Home Inspiration/medvetenhet Stora förändringar börjar i det lilla

Stora förändringar börjar i det lilla

by Charlotta

Man vill inte vänta, vill inte lägga energi på något litet och till synes meningslöst när det man egentligen vill ha är så mycket större och viktigare. Man vill inte slösa bort den motivation och det engagemang man har just nu på något som är så marginellt att det knappt ens kommer att märkas. Man vill ha den stora förändringen direkt, den som förändrar livet så det märks ordentligt, både för en själv och för andra.

Så man satsar allt man har på att nå det stora, fina, blanka, glittriga och extremt lockande målet. Man tar i från tårna och ger det precis allt man har under en kort, underbart intensiv ansträngning, tills man blir smärtsamt medveten om att det inte kommer att gå och att man inte ens var i närheten att lyckas. Då förbannar man sin egen dumhet och drar snabbt slutsatsen att det aldrig kommer att gå och därmed inte är lönt att försöka fler gånger.

Men saken är den att resultaten kommer inte av att göra en enda stor satsning på det där som man allra helst vill ha, det som på ett enkelt sätt löser alla problem och gör livet roligt och meningsfull. Resultaten kommer av att göra en långsiktig satsning på att lära sig det enkla och grundläggande så väl att det blir en del av vardagen och en självklar del av en själv.

Det är precis de där sakerna som man inte sätter på en gång utan behöver upprepa varje dag, kanske många gånger per dag, år ut och år in innan de blir till en naturlig vana, som utgör den stabila grunden till det nya man vill skapa. Att konsekvent byta ut en tanke mot en annan, att byta ut en dålig vana mot en god vana, att byta ut några livsmedel mot några andra, osv.

Att försöka hoppa över grunderna och gå direkt på finalen är ungefär lika framgångsrikt som att be Zlatan visa hur man gör ett av hans omöjliga mål där han kommer från ingenstans och på volley klackar in bollen med snudd mot undersidan på ribban. En sån grej lär man sig inte, den sortens spel uppstår av sig själv när man tragglat passningar, straffsparkar och bolltrix under så många år att det sitter i ryggmärgen.

På samma sätt behöver man lägga grunden för allt det man vill uppnå inom personlig utveckling genom träget och metodiskt arbete, börja med det lilla och hitta en kontinuitet i det tills det går av sig själv och utan att man tänker på det. Först då är man redo att ge sig på större grejor.

/Charlotta

2 comments

Annica 24 maj, 2018 - 01:19

Tack för en klok text.❤️❤️❤️
Jag tror det du beskriver och brist på dessa insikter delvis skapar den psykiska ohälsa
som idag ökar bland barn och unga, ja bland många av oss.
Tålamodet och tilliten till oss själva att vi behöver börja i det lilla och ta små steg mot de förändringar
vi önskar oss.
Små steg mot de mål vi önskar och vill nå.
Att ny kunskap grundar sig på de kunskaper vi har och att den bygger i sin tur ny kunskap.
Att de erfarenheter vi har och får hjälper oss att möta nya händelser i livet.
Den stora stress som uppstår när man befinner sig på punkt A eller B och allra helst vill vara på M , N eller Ö.
En klok kollega i skolan sa till mig när vi pratade om mognad och lärande: ” Blommor blommar vid olika tillfällen men de blommar alla.”.
Vet inte varför allt idag ska gå så fort i ett sånt rusande tempo utan mycket tid till eftertanke och djupare reflektion.
Då skulle vi alla förstå att resan mot målet är det som utvecklar oss kanske mer än det mål vi når.
Vi behöver bli bättre på att förstå att det är inte ett misslyckande att ta ett steg i taget framåt.
Att det till och med ör ok att backa ett eller två steg om du mår bättre av det.
Livet är många steg både stora och små i ständig utveckling.
Det riktiga ”blänket” får vi i oss själva och varandra när vi uppskattar de steg vi alla tar på olika sätt i vår utveckling.
Att de små stegen kan de vara de största.
Att ha respekt för varandra och förståelse för att vi alla kämpar så gott vi kan och ha modet att sträcka ut en hand och att ibland hjälpa varandra till förändring också.
Allt gott.
❤️❤️❤️
Kram från
Annica

Charlotta 24 maj, 2018 - 08:44

Jag tror du har helt rätt Annica, tack för dina tankar! ❤
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI