Home Mental träning Detta gör dig olycklig

Detta gör dig olycklig

by Charlotta

Hur kommer det sig att det krävs så väldigt mycket för att vi människor ska känna att vi har anledning att vara lyckliga, när det samtidigt krävs så oändligt lite för att vi ska känna att vi har anledning att vara olyckliga, eller i alla fall missnöjda?

Varför är det så mycket lättare att se problemen och det negativa än att se det positiva och allt vi har gratis? Jag tror att det handlar uteslutande om tradition och inlärda beteenden. Någonstans längs vägen (och ja, jag är beredd att ge kyrkan en stor del av skulden, inte tron i sig, men väl kyrkan) så har det blivit en naturlig del av vårt liv att utgå från att livet ska vara en kamp, annars är något fel. Här är en del påståenden som de flesta ser som sanningar, men som är väl värda att ifrågasättas:

  • Ingenting som är bra kommer av sig själv, men allt som är dåligt kan dyka upp av sig sjjälv närsomhelst.
  • Händer det bra saker i livet så ska man se upp för då händer det snart något dåligt också.
  • Man får inte ha det för bra för det straffar sig.
  • Har det väl börjat gå illa så blir det bara värre.
  • Livet händer utan att man själv kan göra så mycket åt det.
  • Alla förändringar kommer utifrån och man får bara vänta och se vad som händer.

Var kommer den här pessimistiska informationen egentligen från, vem har sagt att det måste vara så? De där ”sanningarna” är inte en beskrivning av verkligheten utan ett sätt att hålla människor i örat och de är till absolut ingen hjälp alls. Ju fortfare man skrotar dem desto bättre kommer det att kännas och desto roligare blir livet.

Bra och dåliga saker händer med lika stor sannolikhet, det som gör den stora skillnaden är med vilken inställning och vilket fokus man lever livet. Är du inställd på att det ska vara svårt och problematiskt så är det också det du kommer att se mest av, men är du inställd på att det kommer att vara roligt och lösa sig så är det den upplevelsen du får.

Som jag ser det finns det bara en anledning till att vara olycklig, och det är att kontinuerligt lägga sin energi på saker som man inte genom egen kraft kan förändra.

Kan du förändra det som gör dig olycklig så gör det! Även om det tar ett år eller tio, så börja nu så är du på väg.

Kan du inte förändra det så tänk på något annat! För inget gör dig så olycklig som att fokusera på något negativt som du inte kan göra något åt.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI