Home Inspiration/medvetenhet Vart är du på väg?

Vart är du på väg?

by Charlotta

För att kunna ta dig dit du vill måste du först och främst veta vart du ska, men också var du befinner dig. Även om där du är just nu är ett ställe som du kanske helst skulle vilja slippa kännas vid. Är du inte ärlig med dig själv om var du är så kommer du att fara vilse på vägen dit du ska. Du kan enkelt testa detta genom att prova att resa från t ex Sundsvall till Helsingborg men knappa in Karlstad som startplats på GPS:en.

Så var är du egentligen, om du ser genom alla eventuella slöjor och maskeringar som är behändiga att använda för att underlätta för dig själv och få livet att se lite mer polerat ut för omvärlden. Var befinner du dig under allt det?

För det är där du startar, och oavsett hur den platsen ser ut, hur den känns, vad andra tycker om den eller hur långt bort den är från där du egentligen vill vara, så är det där du befinner dig just nu, och det är ok. Faktum är att det är mer än ok, det är mycket bra. Det är inte viktigt var du är, det viktiga är att du vet var du är och vart du ska.

Vilket leder oss till nästa punkt på ”måste veta-listan”. Vart ska du? Du vet förmodligen vad det är du inte gillar med den plats du befinner dig på för närvarande och vart du INTE vill men kanske är det otydligt var målet befinner sig. För de flesta människor är det väldigt mycket enklare att tala om vad de inte vill ha än vad de vill ha, mycket lättare att precisera vad de är missnöjda med än vad de är nöjda med.

Problemet är att det inte hjälper ett dugg att fokusera på det du inte vill ha och det du är missnöjd med, tvärtom så kommer attraktionslagen bara att leverera mer av det desto mer du tänker på det. För att du ska veta i vilken riktningen du ska peka näsan och börja röra dig så måste du veta vad du vill, vart du vill och vad du vill ha mer av eller vad du vill ha istället.

Oavsett om det handlar om jobb och karriär, kärlek, familj, bostad eller bostadsort, relationer, självförverkligande, hälsa, pengar eller livet i allmänhet så är det alldeles, alldeles nödvändigt att veta vad du vill om du ska ha en chans att ta dig dit. Du behöver kunna måla upp en så verklig bild för ditt inre att det känns som om du skulle kunna sträcka ut handen och röra vid den.

Att veta vad man vill kan låta som en banal sak, men för många är det en svår fråga att svara på. Någonstans längs vägen från barn till vuxen förlorar vi den självklara insikten som talar om att livet inte endast består av det vi redan har, utan av allt som vi kan föreställa oss.

Någonstans lär vi oss att det inte är lönt att drömma, önska sig, att arbeta eller planera för sådant som ligger längre bort än vad vi kan se, och därmed förlorar vi också förmågan att ta oss dit. Som barn visste vi allihop att det var fullt möjligt och snarare än fråga om när än om, men som vuxna har vi accepterat att det är inte är lönt att försöka för det kommer ändå inte att hända. Inget kunde vara mer fel.

Det som förvirrar är att man som vuxen börjar blanda ihop saker och angriper situationer från fel håll. Att man tror att man måste ha kontroll över hela processen innan man börjar för att man ska ha en chans att lyckas, eller att man måste känna någon som har lyckats med samma sak för att man själv ska ha en chans.

Inget av det är naturligtvis sant, det är bara begränsande konstruktioner som formats av vår kultur, inte minst av vår Lutherska livssyn, och som lever vidare från generation till generation. Det enda som egentligen krävs är att du vet var du är och vart du ska, samt att du är beredd att göra vad som krävs för att ta dig dit.

/Charlotta

9 comments

Annica 16 november, 2017 - 17:53

Tack för ditt kloka inlägg❤❤❤
Att vara sann mot sig själv och att verkligen lyssna
till sin inre röst.Det kan vara så svårt för rädsla
kan ta över och nästan förgifta oss.Frysa oss till is och skapa så mycket ångest.
Jag tränar mycket på att vara närvarande för det är bara där jag hittar lugnet och harmoni.
Det förflutna kan jag inte göra om och framtiden är något jag inte heller styr över.
Jag kan styra över mitt nu och acceptera, ta in med hela min själ att det är ok.Att allt är som det ska just nu.När jag släpper kampen om nuet även om det inte är mitt bästa nu så händer något.
Det blir ljust, varmt och tryggt.
Våra tankar kan vi skada oss så mycket med.
Inte bara andra men också oss själva.
Jag försöker hitta den där andra rösten.Mitt egentliga jag som inte är stressat,trasigt,sorgset och
frustrerat. Mitt riktiga genuina jag som kommer leda mig dit jag behöver komma för att bli hel igen.
Allt gott
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 16 november, 2017 - 18:54

Tack för dina tankar Annica, kram!
/C

Lena Holfve 16 november, 2017 - 18:02

Mkt, mkt sant. Tack!

Charlotta 16 november, 2017 - 18:06

Tack Lena, och välkommen hit! 🙂
/C

A 17 november, 2017 - 08:24

Jag har blivit väldigt bra på att sätta gränser runt min egen person. Har nu träffat en kvinnlig ”vän” som tror att jag alltid är tillgänglig, bara för att jag inte jobbar. Likadant med de andra i min lilla vänkrets, de tror att bara för att jag inte jobbar så har jag alltid tid för dem.
Har sagt att jag har faktiskt också ett liv oavsett jobb eller inte. Att andra tar mig som någon självklarhet, gjorde att jag fick nog och jag är väldigt nöjd med mig själv nu. Självrespekt är vad det är.

Charlotta 17 november, 2017 - 13:48

Stort grattis A! Att sätta gränser är verkligen självrespekt i sin renaste form, och du har all anledning att känna dig stolt över dig själv. ❤️
/C

Hanna 17 november, 2017 - 08:29

Ja, tänk om jag det visste, vart jag är på väg. 🙂 Bor så otroligt härligt, men här skall jag inte bli kvar. Önskar jag kunde bli spådd faktiskt. Vet vad jag vill göra, men inte vart jag vill bo…. 🙂

Charlotta 17 november, 2017 - 13:39

Kanske ska du då utgå från det du vill göra och låta de möjligheterna leda väg till ditt nya boende?
/C

Hanna 17 november, 2017 - 17:39

Ja, det brukar ju visa sig, så det är inte riktigt dags än. Men 2018 tror jag det kan bli, har det på känn. Brukar ha stora förändringar, med eller mot min vilja. vart 4:e år..Ha en härlig helg <3

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI