Home Mental träning Har du ’grit’ eller ger du upp för snabbt?

Har du ’grit’ eller ger du upp för snabbt?

by Charlotta

Det händer att fantastiska saker och upplevelser kommer till en helt utan förarbete och ansträngning, men det är betydligt vanligare att de inte gör det. I själva verket föregås det mesta som vi betraktar som värdefullt oftast av någon form av arbete eller ansträngning.

Det kan vara allt från att skaffa sig en utbildning, bygga upp en karriär eller ett företag, eller spara ihop tillräckligt med pengar för att köpa sitt drömboende, till att komma i tillräckligt bra fysisk form för att klara av en svår utmaning eller förändra gamla invanda mönster för att göra livet bättre.

Det alla de sakerna, och många fler, har gemensamt är att det krävs driv, uthållighet, passion, karaktärsstyrka och kontinuerlig eller återkomamnde ansträngning under en längre tid för att nå målet. Med andra ord, det krävs det som kallas ”grit”.

Grit är inte en magisk egenskap som vissa har och andra saknar. Det är en förmåga som kan tränas upp genom att man övertalar sig själv att fortsätta när det tar emot och man egentligen skulle vilja sluta, genom att man, när det inte känns kul längre, påminner sig själv om varför man gör det man gör, vad belöningen är och varför det är värt att fortsätta.

Det har visat sig att det inte är de som presterar bäst i skolan, som får högst betyg, har bäst utbildning eller högst iq som blir mest framgångsrika, utan den enskilt största framgångsfaktorn är grit, förmågan att bita ihop och jobba vidare för det man tror på och vill uppnå, även när det känns som om allt går emot.

Hur mycket grit har du? Är det egentligen brist på grit som har gjort att du inte kommit dit du vill eller inte genomfört det du hade tänkt, fast du skyller på omständigheter som det känns som du inte kan påverka? Har du kanske varit alltför undfallande mot dig själv?

Många människor lägger av när de upptäcker att något inte är lätt. Uttrycket ”Det är lätt för dig att säga, men det är inte så lätt att göra.” säger en hel del om den allmänt rådande inställningen till livet. Det ska vara lätt annars går det inte fort och är inte roligt, och går det varken fort eller är roligt så ger man upp.

Men det finns ett annat sätt att se på livet, en annan inställning som är mer betydligt gynnsam om man vill se resultat, och det är att ”Det behöver inte vara lätt, det behöver bara vara värt det.”

/Charlotta

5 comments

Nilla 1 november, 2017 - 21:33

Intressant. Jag brukar kallas envis och tjurig av min omgivning för att jag inte ger upp 😁

Charlotta 1 november, 2017 - 21:38

😀 Allting har två sidor. Vill man göra det enkelt för sig säger man att om det är till nytta är det grit, är det en belastning är man tjurig. 😉
/C

H 1 november, 2017 - 21:36

Hej grit är ett inlägg som jag kanske behöver tänka på ibland:) Nu har jag börjat läsa lite om just hur vi människor andas. Det kan ha en stor betydelse i våran hälsa..

Charlotta 1 november, 2017 - 21:43

Hej H! Roligt att du har nytta av inlägget. Ja, andningen är absolut viktig för hälsan, jag har skrivit lite om det tidigare här, men det är ett stort ämne att fördjupa sig i om man vill.
/C

H 1 november, 2017 - 22:57

Tack Charlotta för länken ,den gav mycket information till mig:)

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI