Home Inspiration/medvetenhet Vad är klardrömmar/lucid dreaming?

Vad är klardrömmar/lucid dreaming?

by Charlotta

Klardrömmar, lucid dreaming på engelska, är något som uppmärksammas mer och mer på senare tid. Om det är för att det är fler som upplever klardrömmar nu, för att det är vanligare att man pratar om det eller för att det finns ett allmänt ökat intresse för vårt högre jag vågar jag inte säga men det är hur som helst ett intressant område.

Exakt vad som sker i hjärnan när man klardrömmer är det ingen som har kunnat beskriva än så länge men det bedrivs forskning på området. Däremot vet vi hur klardrömmar yttrar sig och hur man kan avgöra om man har klardrömmar eller ej.

En klardröm är när man under sömn har en dröm i vilken man är medveten om att man drömmer. Man ska alltså under drömmens gång, medan man sover, inse att det som händer nu bara är en dröm och inte på riktigt. Gör man det så klardrömmer man.

Är man en van och tränad klardrömmare kan man i det läget aktivt och medvetet gå in och förändra och styra drömmen, man kan själv bestämma vad som ska hända härnäst i drömmen så man får uppleva intressanta saker, eller för den delen avstyra en mardröm eller andra oönskade händelser i drömmen.

Det sägs att ungefär 20 procent av mänskligheten spontandrömmer minst en klardröm i månaden. Det sägs också att oavsett om man tillhör de 20 procenten eller inte så kan man träna upp förmågan att klardrömma om man så vill.

Här är några vanliga metoder för att träna sig till att börja klardrömma eller att förstärka och utvidga sina klardrömmar:

  • Börja föra drömdagbok. En drömdagbok har man liggandes vid sängen tillsammans med en penna så att man så fort man vaknar kan skriva ner det senaste man drömde så detaljerat som möjligt. Detta bör man göra både när man vaknar på morgonen och om man vaknar mitt i natten.
  • Inför kontrollaktiviteter regelbundet dagtid. En kontrollaktivitet kan till exempel vara att titta ner på sina händer och vända på dem så man först ser handryggen och sedan handflatorna samtidigt som man observerar naglar, ådror, linjer, smycken och andra typiska kännetecken för de egna händerna. Andra kan vara att se vad klockan är eller att tänka tillbaka på hur man förflyttade sig för att komma dit där man är just nu.
  • Bestäm dig för att inatt ska du klardrömma. När du ligger i sängen och ska somna så säg till dig själv med självklarhet och bestämdhet att inatt ska du klardrömma och du ska komma ihåg det när du vaknar. Detta låter för simpelt för att kunna fungera men sägs vara den bästa metoden för att träna sig till att börja klardrömma om man inte redan gör det spontant.

Drömdagboken gör att man blir mer medveten om vad man drömmer och tränar sig på att komma ihåg drömmarna. Kontrollaktiviteterna tränar hjärnan till att göra det till en vana att kontrollera dessa saker så att man även gör det automatiskt i drömmen, och när man gör det i drömmen kommer upplevelsen att vara annorlunda på ett sätt som gör att man kan bli medveten om att det är en dröm och inte verklighet.

Förutom att klardrömmar kan vara kanske den bästa underhållning man kan få uppleva eftersom man kan skapa precis vad som helst och vara med om allt man önskar så kan det även vara praktiskt användbart.

Klardrömmar kan användas som en träningsarena för att träna på saker man tycker är svåra i verkligheten. För hjärnan är upplevelsen i verkligheten och i klardrömmen densamma och därför kan man klardrömma sig till att bli bättre på något. Klardrömmar kan också användas för problemlösning av problem som man inte hittar lösningen till i vaket tillstånd.

Mycket tyder på att man i klardrömmar får tillgång till delar av sitt medvetande som man i vaket tillstånd har svårt att nå, kanske rör sig klardrömmar i samma område som man beträder genom hypnos eller djup meditation och kanske är det ett sätt att få bättre kontakt med vårt högre jag.

Vänder man sig till YouTube finns det åtskilliga videor med musik och meditation som kan vara till hjälp om man vill klardrömma, här är en och här en annan.

Jag har själv aldrig upplevt att jag klardrömt vilket kan betyda antingen att jag tillhör de 80 procenten som inte klardrömmer spontant eller att jag bara inte kommer ihåg att jag klardrömmer. Dock tror jag att jag skulle kommit ihåg det om jag gjort det eftersom jag brukar minnas mina drömmar ganska tydligt precis när jag vaknar så jag utgår från att jag inte klardrömmer.

Är det någon av er som klardrömmer och har ni i så fall provat att styra drömmarna så att ni kan göra roliga saker som att flyga, se andra delar av världen, träffa vilda djur eller något annat spännande?

/Charlotta

Medförfattare: Andliga guider

4 comments

Anna med pudlarna 8 september, 2019 - 11:00

När min reumatism bröt ut för många år sedan hade jag väldigt ont i hela kroppen, så ont att jag knappt klarade att lyfta kaffemuggen själv. Den perioden (några månader) hade jag ett flertal drömmar där jag flög – utan några som helst hjälpmedel – och när jag hade som värst ont blev de klardrömmar så att jag kunde styra hur jag flög. De var en stor tröst för mig, det var helt underbart att kunna flyga omkring utan minsta smärta <3 Sen dess har jag haft några klardrömmar till, men de är långt ifrån regelbundna.

Charlotta 8 september, 2019 - 11:06

Hej Anna med pudlarna, vilket underbart alias!😘 Det måste har varit en fantastisk upplevelse i drömmen, det är fascinerande vilka vägar sinnet kan ta för att komma undan kroppens vedermödor. Tack för att du berättar.
/C

Lenni 8 september, 2019 - 22:02

Hej Charlotta! Vad intressant, visste inte att det heter klardrömmar, trodde det är en relativt vanlig företeelse. Jag klardrömmer uppenbarligen från och till. Ibland till och med medvetet. En gång hände det en nästintill kuslig sak. Under en lång period kände jag ett starkt band till en manlig kollega och av hans kommunikation och handlingar att döma kände han likadant. Inte bara sexuell attraktion, utan lite mer som att vi hade delade magnetiskt fält, att vi kanske stått varandra nära nång gång förut. Att titta i hans ögon var att hitta en mosaikbit från mitt förra liv osv. Du kanske vet. Ryser nu medan jag skriver det, fast på ett bra sätt. Har du kunnat kommunicera med någon utan att säga nåt, medan du talat med språk med annan person, så vet du säkert vad jag menar. Nåja, en gång (klar)drömde jag om honom, det var väldigt intimt och ja, avsiktligt och medvetet. Det märkliga var att nästa gång vi träffades agerade han som om han också drömde samma sak. Som om vi varit båda två om samma dröm och verkligheten i den.

Att flyga i drömmen (som Anna ovan nämnt i sin kommentar) är min favoritsyssla, det är inte så att jag kan flyga varenda gång jag vill det, men jag känner när det väl går åt det hållet, och har övat upp en – enligt mig – väldigt bra teknik att släppa taget om marken och styra rörelsen uppåt. En häftig känsla, att känna igen stegen och synka sina rörselser så att man flyger utan några som helst tveksamheter.

Får se vad jag ska drömma inatt. Ser fram emot det!

Charlotta 8 september, 2019 - 22:25

Vad spännande det låter Lenni, tack för att du berättar.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI