Home Mental träning Drömlivet

Drömlivet

by Charlotta

Har du någon gång funderat över när du mår som bäst? Du vet, det finns tillfällen när du känner dig extra tillfreds med tillvaron, när det känns som om allting kommer att gå bra, alla problem löser sig, pengarna kommer att räcka, solen kommer att skina och alla kommer att vara glada. Känner du igen det?

I sådana stunder är du positiv och kreativ och idéerna fullkomligt sprutar ur dig. På nolltid har du planerat en jordenruntresa, hittat en ny bostad eller dragit upp ramarna för att starta ett företag som kommer att göra dig rik, eller kanske något så enkelt och samtidigt så svårt som att gå med i en ny grupp för att skaffa nya vänner.

Visst finns där några pyttesmå hinder längs vägen, eller hinder och hinder, mer som små ynka vägbulor som kommer att få det att skumpa till lite, men det är absolut inte några problem utan det är bara roligt med några utmaningar.

Världen öppnar sig och möjligheterna tycks oändliga, det är bara att håva in allt som erbjuds och ingenting kommer att kunna stoppa dig. Det är en härlig känsla och resten av dagen går du omkring med ett leende på läpparna och tänker att ”Nu, nu börjar mitt nya fantastiska liv och det kommer att bli sagolikt bra!”.

Sen kommer nästa dag och alla dina planer som verkade så enkla och samtidigt så storartade har bleknat till något overkligt, osannolikt och ja, varför inte säga det rakt ut; omöjligt!

De ynka små vägbulorna har vuxit till monumentala höjder och påminner numera mest om oöverstigliga berg. Jordenruntresan kommer att resultera i personrån och kanske mord eller i alla fall amöbor och magsjuka, den nya bostaden kommer du aldrig att ha råd med plus att den säkert kommer att vara full av mögel och det egna företaget har gjort konkurs innan trycksvärtan på visitkorten har torkat. Att skaffa nya vänner finns inte längre på kartan för vem i hel friden skulle vilja vara vän med en loser som du?

Vad var det som hände som fick alla möjligheter att förvandlas till omöjligheter? Ja, inte är det världen som har förändrats. Det går i och för sig snabbt både uppför och utför nuförtiden, men riktigt så fort går det inte. Om inte omvärlden har förändrats, vad är det då som har ändrats?

Tja, där är inte så mycket att välja på, det måste vara du själv som på något vis har förändrats. Inte fysiskt för du kan fortfarande allt det du kunde dagen innan och har samma möjligheter som du hade då, men din mentala inställning har förändrats, din inställning till omvärlden är annorlunda. Eller som vår gamle vän Shakespeare en gång uttryckte det: ”Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över”.

Men vilket av de här två scenarierna är då det riktiga? Vilket är sanning och vilket är bara fantasier? Är det den versionen där allt går bra som är den riktiga eller är det den där allt går dåligt som är den riktiga?

Under förutsättning att du bygger dina resonemang på någon sorts rimlighet och inte rena fantasier, så är den sanna versionen den du väljer att tro på. Det vill säga att om du tror att du kommer att lyckas så är sannolikheten stor för att du kommer att lyckas och om du tror att du kommer att misslyckas så är sannolikheten stor att du kommer att misslyckas.

Du blir helt enkelt inte framgångsrik genom att tro att det kommer att gå åt pipan och på motsvarande sätt så är det väldigt svårt att i långa loppet misslyckas om du har en positiv inställning och stark tro på din egen förträfflighet.

Det här resonemanget är kanske allra tydligast inom sportens värld. Du kan med säkerhet utgå från att det inte finns en enda världsmästare eller ens en svensk mästare som trodde att han eller hon skulle misslyckas eller att någon annan skulle vara bättre eller snabbare eller starkare eller vad det nu handlar om.

Som en del av själva segrandet ligger tron på seger. Eller man kanske till och med ska säga vissheten om seger. Den slitna gamla klyschan ”Du måste tro på dig själv för att lyckas” är helt enkelt mer sann än man kanske skulle önska. Men hur gör man då? Alla de som lyckas med sina liv, oavsett om det handlar om att bli världsmästare i en sport, få bra betyg i skolan, bli framgångsrik i sin karriär eller något annat, hur gör de?

Ja, det är lika bra att erkänna att inte heller i detta fall är livet rättvist. Det finns de som har en fantastisk självkänsla och ett makalöst självförtroende alldeles gratis och som ingen motgång i världen kan ändra på. Det ligger i deras personlighet att se livet från den ljusa sidan och låta motgångar och kritik rinna av som fett från en teflonpanna.

Det är också ofta den här kategorin människor som aldrig har oroat sig en minut i sina liv och inte alls förstår varför man skulle lägga tid och energi på något så onödigt som att oroa sig över vad som skulle kunna hända. Till dessa människor vill jag bara säga ett stort grattis och hoppas ni har överseende med oss andra medan vi kämpar på med våra mer eller mindre problemfyllda liv.

Det handlar inte om stora, svåra eller radikala förändringar utan att med små, enkla men återkommande medel förändra ditt tankemönster och skapa nya positiva tankar istället för de gamla invanda mer negativa tankebanorna. Ett första steg kan vara att läsa några av ÖGs tidigare inlägg i ämnet, Självkänsla och Hur man bygger upp sitt självförtroende.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI