Home Mental träning Är du fast i ett åldersfack?

Är du fast i ett åldersfack?

by Charlotta

”Hur gammal är du?”

För de flesta är det en fråga som blir mer och mer besvärande ju äldre man blir, kanske speciellt om man är kvinna. Borta är barndomens upprymda dagar då man med stolthet höll upp fem fingrar i luften och fyrade av ett stolt leende. Istället är åldern allt som oftast förknippad med någon form av ångest eller missnöje. Det finns en lång rad åldersrelaterade föreställningar om hur livet ska se ut vid olika åldrar, vad man ska ha uppnått, vilken typ av liv man ska leva och hur man ska uppföra sig. Om det egna livet inte motsvarar det åldersfack man befinner sig i, om man inte kan relatera till det som förväntas av den egna åldersgruppen så kan lådan kännas trång och obekväm.

De goda nyheterna är att man behöver inte bry sig! Och de ännu bättre nyheterna är att det finns studier som stödjer det!

Christiane Northrop har myntat uttrycket ”Att bli äldre är ofrånkomligt, att åldras är valfritt.” och det är inte bara en käck slogan för medelålders människor med åldersnoja utan det finns studier som visar att det ligger mer sanning i det påståendet än vad man kan tro. Hur många år man levt på jorden kan ingen ändra på men vilken ålder kroppen har och hur gammal man känner sig är något som man själv kan påverkar genom sin inställning, sina tankar och hur man lever sitt liv.

Så om åldersfacket känns trångt och obekvämt så flytta ut ur det, lev det liv som du vill leva oavsett vilket år du föddes. Inte bara blir livet så mycket roligare när man själv får bestämma sin ålder, det finns dessutom stor chans att du blir både yngre och friskare på kuppen.

/Charlotta

 

2 comments

Elisabeth 24 maj, 2015 - 09:33

Allt stämmer i teorin bra. Slutsatsen är ändå att det eftersträvansvärda är att vara ungdomlig och leva ett ”yngre” liv än vad ens kronologiska ålder säger. Det är få som har åldersnoja för att de är för unga!

Coachen 24 maj, 2015 - 10:24

Hej Elisabeth, tack för din kommentar.

Jag håller inte riktigt med dig där. Ser man till yrkeslivet så kan det många gånger vara en belastning att vara ung eftersom det förutsätts att man är ung och oerfaren och inte kan så mycket. Att dessutom vara ung kvinna är oftast ännu svårare eftersom kvinnor generellt har lägre trovärdighet i många yrkesroller. Så det är inte alls ovanligt att höra unga kvinnor i karriären önska att de hade sett äldre ut än de är bara för att få den respekt och det förtroende de förtjänar.

Ser man däremot rent fysiskt så är det alltid en fördel att vara yngre, helt enkelt för att kroppen blir svagare med åldern. Och däri ligger säkert en del av ungdomsidealet, det förknippas med hälsa, styrka och ett långt liv framför sig. Samtidigt vet vi ju att sjukdomar och död inte drabbar i någon ordning, så ungdom är i verkligheten ingen garanti för ett långt, friskt liv. Dessutom är både hälsa och styrka något som vi har väldigt goda förutsättningar att själva påverka, vilket var det som var så intressant med studien i inlägget.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI