Home Inspiration/medvetenhet Se världen med nya ögon

Se världen med nya ögon

by Charlotta

Omväxling och förnyelse kan innebära ett lyft i livet och att uppleva något annat än det vanliga kan var skillnaden mellan att känna sig verkligt levande eller som om livet är mest grått och trist.

Ibland kan längtan efter förändring bli så stark att man kanske fattar beslut bara för att det ska hända något och inte för att just den förändringen är något man egentligen vill. Man kanske till och med tillåter sig att göra smått dumdristiga saker, eller saker som kan få tråkiga konsekvenser, bara för att man är så innerligt trött på att allting är som vanligt att det känns som om vad som helst är bättre, även onödiga risker, bråk eller kaos.

Ett exempel på hur behovet av att komma bort från tristessen och få variation i vardagen kan ta sig uttryck är semesterresor, ett annat är att bryta upp från en relation, ett tredje kan vara att byta jobb eller bostadsort och ytterligare ett kan faktiskt vara att bråka med sina nära och kära om betydelselösa småsaker.

Omväxling fungerar som den fösta skälvande tiden av en förälskelse, när allt är nytt och outforskat och varenda minut bjuder på överraskning och spänning. Även om kärleken kvarstår så lägger sig den där berusningskänslan ganska snabbt och en vardag infinner sig. Det kan vara en alldeles förtjusande vardag, men dock en vardag.

Oavsett var du bor, vem du lever tillsammans med, vad du jobbar med eller hur mycket pengar du har så kommer så småningom en vardag att infinna sig, en vardag där den ena dagen är den andra ganska lik, hur fantastiska och spänningsfyllda dagarna i sig än är. Och det fina är att det behöver inte alls vara något dåligt.

Vardagen förser oss med välbehövliga ramar för att våga vara våghalsiga och kreativa, och omväxling behöver inte alltid vara dramatisk för att ge en ny upplevelse. Känner du dig trött på omgivningarna och vardagen så kommer här ett tips på en övning att prova.

Föreställ dig så ingående som du kan att du ska flytta långt bort och lämna allt det gamla bakom dig. Tänk inte bara tankarna utan känn känslorna av att du aldrig mer ska gå på samma gator, aldrig mer handla i samma affärer, träffa samma människor, gå till samma arbetsplats eller komma hem till samma bostad.

Utnyttja hela din tankekraft och alla dina känslor till att sätta dig in i situationen att just idag är det sista gången du upplever allt det som du under lång tid har varit van vid att ha omkring dig.

Använd dagen idag till att se din värld och dina närstående som om du såg dem för sista gången, och upptäck precis hur vacker, färgrik, spännande, innehållsrik, charmig och trivsam den världen egentligen är. Du behöver bara välja att se på den med kärlek.

/Charlotta

2 comments

Lisa 2 februari, 2018 - 13:24

Hej Lotta!

Vilken fantastisk blogg, jag hittade den alldeles nu precis.

Jag har en fråga. I min relation med min kille har jag en tendens att ”leta fel”. Det är mitt allra första seriösa förhållande. Jag är stark i mig själv, har känslorna på utsidan och har mycket åsikter om allt. Han är på det viset min motsats; ganska osäker på sig själv, metodisk och klagar aldrig i onödan.

Under mitt liv har jag alltid fått mycket kritik från både min mamma och mina tränare. Plus att min mamma alltid har klagat mycket på min pappa, och jag vill VERKLIGEN inte ha ett förhållande på det sättet.

Jag har aldrig reflekterat över all kritik jag fått innan, men det har varit så pass naturligt att få mer kritik än beröm att det verkar ha fastnat på mitt beteende. Jag vill verkligen inte leta fel eller kritisera, men det verkar vara en slags ond cirkel där jag kritiserar någonting, min pojkvän blir ledsen och jag säger att jag ska försöka bli bättre på det. Sedan en vecka senare händer detsamma igen…

På något sätt känner jag att jag måste få ha åsikter och säga vad jag tycker och det vill min kille också. Men det känns som att det är vissa saker i hans beteende som jag hakar upp mig på i onödan.. Och ofta känner mig besviken på, fast jag älskar min kille oändligt.

Hur ska jag kunna ändra mitt mönster tror du?

Charlotta 2 februari, 2018 - 14:15

Hej Lisa, välkommen hit och tack! 🙂 Vad bra att du har uppmärksammat ditt mönster av att leta fel hos din pojkvän, att bli medveten om problemet är alltid första steget. Precis som du har insett är det ett väldigt skadligt beteende för er relation, det här inlägget handlar inte om riktigt samma situation men tankegången är i grunden den samma. Som med alla mönster är det svåraste steget att ta sig ur den gamla vanan. Många är bekanta med att det med muskelminnet fungerar så att om man övat in en rörelse på fel sätt krävs det att man gör den på rätt sätt minst 100 gånger i följd för att muskelminnet ska ändras och den korrekta rörelsen ska sitta där. Precis på samma sätt är det med tankarna, din hjärna har blivit väldigt bra på att leta fel, att leta efter saker som du kan irritera dig på, och nu kommer det att krävas både tid och engagemang från din sida för att ändra på de tankarna och bygga nya tankbanor. Du kan läsa om hur hjärnan fungerar i det avseendet här.

Det finns två vägar att gå i det här läget och ofta är en kombination det bästa. Vanligtvis är en del av de saker man retar sig på sådant som det faktiskt finns anledning att reta sig på, som t ex att killen inte gör det som är rimligt att förvänta av honom hemma eller att han inte visar hänsyn mot dig. Men lika vanligt är det att man retar sig på saker som egentligen inte spelar någon större roll, man har bara fått för sig att man vill ha det på ett visst sätt. När det gäller det som inte spelar så stor roll så handlar det om att du ska bestämma dig för att du ska träna på att inte bli irriterad och så småningom inte ens lägga märke till det. Här kommer avprogrammeringen av hjärnan in, det är alltid en uppförsbacke till en början så du behöver vara bestämd mot dig själv. Det kan också hjälpa om du så fort du är på väg att bli irriterad styr om tankarna till något du gillar väldigt mycket hos din kille, eller vad du skulle sakna om du förlorade honom. När det gäller de sakerna som det är rimligt att kräva av honom för att relationen ska fungera brukar positiv förstärkning vara mer effektivt än att klaga. Om du vill att han ska diska efter sig så passar du på en gång när han faktiskt har gjort det och visar tydligt din uppskattning i både ord och handling, dock utan näbbiga kommentarer eller insinuationer, utan bara rakt och ärligt visa hur glad du blev och hur mycket det betyder för dig att han diskar. Lycka till!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI