Home Inspiration/medvetenhet Vad skulle du kunna vara glad för om du verkligen ville?

Vad skulle du kunna vara glad för om du verkligen ville?

by Charlotta

”Vad är du glad för?” sa han uppmuntrande till den nedstämde kvinnan.

”Inget”, sa hon.

”Men det finns väl något du är nöjd med eller tacksam för?”

”Nej, jag tror inte det”, suckade hon uppgivet.

Som problemlösare är vi människor enastående, och det är också den egenskapen som gjort att vi har kommit så långt i vår materiella utveckling som vi har gjort.

Drivet att hitta en bättre lösning, en lösning som kräver minder jobb, mindre ansträngning, som är mer effektiv och ger bättre resultat har gett oss allt från yxan och plogen till datorer och flygplan. Hade vi inte varit problemlösare till naturen så hade vi fortfarande bara haft tillgång till de verktyg naturen ger oss i sin råaste form, men vi ville mer, vi krävde mer, så vi hittade lösningar.

Men problemlösandet har en baksida och det är att vi tenderar att se problem överallt, hela världen är full av saker som kunder vara bättre, saker vi inte är nöjda med och problem som behöver lösas. På det följer självklart att det aldrig går att vara riktigt nöjd eftersom det alltid finns något som inte är perfekt än.

Problemlösandet är vårt driv, vårt medfödda arv, men vi behöver inte finna oss i att låta det är den styrande processen i våra liv. De förutsättningarn vi lever under nu är i de flesta fall fullt tillräckliga även om de, per definition, aldrig kommer att bli perfekt.

Vi kan bestämma oss för att det är bra nog som det är och välja att fokusera på allt det som redan är bra istället för allt det som skulle kunna bli ännu bättre. För att lyckas med detta behöver man ställa rätt frågor till sig själv och ställa dem på rätt sätt.

För en person som bara ser problem som behöver lösas och saker som kan bli bättre så finns det ingenting att var glad eller tacksam för, men om man istället ställer frågan så här:

”Vad skulle du kunna vara glad för om du verkligen ville vara glad?”,

då kommer situationen i ett helt annat läge. För om man verkligen skulle anstränga sig för att hitta saker att vara glad för så kommer man att hitta massor.

”Jag skulle kunna vara glad för att jag har en bostad, mat på bordet, att solen skiner, att jag har min familj, att jag är frisk, att jag har en massa idéer om vad jag vill göra och att vi sitter här och pratar med varandra.”

Steget från att vara i ständig problemlösning eller ständigt missnöje till att säga att man är glad och tacksam kan vara alltför stort för att bemästra i ett steg, men prova att börja med att tänka dig vad du skulle kunna vara glad för, vad du skulle kunna vara tacksam för, nöjd med stolt över osv.

Gör det till en vana att tänka de tankarna flera gånger varje dag och innan du vet ordet av kommer du att upptäcka att det inte längre känns som en lögn utan att du faktiskt känner dig glad, tacksam och stolt.

/Charlotta

7 comments

A 14 september, 2016 - 10:40

Hej! Mycket bra skrivet, för det finns alltid något att vara glad för om än så litet. Att solen skiner, att jag har en bostad, mat på bordet osv. Alltså det mest primära för att leva, vi glömmer ofta de små sakerna i livet och tror att vi blir lyckligare av ha allt som andra har. Men är de lyckligare för det? I regel inte tror i alla fall jag. Just det här som du tar upp om att hitta fel är tyvärr alltför vanligt. Kan ta ett exempel, jag skrev till en kvinna på en dejtingsajt för att jag tyckte att hennes text och önskemål i livet, stämde med mina, och jag gick med på denna sida enbart för att få kontakt med henne, hon väckte ett intresse hos mig. När jag väl hade skrivit och berättade att jag hade samma inställning och blev glad för att hon skrivit som jag tänker, så får jag till svar att jag verkar vara sympatisk MEN hon började att hitta fel hos mig att jag inte har någon status eller yrke. Jag skrev sen tillbaka att jag är inte intresserad av vad du har för status, utan jag är intresserad av dig som människa. Just vad vi har för status i samhället verkar vara det viktigaste, inte hur vi är som individer, vilka värderingar vi har, intressen osv gemensamt. Jag fick intrycket att hon verkar vara en osäker kvinna, att börja leta fel hos andra det första hon gör blir hon inte lyckligare över. Jag ser det här mer eller mindre överallt och i synnerhet på dejtingsidor, och blir så less. Tror de att det finns någon perfekt prins klivande till dem från sagan? Jag undviker dejtingsidor i fortsättningen.

Charlotta 14 september, 2016 - 10:50

Det där är ett väldigt vanligt fenomen på just dejtingsajter, människor shoppar partner som de shoppar kläder eller inredning. Det är också en förklaring till att man ofta hittar samma människor på dessa dejtingsajter år ut och år in, för med den inställningen kommer de aldrig att hitta någon som duger, och om de mot all förmodan skulle göra det så är den personen inte intresserad av dem. Nu drar jag det lite till sin spets, men generellt skulle jag säga att man har större chans att träffa någon på en dejtingsajt desto mer vikt man lägger vid yttre attribut och social status och desto mindre vikt man lägger vid inre kvaliteter och personlighet.
/C

A 14 september, 2016 - 11:21

Tack! Det stämmer att det är samma människor år ut och år in, och du har rätt i att just detta med att lägga störst vikt vid utseende och social status är viktigare än vilken personlighet man är, och vilka inre kvaliteter man har. Men den här kvinnan väckte mitt intresse just för att jag trodde att hon var den personlighet, hon utgav sig för att vara. Vilket alltså inte stämde. Aldrig mer dejtingsajter!

A 14 september, 2016 - 12:11

Mycket bra det där med att ”shoppa” en partner, för det är samma beteende som när de väljer just kläder och heminredning. Det ska jag komma ihåg. Tack så mycket!

Charlotta 14 september, 2016 - 12:24

Väl bekomme! 🙂
/C

Dick 14 september, 2016 - 14:51

Vet inte riktigt vart jag ska börja…. mår piss funderar på om det verkligen är värt detta liv. Har gått många år på psyket både det öppna men även på akuten, ingen hjälp har det varit ännu, bara en massa piller och bortkastade pengar. Mitt ”problem” började dagen då jag och min sambo fick reda på att vi inte kan få barn, har testat ivf ochså, svaret kom i ett brev hemskickat, du är steril, där började min resa in i tabletternas rike, har tidigare varit livskraftig men idag är inget kul eller tillräckligt intressant för att jag ska orka bry mej, kort sagt jag hatar den jag blivit idag. Har funderat men inget är klarare idag, jag har ett problem men inget jag gör löser det. Är idag sjukskriven och tänkte skaffa mej en inkomst försäkring genom facket, tvärnobben blev det då jag anses för sjuk !!! De kanske har rätt i det ändå. Min tant är rädd att jag tar livet av mej, ärligt är det bara rädslan att såra henne är det som gör att jag lever idag, men snart räcker inte det heller.

Charlotta 14 september, 2016 - 15:37

Välkommen hit Dick! Jag beklagar att du fått beskedet att du inte kan få barn. Du vet säkert detta redan men jag tänker säga det ändå, att du inte är fertil påverkar inte på något sätt vem du är som person och det gör dig absolut inte mindre manlig, mindre attraktiv eller mindre värdefull. Jag förstår att det är en stor sorg för dig att inte kunna få biologiska barn och det är en sorg som inte går att medicinera bort, själen måste få en chans att läka naturligt genom tid och insikt, men kan det kanske vara så att du också tror att infertiliteten påverkar vem du är, att du på något sätt blir mindre värd och att det är det som ännu mer gör att livet känns värdelöst?

Att inte kunna få biologiska barn är något som du förmodligen inte kan ändra på, men du kan ändra på vilka historier du berättar för dig själv om vad det innebär och vilken betydelse det har för resten av ditt liv. Att bli biologisk förälder är inte det enda sättet att ta hand om och uppfostra ett barn, att vara förälder är inte heller det enda sättet att göra skillnad i någons liv. Jag tror att saker händer av en anledning och när en möjlighet tas ifrån oss så är det för att det är meningen att vi ska välja en annan väg i livet, ofta att vi ska göra något större som berör fler eller som är mer betydelsefullt.

Jag hoppas att du vill ta dig tid att läsa gamla inlägg på bloggen för jag tror att här är mycket som du kan ha glädje av. Här är några inlägg som nog kan vara bra för dig att börja med.

Vilken historia styr ditt liv?
Är barn meningen med livet?
Gropen
Varför känns livet meningslöst?
Meningen med livet
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI