Home Mental träning Har du fastnat i ett telefonmissbruk?

Har du fastnat i ett telefonmissbruk?

by Charlotta

Det pratas mycket om att begränsa skärmtiden, att koppla ner och koppla av för att låta sinnet vila och hinna uppleva och njuta av den verkliga världen. Det pratas också om hur telefoner och andra skärmar försvårar den verkliga kommunikationen människor emellan och hur de till och med kan kullkasta kontakten med oss själva.

Att ständigt vara uppkopplad, tillgänglig och involverad i vad som händer utanför den egna sfären innebär inte bara att man inte har tid för några längre sammanhängande samtal eller tankar, utan det blir också en ond spiral av stress. Dels stress av att hela tiden vara beredd och på alerten för allt som händer, och dels stress de gånger man inte har möjlighet att vara uppkopplad, stressen av att kanske missa något och av att inte vara uppdaterad.

Det blir som ett beroende vilket som helst och för att komma ur det behöver man avgifta sig. En avgiftning är alltid en jobbig process och det ingår att under processens gång ifrågasätta sitt beslut eftersom obehaget att vara utan är så stort. Av den anledningen är det viktigt att veta varför man vill avgifta sig så att man har en tydlig målbild när det börjar ta emot och man vill slå på mobilen igen. 

Har man en gammal osmart telefon liggandes så använd den istället under ett par månader och lägg undan den smarta telefonen. Finns inte den möjligheten så stäng av alla program och funktioner som inte är direkt kopplade till telefonifunktionen.

Det kan vara klokt att meddela sina närmaste att man inte längre är anträffbar på sociala medier utan vill de något så får de ringar eller sms:a. På det viset behöver man inte oroa sig för att missa något viktigt. Och resten som man faktiskt missar? Ja, i ärlighetens namn så är det inte så viktigt.

Det finns det som är betydligt viktigare. Som att ge sin odelade uppmärksamhet till familjen. Som att samtala öga mot öga med vänner, utan att bli avbruten eller distraherad. Som att ta sig tid att reflektera över sådant man upplever och att lyssna till vägledningen från sin inre röst. Som att se och njuta av livet, av solen, blommorna, träden, fåglarna och allt annat vacker vi har omkring oss. Som att möta en främlings blick och utbyta ett leende.

Det svåra är inte att lägga undan mobilen eller stänga av funktionerna, det svåra är att bestämma sig för att göra det och stå fast vid sitt beslut. Hur mycket skulle du vinna på att avgifta dig från behovet av att vara uppkopplad? Vem är det egentligen som bestämmer över ditt liv, är det du eller din mobil? Och är det så du vill ha det?

/Charlotta

9 comments

Fenix 17 maj, 2016 - 13:00

Den snabba utvecklingen lockar människor till att bli beroende och upptagna av sociala, och övriga medier i allt större utsträckning. Detta gör att den egna tankeförmågan avtar och människor blir avtrubbade i sina sinnen.
flödet är som en enda stor tsunami som väller över människor och det är lätt att ryckas med och bli beroende av att ständigt vara uppkopplad för att inte riskera att missa något.

Människor prioriterar bort livets njutningar för att istället uppdatera sina liv i olika medier.
Uppdateringar som är glömda i morgon.På samma sätt som våra smartphones kan göra det lättare för oss att kommunicera, kan det också orsaka verkliga problem i relationerna.

Ida 18 maj, 2016 - 23:05

Jag har läst i en studie att i ett experiment där ena gruppen va utan sociala medier etc på mobilen i en vecka och den andra gruppen har fri tillgång. Resultatet? Gruppen utan surf kände sig mer glada, nöjda, lyckliga, mindre stressade efter bara en vecka. Vi alls jagar ju lyckan harmonin ett inte för stressat liv. Tänk om detta är svaret?

Charlotta 19 maj, 2016 - 10:08

Detta är garanterat ett av svaren. Jag tror inte det är det enda svaret men jag är övertygad om att den ökade skärmtiden är en stor anledning till att så många mår sämre nu.
/C

ida 19 maj, 2016 - 18:36

http://www.happinessresearchinstitute.com/publications/4579836749

Den översta länken här handlar om en studie som de gjort på en vecka utan facebook. De som ej använde facebook var lyckligare, mindre oroliga, stressad etc. På bara en vecka! Man blir ju onekligen inspirerad att testa. En vecka av sitt liv är ingen lång tid.

Charlotta 19 maj, 2016 - 18:48

Gör det! 😀
/C

A. 20 maj, 2016 - 15:16

Jag har raderat mitt twitterkonto nu idag, kände att jag inte vill ha det och att det inte ger mig det som jag önskar. Ska bli spännande att se viken effekt det har på mig i ett längre perspektiv. En vecka är definitivt ingen lång tid, och det är absolut värt det för att leva ett verkligt liv. Det som sker på sociala medier är faktiskt nonsens och påverkar inte det liv man vill leva på något positivt sätt alls. Tvärtom.

Charlotta 20 maj, 2016 - 15:39

Berätta gärna hur du upplever din nya frihet.
/C

A. 20 maj, 2016 - 19:11

Jag kan redan nu säga att det känns som en lättnad, att det inte var någonting jag behövde och att det dessutom är slöseri med både tid, energi och engagemang. Att befinna sig på sociala medier BLIR man asocial av. Och det ger dig absolut ingenting i utbyte!

Jag märker att jag blir klarare i tanken, redan nu och det har knappt gått en dag. Så, det är absolut värt att spola sociala medier för gott, och istället börja leva som en människa i det verkliga livet medans tid är.

Charlotta 20 maj, 2016 - 20:07

Härligt att höra! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI