Home Mental träning Daglig träning du kanske inte vet om

Daglig träning du kanske inte vet om

by Charlotta

Alla som har hållit på med någon form av seriös träning vet förmodligen mycket väl hur viktigt det är att träna på rätt sätt för att det annars får motsatt effekt och till och med kan vara direkt skadligt.

En av mina danstränare brukade säga att man behöver sätta exakt rätt rörelse minst hundra gånger i rad för att muskelminnet ska kicka in och man ska kunna utföra rörelsen korrekt utan att tänka på det. Gör man fel på den 95 gången måste man börja om på 1 igen för annars riskerar man att träna in fel rörelse.

Nu är det inte muskelminne jag vill prata om idag utan hjärnans inlärning, men i många avseenden påminner förutsättningarna om varandra. Musklerna lär sig det vi tränar dem i utan att ta ställning till om det är rätt eller fel, det handlar bara om att göra samma sak tillräckligt många gånger, och hjärnan fungerar (dessvärre?) på samma sätt.

Man skulle kunna tro att hjärnan var smartare än att t ex gå på lögner eller rent påhittade historier, men det är den tyvärr inte. Tvärtom räcker det att man upprepar samma sak tillräckligt många gånger och med tillräcklig övertygelse för att hjärnan inte bara ska acceptera det som en sanning utan också börja hantera det som en sanning och bygga vidare på det som en sanning.

I praktiken betyder det att saker som du tänker dagligen blir till sanningar för dig som din hjärna bygger vidare på och som den skickar ut signaler till resten av kroppen om. På det sättet kan man exempelvis få sig själv att må bättre än vad man gjorde innan enbart med tankens kraft, man kan också bättra på sin självkänsla, sina sociala förmågor, sin sporttalang eller sitt självförtroende.

Men man kan precis lika lätt intala sig själv att man är en dålig bilförare, att man inte förstår matematik, att man är ful, ointelligent eller inte värd att älskas. Och tyvärr är det betydligt vanligare att använda träningen av hjärnan på ett sätt som sänker en själv, än för att lyfta sig.

Det är förstås inte avsiktligt som man tränar upp hjärnan till att tro på negativa saker om sig själv utan något man får på köpet om man tänker negativa tankar ofta. Desto oftare man tänker en tanke desto snabbare går den från att bara vara en oskyldig tanke, vilken som helst, till att vara en tanke som styr vem man är, vad man kan, hur andra ser på en och hur man mår.

Så vad innehåller din dagliga träning av din hjärna? Tänker du tankar som trampar upp hjärnstigar med konstruktiva budskap som kan få dig att växa och må bättre, eller trampar dina tankar upp negativa hjärnstigar med destruktiva budskap som riskerar att få dig att känna dig mindre och må sämre?

/Charlotta

4 comments

Ulf Olsson 18 mars, 2018 - 15:33

Jättebra skrivet och lika läsvärt som alltid.
Denna artikeln kommer jag att läsa fler gånger (minst hundra)
Att hjärnan är mottaglig för propaganda och om man tillräckligt ofta får samma mantra inmatad så tolkar man det som en sanning är troligen sant.
Det insåg redan nazisterna i Tyskland före och under andra världskriget.
Det var den negativa sidan av det.
Den positiva sidan som du beskriver är att det går att bryta invanda mönster.
Och dagligen träna på att tänka i andra banor.
Jobbar själv på det med viss framgång så här långt ( tack vare din blogg här)
Hälsn: UFFE

Charlotta 18 mars, 2018 - 16:10

Tack Uffe, roligt att du gillar artikeln och ännu roligare om du kan ha nytta av den. 🙂
/C

Ulf Olsson 18 mars, 2018 - 22:19

En tanke sätt som fastnat i min skalle.
Det var en you tube video om positiva och negativa sidor.
Hur ibland saker man gör som inte alltid fungerar lätt hamnar på den negativa sidan.
Och den sidan ofta tenderar bli så mycket mer än den positiva.
Försöker att faktiskt ändra mig och verkligen att få den positiva sidan att öka och den negativa att minska. Ett exempel.
Bara att få ett litet leende från en kollega och se hennes ögon glittra till.
Känns gott inombords och vetskapen att man faktiskt gjort något positivt .
Man mår bättre och pluskontot ökar.
Och inser att livet inte är så dumt att leva ibland trots allt.
(hoppas detta inlägg är någorlunda begripligt så du inte funderar om jag verkligen har alla hästar i stallet)

Charlotta 18 mars, 2018 - 23:12

Precis så, det är många bäckar små som till slut blir en stark flod.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI