Home Inspiration/medvetenhet Semestern är ingen tävling

Semestern är ingen tävling

by Charlotta

Så här i början på sommaren skulle jag vilja påminna om några väldigt viktiga saker om vad som är och inte är var och ens ansvar och sak att ta hänsyn till under semestern.

  • Vart grannen åker på sin semester är inte din sak.
  • Hur många utflyktsmål arbetskamraterna prickar in under sin semester är inte din sak.
  • Vilka festivaler och konserter kompisarna är på under sin semester är inte din sak.
  • Hur många nöjesparker barnens lekkamraters familjer besöker under semestern är inte din sak.
  • Vilka renoverings-, bygg- och trädgårdsprojekt som polarna på gymmet ska riva av under semestern är inte din sak.
  • Osv.

Genom den strida ström av listig marknadsföring och förtäckt påtryckning från media som vi numera ständigt utsätts för får man lätt intrycket av att semestern verkligen är en tävling, och att den som har gjort mest, flest, dyrast, längst och svårast är den som vinner semesterkampen och har rätten att skryta och skrodera när vardagen återvänder.

Men så är det inte alls, egentligen är det precis tvärtom men det verkar de flesta ha glömt bort. Vi har blivit så vana vid att prestera under resten av året för att familj, jobb och fritid kräver det, att när semestern kommer fortsätter vi i samma stressade och ångestfyllda hjulspår av bara farten.

Semester handlar dock inte om att prestera, tror man det har man missuppfattat själva vitsen med semester och gör sig själv (och sin eventuella familj) en stor otjänst. Semester handlar om att varvar ner, ta sig tid, umgås, uppleva och njuta, och det är detta som är din sak och ditt ansvar att se till att det blir gjort.

Varva ner, ta sig tid, umgås, uppleva och njuta. Varva ner, ta sig tid, umgås, uppleva och njuta. Varva ner, ta sig tid, umgås, uppleva och njuta. Varva ner, ta sig tid, umgås, uppleva och njuta. Varva ner, ta sig tid, umgås, uppleva och njuta.

Om du kände dig smått stressad av det faktum att jag skrev samma mantra-liknande mening sex gånger i följd så är detta extra viktigt för just dig. Att se och göra nya saker varje dag är inte detsamma som att uppleva dem, för att uppleva något behöver man ge sig själv tid att först ta in det, sedan smälta det och slutligen reflektera över det, annars kan man lika gärna titta på en bild i en tidning.

Om det trots allt är helt omöjligt att undkomma prestationskravet så låt då semestern bli en tävling i att varva ner, ta dig tid, umgås, uppleva och njuta. Ta en hel dag till att följa myrornas vandring, räkna moln och äta glass i parken. Med eller utan barn. Eller en dag till att cykla iväg på en väg du aldrig kört tidigare och inte vet vart den leder, bara för att se om du hittar något roligt.

Tillåt dig att vara i din egen tystnad med bara vinden och fågelsången som bakgrundsljud så du kan börja förstå dina tankar, bli vän med dina känslor och höra vägledningen från din inre röst. Bjud in till genuina och innerliga samtal med goda vänner, eller sådana som kan bli goda vänner, över en skål med jordgubbar och en kopp myntate och se hur dagen långsamt skymmer och sedan gryr igen medan ni pratar om saker du tidigare inte ens visste intresserade dig.

Varva ner. Ta dig tid. Umgås. Upplev. Njut. Ha en riktigt trevlig semester!

/Charlotta

2 comments

Annica 22 juni, 2019 - 12:27

Tack för din kloka text❤❤❤
Det är verkligen så som du beskriver.
All denna hets för att prestera och till och med för att uppleva leder oss så fel ibland.
Det blir en tävling utan själen.
Utan själen stannar vår inre värld och vi blir ledsna och nere oavsett hur mycket vi gör eller har.
Jag har äntligen förstått det här efter så många år.
Det krävdes både utmattning och stor sorg för att komma dit jag är idag.
Jag är inte glad varje dag men jag har hittat det vackra i det lilla och stilla.
Igår var en dag som var både glad och tung på samma gång.
När jag tittade ut framåt kvällen såg jag en liten skatunge på vår altan. Han tittade mig rakt in i ögonen.
Han hade landat där och trots mammans tjat stannade han kvar.
Jag kunde studera honom i flera timmar.
Han bytte ben när han sov och var obekymrad om rum och tid.
Myggorna bet honom men han fortsatte sova.
Han var så dunig och mjuk,helt underbart vacker.
Sorgen över min son kändes lättare i stunden med denna lilla dunboll strax intill.
Jag kände en så stark hälsning från andevärlden om att vi alla är trygga och att övergången till en andevärld är trygg för varje själ.
Nu ska jag njuta av denna dag.
Rensa lite ogräs i min rabatt och känna att det också är en skatt.
Att bara vara i naturen och en del av den.
Allt gott❤❤❤
Önskar dig en fortsatt fin sommar.
Kram från
Annica

Charlotta 22 juni, 2019 - 21:04

Tack för att du delar din upplevelse Annica.❤ I Solögas bok ”Djurens språk” står det att skatans budskap är att du har förmåga att skapa skönhet överallt just genom att du älskar det vackra, och att skatans gåva till dig är att skapa skönhet i din värld. Den utförligare texten lyder så här: ”Du skapar skönhet genom att först känna kärlek – eftersom skönhet föds ur kärlek. Skatan kommer som en bekräftelse på att skönhet kommer att infinna sig i ditt liv igen. Med andra ord, har du något du oroar dig över och skatan kommer i din väg, släpp din oro, skönhet kommer att infinna sig. Ditt problem löser sig.” Kram!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI