Home Mental träning Du behöver inte tro på alla tankar du har

Du behöver inte tro på alla tankar du har

by Charlotta

”Om jag tänker det så är det sant.”

Tror du på den meningen? När man skriver ner den och ställer sig själv frågan känns det nästan lite dumt för alla vet ju att man ofta tänker saker som inte är sanna eller ens på riktigt så naturligtvis är inte allt man tänker sant.

Men samtidigt är det precis det man allt som oftast utgår från när man i vardagen låter tankarna löpa fritt från den ena osanna tanken till nästa, från den ena förutfattade meningen till nästa, från den ena dåligt maskerade rädslan till nästa.

När man konfronteras med världen omkring sig och reagerar på det man upplever tar man ofta för givet att de tankar som ens reaktioner ger upphov till är baserade på kunskap och erfarenhet och därför är relevanta och sanna. Sällan överväger man möjligheten att det är fantasin som har triggats igång, att det är redan aktiva tankemönster som går på autopilot och att slutsatserna hjärnan drar är baserade på ens egna rädslor och begränsningar.

Det är synd, för den möjligheten är högst aktuell och borde absolut tas med i beräkningen. Alla dina tankar är inte värda att tas på allvar, många av dem förtjänar inte ens din uppmärksamhet och definitivt inte din omsorg och ditt beskydd.

Många tankar behöver tvärtom avslöjas för vad de egentligen är och kritiskt granskas för att ta reda på vilka rädslor och begränsande föreställningar som har gjort att tanken överhuvudtaget fått liv. Vilken sårbar punkt hos dig är det tanken försöker skydda, på vilket sätt utgör det du ser ett hot mot din självbild eller din världsbild?

Ger du utrymme till lågfrekventa tankar gör du det samtidigt möjligt för fler tankar, både dina egna och andras, att komma in och få fäste i dina tankemönster. Det är mycket lättare att fortsätta på tankesamma spår som du redan befinner sig och tänka fler tankar av samma typ än det är att byta spår och börja tänka helt annorlunda tankar med högre frekvenser.

Har man väl börjat tänka dömande, kritiska och nedvärderande tankar på ett område eller om en person, kanske sig själv, är det mycket lättare att fortsätta tänka samma sorts tankar inom andra områden och om andra personer.

På samma sätt är det mycket lättare att göra det till en vana att tänka förstående, inkluderande och kärleksfulla tankar om både händelser, situationer och personer istället för att försöka få till den sortens tankar bara någon gån ibland vid speciella tillfällen.

Tankarna är det som bestämmer hur man agerar och därmed vilka nya upplevelser man får, upplevelser som leder till nya tankar och nya beslut. Men tankarna är också det som bestämmer vilka känslor man känner och därmed hur man upplever sitt liv.

Tankar är med andra ord skarp ammunition och hjärnan ett ständigt skarpladdat vapen som kan göra ofantlig skada om det brukas ovarsamt. De som löper störst risk att skadas allvarligt är naturligtvis de som befinner sig närmast och allra närmast är du själv.

/Charlotta

5 comments

Conny Holm 5 augusti, 2019 - 10:57

Intressant att tankar blir sanningar för att man tänker.

Charlotta 5 augusti, 2019 - 20:12

Ja, tankens makt ska inte underskattas.
/C

Ann-Sofi 24 januari, 2021 - 10:40

Hej Charlotta!
Är inne här lite då och då när jag behöver mental påfyllning. Du har så många bra inlägg som betytt mkt för mig.
Jag har börjat fråga mig själv om det är mina tankar som gör att jag är så irriterad o frustrerad när jag kommer hem från jobbet. Tankar om att jag inte gör ett tillräckligt bra jobb. Eller borde gjort på ett annat sätt. Plus att jag har ett jobb (förskollärare) med små marginaler, stor arbetsbörda, och där jag både ska vara närvarande i nuet med barnen samtidigt som jag hela tiden måste planera framåt för att förebygga och förekomma.
Jag har fina kollegor där vi kan lyfta sådana här frågor.
Märker stor skillnad när jag var ledig tre veckor vid jul. Vilket lugn o harmoni jag fick inombords. Vilket tålamod jag hade.
Är 62 år i höst så möjligheten att börja ta ut pension börjar närma sig.
Egentligen tror jag det bästa för mig vore att sluta jobba helt o hållet nu. Känner mig också lite hård om hjärtat o forcerad när jag kommer hem….vet inte vad det står för….kanske att jag på jobbet försöker att inte gå ”all in” i mitt bemötande, vilket jag har mkt lätt för.
Mycket handlar ju om ekonomi. Att jobba mindre eller sluta helt.
Har också handledaruppdrag 2 ggr/mån med kollegor som jag inte längre vill ha men har svårt att dra mig ur. Har hög pliktkänsla. Men mår lite halvdåligt inför varje träff. Vet att det bottnar i dålig självkänsla men orkar inte längre ställa krav på mig själv för att leva upp till någonting ….vet ej vad….den duktigaste kanske.
Känner nu att jag måste få lov att ha lite taskig självkänsla på vissa områden…

Skönt att skriva av sig!
Har du möjlighet/om du kan, får du gärna reflektera över vad jag skrivit.

Hälsningar Ann-Sofi

Charlotta 24 januari, 2021 - 10:49

Hej Ann-Sofi! Mitt enda råd är att fortsätta lyssna till din intuition om vad som är rätt för dig och vad du behöver för att må bra samt att våga följa den vägledningen. Det låter som att du egentligen vet men att du tvekar att agera på den vetskapen beroende på vad du tror förväntas av dig. Kanske dags att lägga alla förväntningar åt sidan och börja leva genuint från hjärtat?
/C

Ann-Sofi 25 januari, 2021 - 07:18

Tack för ditt svar.

Ja, du har helt rätt i att jag försöker leva upp till andras förväntningar. Hela tiden.
Och visst är det bra att utmana sig och kanske göra sådant som man inte riktigt vågar, men jag är så trött på det nu.
Och jag är väl inte en sämre person för det.

Ann-Sofi

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI