Home Älska sig själv När det känns som om man vill bli lagad

När det känns som om man vill bli lagad

by Charlotta

Det finns tillfällen när man är nere för räkning men kan resa sig igen med hjälp av en inre styrka och tro på sig själv och livet, faktum är att de flesta nog gör det ganska regelbundet. Man åker på en mental smäll, deppar ihop för stunden, tar ett djupt andetag och reser sig och går vidare. No big deal.

Och sedan finns det tillfällen när det känns som den inre styrkan och tilliten har tagit fullständigt slut och någon ny leverans inte kommer förrän tidigast nästa år. I de lägena skulle det vara fint att kunna lämna in sig själv på en niotusenmilaservice och få någon annan att laga och rätta till allt det som inte fungerar som det borde.

Men eftersom den typen av heltäckande service inte existerar så letar man efter andra alternativ, efter något som kan få en att må bättre, att läka gamla sår och känna sig hel och i fin form igen. Och var är mer naturligt att leta än bland nära och kära? Och vad är mer naturligt att leta efter än kärlek?

Kärlekens läkande kraft är något som det ofta pratas om, och kärleken är verkligen en läkande kraft, men den verkliga läkningen kommer ur kärleken till sig själv, inte ur kärleken från någon annan.

Att älska sig själv med alla fel och brister för att det är just hela paketet av styrkor och svagheter, vackert och fult, som i varje sekund gör en till just den person man är. Det är den kärleken som läker och ger mod, styrka och tillit, och det är också den kärleken som man kan ägna ett helt liv åt att söka efter hos andra när man egentligen behöver finna den i sig själv.

Kärleken från någon annan kan hjälpa och till viss del kompensera om man ännu inte hittat fram till att älska sig själv, den kan också visa vägen till att älska sig själv eftersom det är lättare att tro att man är värd att älskas om någon annan faktiskt visar en kärlek. Men den kärlek som verkligen läker och som är genuint livsförändrande är förmågan att älska sig själv.

Ett sätt att hitta kärleken till sig själv är att meditera. Faktum är att effekterna av daglig meditation kanske kan vara det närmaste en niotusenmilaservice man kan komma. Det finns numera massvis med forskning som visar på konkreta positiva skillnader i hjärnan på människor som mediterar jämfört med dem som inte gör det, här är en artikel i ämnet från Forbes.

/Charlotta

12 comments

Cajsan 19 november, 2015 - 23:16

Fick lite välbehövlig, positiv energipåfyllning av din text idag, tack! Läser ofta dina inlägg även om jag inte brukar kommentera och uppskattar verkligen det du skriver!

Charlotta 19 november, 2015 - 23:36

Tack för att du läser Cajsan, roligt att du hittar energi i texterna, tack!
/C

Lotta 8 december, 2015 - 16:44

Hej!
Googlade på ”Läka trasig själ” hamnade här! Låter som ett forum för mig!
Har du lust att ge lite feedback på mina tankar?
Min själ är trasig, har varit det i många år, ja, så länge jag minns faktiskt.
Har ätit SSRI prep i över 2 sekler men har det sista halv året satt ut allt. Har existerat men inte levt lika länge. Nu börjar alla nedtryckta känslor komma upp till ytan, vet inte hur jag skall klara av detta? Jag är idag 48 år, å vet just inte vem jag är! Är naturligtvis instoppad i massa fack som mamma, hundägare, dotter, vän, förtidspensionär osv! Men vem är JAG i allt detta?
Å i vilken ände ska jag börja nysta? För stoppa tillbaka allt är ingen bra lösning!
Jag har bara en önskan, att bli hel i min kropp å mitt sinne! Att resten av livet inte ska vara en enda kamp för överlevnad! Hur läker jag min trasiga själ? // Lotta

Charlotta 8 december, 2015 - 17:04

Hej Lotta, välkommen hit!
Jag vill börja med att säga grattis till att du lyckats bli av med SSRI-preparaten, även om de i ett akutläge ibland kan vara befogade så vet man nu att de ofta för med sig negativa biverkningar, så det är en stor vinst att vara fri från dem.

Du undrar ”Hur läker jag min trasiga själ?” och det bästa svaret på den frågan är nog ”Lite i taget”. Under tiden man medicinerar så läker man sällan några problem, man bara undviker dem. Kanske är det så att du har mycket, stort som smått, som nu behöver lyftas fram i ljuset, vändas och vridas på och betraktas från alla olika vinklar innan du kan besluta var du ska göra av det. Du kan tänka på det som 20 års ouppackat bagage, allt är ditt och vid något tillfälle ska du packa upp och hänga undan alltihop, men det är ingen brådska utan du kan ta en väska i taget när du känner för det.

Låt det ta sin tid och var snäll mot dig själv. Välj saker i livet som gör dig glad och engagerad och som ger dig inspiration, och när känslor och tankar ur det förflutna dyker upp så välkomna det, ge dem utrymme att få finnas medan ni bekantar er med varandra och medan du upplever de känslor som följer med. Vissa kan vara smärtsamma, men det är okej, meningen är att du ska bekräfta att de finns, för då förlorar de sitt stigma och det är lättare att arkivera dem.

Utforska gärna bloggen, jag tror här är mycket som du kan ha glädje av att läsa. Fokusera på att leva där du är nu och göra det så trivsamt som möjligt så kan du packa upp väskorna efterhand som du börjar snubbla över dem.
/C

Lotta 8 december, 2015 - 17:33

Hej igen!
Tack för snabbt svar! Har kikat runt, å det verkar vara fyllt med livskraft å livsenergi!
Just det jag behöver för att överleva just nu!
Tack för kloka ord!
// Lotta

Trasig 12 december, 2015 - 21:38

Hej hej!

För ett tag sen skrev jag till dig. Nu kommer jag inte ihåg riktigt i vilket forum men tror inte spelar så stor roll. Jag känner mig trasig inombords. Min kille sedan fem månader tillbaka har lämnat mig för andra gången. Vi hade ett distansförhållande som blev väldigt påfrestande. För ca 3 veckor sedan hade vi en inderbar helg i Stockholm å han sade bla att han var galen i mig å att vi skulle få allt å funka. Det känns som jag varit lite i förnekelse å inte vilja inse att han inte engarerade sig lika mycket för att vi skulle träffas. Efter ett litet misstag jag gjorde valde han för andra gången att lämna mig igen, två veckor innan jul å eftrr all planering vi hade inför nyår. Jag är så ledsen så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Han gjorde slut med mig förra söndag å vi pratade med varandra måndag (då han sa att han älskade mig på sitt sätt å att han skulle gärna vilja träffa mig om jag befann mig i samma stad). Dag efter på tisdag frågade jag honom rakt ut om han hade tänkt göra slut med mig å då svarade han med att det va bara en tidsfråga innan det skulle hända. Jag kände mig sårad, liten å vilse. Många obesvarade frågor som jag förmodligen kommer aldrig få ett svar på. Jag har hållit mig ifrån att höra av mig till honom å det har varit super svårt. Mina kompisar säger att han kommer att höra av sig eftersom han inte vet vad han vill osv.
Mitt problem ligger i att jag kommer att vara i 5 dgr bara 45 min bort från honom å är rädd för att inte kunna behärska mig å messa honom. Jag vet att du tänker: å varför? Jag älskar honom! Men jag vet samtidigt att jag kommer bara att såra mig ännu mer. Hjälp mig! Desperat!

Charlotta 12 december, 2015 - 22:17

Hej Trasig och välkommen tillbaka, även om anledningen är tråkig. Det finns bara en enda person som kan hjälpa dig i den här situationen och den personen är du. Du vet att han har sårat dig tidigare, han har sårat dig nu och om du återupptar kontakten så kommer han att såra dig igen. Frågan är varför du ens funderar på att göra dig själv så illa? Varför anser du sig så lite värd att du är beredd att kämpa för en man som inte älskar dig mer än att han gång på gång är villig att slarva bort dig utan att bry sig om konsekvenserna? Du är värd bättre än så! Det är det du behöver hjälpa dig själv att inse, det blir inte bättre hur många chanser du än ger honom och du är värd bättre än vad han kan erbjuda. Det spelar ingen roll hur långt ifrån eller hur nära honom du är, han förtjänar inte dig och förhoppningsvis respekterar du dig själv tillräckligt för att inte sälja ut dig till någon som du vet kommer att såra dig igen.
/C

Trasig 12 december, 2015 - 22:26

Tack för dina ord!
Jag håller hellt å hållet med dig å det är precis vad jag vet! Jag kan inte älska mig tillräckligt mycket om jag innerst inne hoppas på att han hör av sig. Jag sörjer mest all försök å allt jag har satsat känslomässigt för att lyckas med detta förhållande.
Det gjorde ont att höra från min son (det är andra gången). Usch! Känner mig som världens sämsta mamma, kvinna osv…
Jag vet att det är bara jag som kan hjälpa mig sj, men vet faktiskt inte hur?! Är rädd för att inte vara stark nog om han hör av sig…

Charlotta 12 december, 2015 - 22:38

Det är inte svårare än att du bestämmer dig för att du ÄR stark nog, det finns inga andra alternativ. Du har inget att välja på, du ÄR stark nog för att du måste vara stark nog, både för dig själv och för att vara en bra förebild för din son. Rensa bort alla andra tankar ur hjärnan, det finns bara ett sätt att gå vidare.
/C

Trasig 12 december, 2015 - 22:45

Tack så mycket!

Å JA, JAG ÄR STARK! <3

Lotta 19 december, 2015 - 19:03

Hej!
Har verkligen djupdykt i dina fantastiska sidor! Har verkligen mått skit ett tag men känner att livsglädjen börjar återvända!
Tackar dig för alla dina kloka å insiktsfulla sidor, har sugit åt mig som en svamp! Har lagt till gamla goda vanor igen, meditation, affirmationer, lyssnade alltid på Louice L Hay innan jag somnade förr men kom liksom ifrån det men nu har jag börjat igen! Tror att min svacka kan bero på utsättningen av mina SSRI prep, som jag nu är fri från! Vad skönt det är att leva när man mår bra, när man tagit sig genom en tung period. Är så glad att jag hittade din sida!
Tack för ordet! Lotta

Charlotta 19 december, 2015 - 19:16

Tack själv för dina värmande ord Lotta! Så fantastiskt roligt att höra att livet vänder till det bättre för dig, och vad starkt och klokt att du orkat lämna SSRI bakom dig. Det finns en del naturliga tillskott som du kan stötta kroppen med istället och som kan ha humörhöjande effekt, och inte minst som kan göra att man mår sämre än nödvändigt om man har brist på dem. Det jag främst tänker på är D-vitamin, magnesium och omega 3. Alla tre är väldigt viktiga näringsämnen för kroppen och något som de flesta av oss har brist på om man inte redan tar tillskott.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI