Home Inspiration/medvetenhet Smärta är lika värdefullt som lycka

Smärta är lika värdefullt som lycka

by Charlotta

Smärta har oftjänt dåligt rykte, i själva verket är smärta något av det mest användbara vi har att tillgå. Men vi har redan tidigt i livet fått lära oss att smärta ska dövas, smärta är dåligt och något som man ska göra sig av med så fort som möjligt, kosta vad det kosta vill, bara man blir av med smärtan.

Fysisk smärta talar om att din kropp behöver hjälp, att något inte står rätt till och att den behöver vila, läka, få mer och bättre näring eller på annat sätt få hjälp. Att bara döva smärtan då löser inte problemet utan det döljer det samtidigt som man riskerar att smärtan förvärras på sikt.

Men allra tydligast blir det när det gäller känslomässig och själslig smärta, när livet inte blir som vi har tänkt oss och vi drabbas av elakheter, kris, sorg, förlust, besvikelser och motgångar som får det att kännas som att det inte finns någon väg ut, ingen framtid och inget hopp.

Den sortens smärta försöker alla människor undvika så långt det bara är möjligt, och när man trots allt drabbas av den, för det gör alla förr eller senare, så gör man allt man kan för att så snabbt som möjligt bli av med den igen.

Man försöker bedöva smärtan, att låtsas som om den inte finns där, eller kanske till och med att skicka vidare smärtan till någon annan. Som om smärtan i sig vore fel, som om den vore något dåligt eller skadligt som man behöver fly från för att ha en chans att överleva.

I själva verket är det precis tvärtom. Bästa sättet att genomleva smärta är att våga vara stilla i den, att tillåta sig att uppleva den, att lyssna till den, känna den, förstå den och använda sig av den.

För smärta kan verkligen användas, den kan avändas som drivkraft för kreativitet och nya idéer och mål, som styrka för att orka genomföra det som måste göras för att nå dina mål, och som mod för att våga tro på att det är möjligt.

Lycka är behagligt men det tar dig ingenstans, det som har kapacitet att skjuta dig som en raket mot nya höjder i livet är smärta, om du vågar vara stilla i den så länge att du kan använda dig av den. Vägen till större lycka går genom smärta.

/Charlotta

 

Powered by Calculate Your BMI