Home Mental träning Det går inte!

Det går inte!

by Charlotta

Ur Arkivet:

Jag skriver ofta och gärna om förändringar och förändringsarbete helt enkelt av den anledningen att hela livet består av förändringar. De kan vara små eller stora stora, frivilliga eller påtvingade, enkla eller svåra men det enda som egentligen är konstant i livet är de ständiga förändringarna. Samtidigt så är vi människor i allmänhet förprogrammerade till att motsätta oss förändringar och försöka stanna kvar i den situation som vi befinner oss i eftersom det ger någon sorts (falsk) trygghet. Även om situationen är dålig och vi är missnöjda så känns det ändå ofta lättare att stanna kvar i det som är än att genomföra en förändring mot något annat.

Något som jag ofta möts av när jag pratar om förändringar är ”Det går inte”-mentaliteten. Detta händer så pass ofta att jag har utvecklat något av en ”Det går inte”-allergi och kommit att tycka verkligt illa om det uttrycket. ”Allting går utom tennsoldater”, brukade min pappa säga och det ligger mycket i det, för i de allra flesta fall när någon säger ”Det går inte” så stämmer det inte. Det går, men det kanske är svårt, känns jobbigt, innebär en massa kringarbete, är svårt att överblicka, drar med sin en massa andra saker, kräver mod att genomföra eller vad det nu kan vara. Men går gör det!

Så att säga ”Det går inte” för att slippa ta itu med något är egentligen inget annat än ett väldigt effektivt sätt att nedvärdera sig själv och sin förmåga, för i de flesta fall är samtliga inblandade personer väl medvetna om att det går, men väljer att låta kommentaren passera för att inte sätta press på den som uppenbarligen inte vill eller inte anser sig kapabel.

Får jag önska mig en sak idag så önskar jag att alla slutar att använda ”Det går inte” utom i de fall där det faktiskt är fysiskt omöjligt, som med tennsoldaterna. När en förändring kommer på tal så vänta istället med att svara så länge att du inte bara reagerar utan att du hinner tänka igenom vad det faktiskt innebär. Ge sedan ett svar som överensstämmer med din verklighet och som ger den andra personen möjlighet att hjälpa dig en bit på vägen istället, som t ex ”Det låter intressant men jag vet inte hur.” eller ”Det låter bra men jag tror inte jag kan motivera mig.” eller ”Det skulle jag gärna men det är inget jag klarar själv.” Den typen av svar leder framåt och öppnar nya möjligheter medan ”Det går inte” stänger alla dörrar och fönster och drar ner rullgardinen.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI