Home Inspiration/medvetenhet Vad skulle du vinna på att socialamedier-banta?

Vad skulle du vinna på att socialamedier-banta?

by Charlotta

Samtidigt som det hela tiden dyker upp ny spännande teknik, nya typer av skärmar, nya appar och nya sociala medier så hör man samtidigt allt oftare människor som teknik-bantar och socialamedier-bantar.

Kan det vara så att hur fantastisk tekniken än är så börjar det bli för mycket? Är det nu vi börjar inse att livet på nätet inte kan ersätta livet i verkligheten och att digitalt umgänge trots allt inte ger samma tillfredsställelse och sociala utbyte som äkta mänskliga kontakter?

Det pratas mer och mer om att vara beroende av sociala medier och inte kunna koppla ner. Människor sover med sina smartphones vid huvudkudden, och det sista man gör innan man somnar och det första man gör när man vaknar är att kolla Instagram, Facebook, Twitter eller mailen.

Vet du hur många timmar per dag du lägger på att kolla uppdateringar? Har du kollat? Det är garanterat fler än du tror. Prova gärna en dag att skriva ner de minuter du lägger på sociala medier och summer alltihop.

Hade du kunnat minska den tiden till hälften utan att gå miste om något viktigt? Vad hade du kunnat göra med den tiden istället? Kanske något som du gärna skulle vilja göra men tror att du inte har tid med? Kanske en hobby eller ett fritidsintresse, kanske börja träna eller gå en utbildning, kanske umgås mer med familjen, eller fixa något i hemmet, planera om trädgården eller bara hinna läsa de där böckerna som du varit sugen på så länge?

Bara för att något har blivit en vana betyder inte att det måste vara så för alltid. Om det bidrar med bra saker till ditt liv så fortsätt, om inte så minska ner på det och gör något bättre med tiden istället. Något som gör dig glad och nöjd och som får dig att gå och lägga dig med ett leende på läpparna, något som gör att dagen imorgon har förutsättnignar att bli en liten aning bättre än den igår.

/Charlotta

9 comments

Tina 29 mars, 2016 - 09:57

Läste en artikel om det här för en tid sedan där över 1000 deltagare delades in i två grupper. Hälften fick Facebook- förbud och resten levde på som vanligt. Resultatet?
Gruppen som inte facebookat upplevde att de blivit lugnare och lyckligare. De var mer sociala och mentalt närvarande, nöjdare med sina relationer, hade lättare att koncentrera sig och en känsla att tillvarata tiden på ett bra sätt.
Själv har jag inte längre Facebook och avslutade även nyligen mitt Instagramkonto och har reducerat antalet bloggar som jag läser till hälften. Känns skönt att få balans på det och vara mer närvarande och tillbaka till det verkliga livet igen:-).

Charlotta 29 mars, 2016 - 10:10

Intressant, det är tydligt att all denna medienärvaro tar ut sitt pris på vår verkliga närvaro och även vårt välmående. Jag tror det behövs en ökad medvetenhet på området. Tack för att du behöll Överlevnadsguiden på din läslista. 🙂
/C

Tina 29 mars, 2016 - 12:43

Självklart:-)!

Anna 29 mars, 2016 - 12:57

Du är klok du med många fina insikter och tankar som jag kan ta till mig och känna igen mig i, tack!

Charlotta 29 mars, 2016 - 13:01

Tack Anna, välkommen hit! 🙂
/C

Ekenäsliv 29 mars, 2016 - 15:14

Hej!
Tack vare Tina hittade jag hit.
Vilken jättefin blogg som jag ska addera till min läslista, samtidigt som jag ska rensa bort något.
För det är så sant att man måste se over vad det är som verkligen ger något. Tror fler och fler upptäcker det och reducerar tiden med Sociala Medier.
Har en dotter som är 11 år och än har hon inte frågat efter det vilket jag är oerhört glad för. Det tanker vi dra ut på så länge vi kan.
Sover aldrig med mobilen vid sängen, köpte mig en batteridriven väckarklocka I höstas och lämnas alltid mobilen I köket om natten. Den ska inte störa min nattsömn.
Tack för kloka råd och tips!

Charlotta 29 mars, 2016 - 15:20

Tack för att du delar med dig Ekenäsliv, roligt att du hittat hit och att du gillar det du läser. 🙂
/C

A. 30 mars, 2016 - 08:30

Jag avslutade mitt facebook konto 2011 – bara en massa ointressanta statusuppdateringar, om vad folk ska äta, fika och annat trams. Väldigt låg nivå på sociala medier måste jag säga, och ytligt. Jag har twitter men går sällan in där, ingen större skillnad på facebook och twitter. Kollar mailen en gång om dan, det räcker. Mobilen använder jag bara när det är nödvändigt. Följer den här bloggen och en till. Inget mer. Tycker att jag blir korkad av för mycket dataanvändning. Bra skrivet som vanligt av dig!

Charlotta 30 mars, 2016 - 10:17

Tack, roligt att du gillar det.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI