Home Mental träning Effekten av att bli avföljd

Effekten av att bli avföljd

by Charlotta

Plötsligt inser du att det var längesedan du fick någon gillamarkering eller såg något inlägg från en viss person och bestämmer dig för att kolla upp det. Till din förvåning upptäcker du att personen inte längre följer dig på Instagram eller är din vän på Facebook. Och sedan kommer klumpen i magen.

Vad har jag gjort för fel? Varför vill han eller hon inte vara vän med mig längre? Postar jag inte tillräckligt intressanta inlägg? Är jag en tråkig människa? Är jag en dålig människa? Jag måste få veta varför det blev så här så jag kan reda ut det som hänt och göra allt bra igen.

Eller inte. Ibland kan man helt enkelt låta människor göra sina val utan att fundera på orsaken eller ta det personligt utan bara tänka att de förmodligen hade sina skäl att göra som de gjorde.

Det kan finnas massvis med olika anledningar till att rensa i vänlistan på FB eller dra ner på antalet konton man följer på Insta, och de allra flesta har ingenting att göra med dem som blir bortplockade. I det fallet du blir bortplockad för att personen faktiskt är arg på dig så är oftast det bästa att även då ta det med jämnmod, och jag ska förkara varför.

Om det är en nära vän som du känner och umgås med även i verkliga livet och den personen väljer att hantera sitt missnöje med något du sagt eller gjort genom att ta bort dig på FB eller Insta så säger det en hel del om den personen, bland annat om kommunikationsförmåga, osäkerhet, bekräftelsebehov och allmän personliga mognad. Kanske är det då bättre att låta vänskapen svalna lite och låta personen landa i sig själv. Är det meningen att ni ska vara vänner så kommer ni att hitta tillbaka till vänskapen så småningom igen.

Om det istället är en ytlig bekantskap som tar bort dig över något du skrivit på sociala medier så kan det vara läge att acceptera att ni kanske inte har så mycket gemensamt som du hade trott, eller att ni i alla fall inte är överens på någon väldigt viktig punkt, och då är det lika bra att släppa iväg den personen och göra plats för nya bekantskaper att komma in i ditt liv.

Oavsett anledning så låt människor göra sina egna val utan att ifrågasätta det, och utgå från att det handlar om dem och inte om dig. Lägg ingen energi på det utan låt människor flöda fritt in och ut ur ditt liv som de behagar. Även om du kunde tvinga någon till vänskap så är det inte den sortens vänskap du vill ha.

/Charlotta

2 comments

Fenix 9 december, 2015 - 17:15

FB är som dejtingsidor eller droger för många att det skapar ett starkt beroende.
Där dessa sidor / forum tar över människors liv fullständigt.
Många gör vad som helst för att få bekräftelse eller fläka ut sig fullständigt.
Många måste bara logga in och se om de fått ett love mail eller några likes.
Människor tror att de är sociala och umgås med varann. Men de osociala mer än någonsin.
Människor skapar sin egen lilla värld / bubbla där de lever och skapar en låtsasvärld för sig själva.

Det är en sådan hets på att få bekräftelse på vad man uträttar i vardagen.
Hur bra man har det och hur fint man lever. Ska sanningen fram så är de flesta helt vanliga svenssons som nog själva är missnöjda med sin vardag och med sin verklighetsuppfattning.
Det slutar bara med att alla vill bräcka varann där de hetsar varann för att duga och vara lite bättre än de andra.

Det är bara bra och nyttigt tror jag att många blir avföljda eller så borde de lära sig att sortera flödet bättre. Stänga av…Ingen behöver vara närvarande dygnet runt i dessa sociala medier.
Många ändrar helt personlighet och tappar helt verklighetsuppfattning.
Där de bara blir mer och mer osociala och folkskygga.

Nätet är ett fantastiskt verktyg men om det missköts så blir man lätt beroende och fastnar i det. Där riktiga möten uteblir mellan människor. Där det visuella uteblir.
Personlighet. Kroppsspråk, Dofter, Mimik. Tonläge. Blickar. Egenskaper.
Människor ska upplevas IRL och inte genom en fiberkabel. Jag upplever att människor i dag blir mer och mer avståndstagande och relationsrädda. Ett bevis på detta är ju att ensamheten sprider ut sig allt mer i samhället. Människor väljer hellre att kommunicera skärm till skärm i stället för att mötas IRL.

Går snart inte att få kontakt med folk längre. Det ringer och piper överallt. Var man än kommer så går folk runt med näsan nere i skärmen. Människor joxar hellre med mobilen än kallpratar lite med varann. Råkar man få kontakt med någon så är första frågan om man har FB eller andra osociala apar ; (

Hoppas fler inser faran i sociala medier och börjar våga ta kontakt med varann igen på en avslappnad och lättsam basis.

Tack för en underbar sida / blogg som dök upp av en slump…Med vänlig hälsning

Charlotta 9 december, 2015 - 20:21

Välkommen hit Fenix och tack för dina tankar, roligt att du gillar bloggen. 🙂 Jag håller helt med om att skärmarna har tagit över för mycket i mångas liv och ser också risker med vilka följder det kan få på människors välmående.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI