Home Mental träning Hur gör man för att inte gå under av kritik?

Hur gör man för att inte gå under av kritik?

by Charlotta

Enda sättet att undvika att få kritik är att aldrig göra något eller säga något. Hur mycket man än vill göra gott och hur väl man än väljer sina ord och handlingar så kommer det alltid att finnas de som missförstår eller är av en annan uppfattning. Att undvika kritik är helt enkelt inte möjligt såvida man inte helt isolerar sig från andra människor.

Men hur ska man tänka för att inte slås i spillror av att få kritik? Speciellt när man verkligen ha gjort sitt bästa och har de bästa intentioner men ändå möts av kritik kan det kännas som om någon sliter hjärtat ur kroppen på en och stampar på det.

Det första är att inse att alla får kritik, att det inte går att komma undan, att ingen är älskad av alla, så det är inte en fråga om huruvida man ska få kritik utan om när man ska få. Att vara beredd på att det ska hända gör stor skillnad för hur man reagerar när det väl händer.

En annan sak att ha i tankarna är att hur mycket du än älskar något så finns det alltid någon som hatar samma sak. Hur bra du än är på något eller hur mycket gott du än gör så finns det alltid någon som tycker det är fel eller som retar sig på det av någon anledning.

Vi människor är visserligen i grunden lika, men samtidigt olika på så oändligt många sätt när det kommer till vad vi gillar och ogillar och varför vi gillar och ogillar saker. Vi har så många känsliga knappar som livet kan trycka på och som får oss att reagera på olika sätt, att även saker som vi egentligen inte har något emot kan få oss att känna motvilja och förakt om vissa knappar är intryckta.

Man ska också komma ihåg att det är väldigt mycket lättare att kritisera någon annan än att själv prestera något. De som kritiserar gör det ofta med utgångspunkt från ett tänkt mentalt övertag. ”Eftersom jag kan kritisera dig så måste jag veta/kunna mer.” Detta är naturligtvis nonsens, vem som helst kan kritisera, man behöver inte kunna smack mer än att ha en åsikt och kunna uttala kritiken.

Detta medan den som blir kritiserad har faktiskt gjort något, åstadkommit något, skapat något, vågat språnget och kanske utmanat sig själv. Även utan att göra någon bedömning av hur bra resultatet blev så är det mer än vad kritikern har gjort. Kritikern har inte åstadkommit något alls mer än just kritik, något som i ärlighetens namn inte kräver speciellt mycket.

/Charlotta

2 comments

Hanna 24 maj, 2016 - 10:04

Härligt. Precis. Har delat på fb :-). Att göra något, det blir man glad och lycklig av, att inte göra något kan man bli bitter av, därav ge kritik lätt. Kanske är det så?

Charlotta 24 maj, 2016 - 10:11

Tack för delningen! 🙂 Så kan det mycket väl vara. Att se någon annan lyckas med det man kanske själv skulle vilja göra kan väcka avundsjuka som ventileras genom att ge kritik.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI