Home Inspiration/medvetenhet Vilken personlighetstyp är du?

Vilken personlighetstyp är du?

by Charlotta

Det finns många olika sätt att kategorisera olika personlighetstyper, den jag beskriver här har sin grund i ayuervedans lära om de fyra elementens koppling till olika personligheter, och har vidareutvecklats inom den form av coaching som kallas Strategic Intervention.

Alla människor har delar av alla fyra elementen, så ingen är ren eld, ren jord, ren vatten eller ren luft, utan alla är en blandning av alla fyra typerna. Däremot har de flesta människor en eller två typer som är mer tongivande än de andra, och det är dessa man brukar säga definierar vilken typ av person man är.

Vitsen med att ta reda på vilket eller vilka av de fyra elementen man har mest av har inget att göra med bra eller dåligt, inget av elementen är bättre än det andra, de bara beskriver olika karaktärsdrag och förhållningssätt.

Det handlar istället om ännu ett sätt att lära känna sig själv. Att vara medeten om att man är på ett visst sätt, att man reagerar som man gör eller fungerar på ett visst sätt gör det lättare att förstå sig själv bättre och acceptera både styrkor och svagheter.

Eld: Om du är mest eld så är du en person som gillar när det händer saker, du tar gärna tag i saker, får saker att hända, du har en plan och du verkställer den för du vill se resultat. Är något ett problem så letar du efter en metod att fixa det. Du vill ha tydliga instruktioner och ibland kan du behöva någon som bromsar dig och får dig att ta det lite lugnare så du hinner tänka efter och känna efter.

Du tycker inte om oordning och känslan av att det inte blir som du tänkt dig, då ger du lätt upp och letar efter en annan, bättre väg att gå. I relationer kan du ibland uppfattas som ”lite mycket” för att du har så starkt driv, genom att förstå att inte alla håller samma tempo som du gör och anpassa din kommunikation efter det kommer du att nå större framgångar i samspelet emd andra.

Jord: Om du är mest jord så har du en bestämd uppfattning om hur du tycker att saker och ting ska vara, du vet vad du vill och du är på väg i den riktningen, dock bryr du dig inte så mycket om hur det ska gå till, du är mer intresserad av vilket slutresultat du vill uppnå. Du är inte en person som grubblar och analyserar speciellt mycket utan du fokuserar mer på det du faktiskt har framför dig och så som det är.

Du är en person med starka känslor överlag, och inte minst din känsla för vad som är rätt och fel, och för ansvar, lojalitet och övertygelse är viktig för dig. Att börja reflektera mer över livet, dig själv och andra människor kan göra det lättare för dig att uttrycka dina starka känslor på ett sätt så att omvärlden bättre förstår dig och vad som är viktigt för dig.

Vatten: Om du är mest vatten så är dina och andras känslor det som är allra viktigast i livet och det som du lägger störst fokus på. Känslor är det som intresserar dig och som är meningsfullt för dig, om du inte får känna starka, djupa känslor så har du svårt att finna mening i livet.

För dig är det viktigt att komma ihåg att samma känslor kan betyda olika saker för olika människor, för annars kan du lätt hamna i missförstånd med andra. Det kan också vara till hjälp för dig själv att våga se på dina känslor från olika håll, att hitta andra vägar att uppnå en känsla än den gamla vanliga, för att inte fastna i mönster och rutiner som kan få dig att känna att du inte har möjlighet att uppleva de känslor du behöver.

Luft: Om du är mest luft har du en utforskande personlighetstyp, du tycker om att känna att du befinner dig i en process, att du har utrymme att i lugn och ro få ta den plats för tankar och känslor som du behöver, utan krav på att du ska prestera något eller komma fram till något resultat. För din del är det resan som är viktig, inte målet.

Du har lätt att känna dig överväldigad och det gör att du ofta inte blir färdig med en sak innan flyr fältet och istället ger dig in på något annat. Du har ofta projekt som är oavslutade, men också många bra idéer och drömmar som du inte förverkligar. Genom att skapa tydliga strategier för dig själv med många, korta delmål så blir det lättare att omvandla alla dina goda idéer till verklighet.

Vilken eller vilka personlighetstyper känner du igen dig mest i?

/Charlotta

25 comments

A 24 januari, 2017 - 07:36

Hej Charlotta 🙂

Jag är luft rakt igenom = lyssnar och lär är min starkaste sida.

Tack för din blogg!

Charlotta 24 januari, 2017 - 10:21

Hej A, tack för att du läser! 🙂
/C

A 24 januari, 2017 - 07:46

Många oavslutade projekt igång har jag haft, men tänker inte på dem numera.
-Gammal är äldst vad är det för ordspråk ? Jag känner mig yngre nu efter 55 🙂

Ha en fin dag såsom du är 🙂

Charlotta 24 januari, 2017 - 10:22

”Ålder är bara en siffra”, finns det ett annat ordspråk som lyder, och ”Man är inte äldre än man känner sig”, så det är bara att välja. 😉 Ha en bra dag du också!
/C

H 24 januari, 2017 - 10:11

Hej vilket intressant inlägg och jag visste direkt vilka två element jag tillhör 🙂 just nu är det gasen i botten på jobbet och de känns som min kropp strejkar 🙁

Charlotta 24 januari, 2017 - 10:23

Jobbig känsla. 🙁 Hoppas det lugnar sig snart och att du hittar balans igen.
/C

S 24 januari, 2017 - 23:00

Tyvärr vatten och allt stämmer bra 🙂
Mina känslor har alltid stället till för mig.

Charlotta 25 januari, 2017 - 09:41

Varför tyvärr? Det är absolut inget fel på vatten, att vara i kontakt med sina känslor och våga känna dem kan vara en stor tillgång. Det hela handlar om att vara medveten om hur du fungerar så du kan fatta rätt beslut utifrån det. 🙂
/C

S 25 januari, 2017 - 20:19

Ja jag förstår , tyvärr för att jag har handlar alltid med känslor och inte min hjärna och har fått mitt hjärta krossat oavsett vilket situation har varit i mitt liv.
Kram

S 25 januari, 2017 - 20:21

Eller jag menar har fattat fel beslut pga känslor

Charlotta 25 januari, 2017 - 20:40

Aha, ja då är det ju en värdefull insikt att bli medveten om dina mönster. Tänk på att det är inte känslorna i sig som det är fel på, dina känslor ska du vara rädd om för de är värdefulla, däremot kanske du inte alltid ska låta dem fatta besluten åt dig. När det gäller beslutsfattande är det bra om även hjärnan får vara med. 🙂 Kram!
/C

S 25 januari, 2017 - 21:15

Så sant 🙂 tack bästa du
Det är nåt jag jobbar med mig själv varje dag och älskar verkligen din blogg , tack för att du och människor som du finns ❤

Charlotta 25 januari, 2017 - 21:23

Tack för dina fina ord och för att du läser S. ❤️
/C

Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad 25 januari, 2017 - 22:13

Jag har jobbat mycket med färgerna röd, blå, gul och grön men det är exakt samma tankar bakom (bara att en färg representerar personligheterna istället för ett element). Det har då varit inom arbetslivet jag haft nytta av detta och det är ganska häftigt hur man kan ha nytta av dessa kunskaper för att skapa så bra förutsättningar som möjligt 🙂 Att kunna läsa av och ”skruva upp” eller ”skruva ner” sig själv i möten med personer av andra färger. Jag kan till exempel vara väldigt gul men träffar jag en människa som är en annan färg kan jag skruva ner/tona ner mitt gula. Vid många tillfällen har jag haft en fördel av mina kunskaper om detta! 🙂 Kram kram /Hanna

Charlotta 25 januari, 2017 - 22:23

Tack för dina tankar Hanna. Precis som du beskriver finns det stora vinster att göra i att bli medveten om sina mönster och egenskaper, inte minst för att underlätta personliga möten och relationer.
/C

A 6 mars, 2017 - 12:24

För mig är själva resan målet, och inte tvärtom och att jag har fler projekt igång än jag mäktar med. Då flyr jag fältet som du skriver, jag har alltid varit en människa som vill lära mig och ta in. För mig är allt en process som är väldigt intressant, och jag har mina idéologiska drömmar om det mesta vad gäller livet. Att utforska människor är det mest intressanta som finns, långa djupa diskussioner tycker jag om, och varför den andra tycker som hen gör är riktigt spännande, men också varför människan handlar som hon gör i olika situationer.

Charlotta 6 mars, 2017 - 13:13

Den viktigaste kunskap man kan ha är den om sig själv, för den gör att man förstår sig själv på djupet, och det man har förståelse för är det mycket lättare att tycka om. Därför är den sortens insikter som du gör nu så oerhört betydelsefulla, och jag förstår att du på ett plan har vetat om det här sedan länge, men kanske att du inte riktigt bundit samman punkterna tidigare. För mig låter det som att du börjar hitta hem på ett annat sätt än tidigare, stämmer det?
/C

A 7 mars, 2017 - 08:36

Det stämmer att jag har lyckats binda samman allt om mig själv på djupet, men även att jag kan se saker med en stor portion humor också. Och jag tycker om den person som jag är, på ett helt annat nytt sätt nu än för ca 1-2 år sedan. Jag har haft kunskapen länge, men nu så känner jag mig mer sammansatt som person och känner att jag kan dra nytta av den jag är. Jag dömer inte mig själv längre utan låter mig vara den jag är med både fel, brister och att jag har en väldigt stor kunskap om mig själv som självmedvetenhet och en humoristisk sida som jag tycker om. Jag är hemma i mig själv och jag duger precis som den jag är, rätt häftigt att känna så 😉 Har ju läst mycket här som jag känner igen hos mig själv, och det har varit till stor nytta för mig och att nå fram till den person som är mitt riktiga jag. Härligt att känna sig sig själv 🙂 Tack för all draghjälp Charlotta 🙂 !

Charlotta 7 mars, 2017 - 09:33

Det gläder mig oerhört mycket att läsa dina ord A, tänk vilken resa du har gjort de senaste åren. Jag minns hopplösheten i dina första kommentarer här på bloggen, och att nu läsa om hur du har en helt annan syn på livet och dig själv gör gott i själen. Det är verkligen häftigt som du skriver. Stort grattis till de förändringar och framsteg som du har gjort för att kunna känna så. Även om det självklart är du som har gjort grovjobbet så känner jag mig lite som en stolt fröken på elevens examensdag. 😉 ❤️
/C

A 8 mars, 2017 - 11:26

Jo, det började med att jag kände att allt precis allt kändes hopplöst och jag var förtvivlad. Då började jag att googla på ”att överleva” och hittade din blogg. Jag minns också hur hopplösheten i mina kommentarer här från början, och att jag ifrågasatte allt mer eller mindre.
Nu har jag lärt mig oerhört mycket, och framförallt att stanna i en känsla oavsett om den är bra eller mindre bra, att ta tillvara på just hur jag känner. Ibland kan det vara rena lyckoruset för att någon dag senare att jag har en känsla som är tung. Men, så är livet och det går alltid att göra sitt bästa av den situation och känsla man befinner sig i just det tillfället. Jag är tacksam för att jag hittade hit, och att jag enträget läser här flera ggr /vecka. Just det här med att ta tillvara på känslor när de är bra, är jätteviktigt för mig. Det var något som jag inte reflekterade över tidigare. Jag är inte färdig ännu, och jag både vet och tror att man lär sig något nytt för var dag man lever. Det är en ynnest för mig att få suga i mig så mycket. Visst, jag har gjort jobbet, men det hade inte gått utan dig. Sug åt dig allt beröm du kan få för du är mycket betydelsefull för mig 😉
🙂 /A.

Charlotta 8 mars, 2017 - 12:05

Tack! 🙂 ❤️
/C

Sigrid Quist 23 april, 2017 - 18:44

Eld och Jord stämhar jag har fortfarande lika många projekt på gång trots att jag har fyllt 65 och har entligen svårt att fatta känner som jag kände när jag var 30 och är lika aktiv trots sjukdom och många operationer och STROKE kan jag inte vara still även om värken sätter broms ibland. Jag kan inte tänka mig att känna mig sjuk eller vara ett offer, jag har alltid fått mig själv utskriven så snart jag kan gå efter en sjukhusvistelse, jag kom ingen vart i Sverige när jag drabbades av Stroke och depressionen tog överhand så jag tog mig själv till solen och havet eftersom min man ville vara med mig bad jag honom att sälja allt vi hade och komma hit, nu är jag bättre än på många år vi äger inget inte ens en bil för att vi betalade så mycket av skulderna vi kunde och idag känner jag mig befriad av att inte vara bunden vid gamla saker som har förljt våra förfäder in i vårt liv och jag har inte sedan jag fick barnen eller var nykär i min man känt mig så lycklig som nu med alla nya människor i mitt liv och den fantastiska naturen där allt växer och jag odlar och trivs, tack för dina kloka inlägg

Charlotta 23 april, 2017 - 19:30

Tack för att du delar med dig Sigrid! Det låter som en omvälvande livsresa du har gjort, både invändigt och utvändigt. ❤️
/C

Maria 20 oktober, 2018 - 20:40

Mycket intressant detta. Jag håller på i många år med detta, utforska i Hippocrates theorie. Jag blir alldrig riktigt lärd.

Charlotta 20 oktober, 2018 - 20:43

Hej Maria, välkommen hit!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI