer man närmre någon av de saker som faktiskt fungerar. Samma sak med dejter eller arbetsplatser, man betar av alla de som är fel för att komma närmre någon av dem som är rätt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI