Home Mental träning Hur man hanterar elakheter

Hur man hanterar elakheter

by Charlotta

Man kan aldrig hindra mäniskor från att säga elaka saker, men man kan lära sig att inte ta åt sig av det. Bästa sättet att göra det är att påminna sig själv om att det som sägs nästan aldrig handlar om dig utan det handlar om den som säger det och hur den personen mår.

Första reaktionen är kanske att ta illa vid sig och bli ledsen, men gör man det till en vana att spegla det som sägs direkt tillbaka till den det kom från istället för att släppa in det så blir den typen av kommentarer helt ofarliga och man behöver varken bli upprörd eller ledsen.

För att visa vad jag menar har jag hämtat en kommentar från ett tidigare inlägg samt mitt svar till det.

Så här kommenterade en läsare mitt inlägg: ”Hej Bengt aka coachen! Jag har nu läst dina ruttna tips och jag vill verkligen inte tacka dig för dom. Om du har hört något av det du ger exempel på t.ex. ”Du tror väl inte att jag vill vara vän med någon som är så dum som du?” Så är det troligtvis SANNINGEN! DU ÄR RUTTEN”

Och så här svarade jag: ”Jag beklagar att du mår dåligt och känner dig illa behandlad av livet och människor omkring dig. När man själv mår väldigt dåligt är det vanligt att man tror att man kommer att må bättre om man får tillfälle att vara otrevlig mot någon annan, och att det ska hjälpa att såra någon annan på samma sätt som man själv blivit sårad, men det fungerar inte så. Den sekunden man trycker på tangenten och skickar iväg det elaka budskapet, eller precis i det ögonblicket man säger de sårande orden så kan man uppleva en viss makt och att ett hämndbegär tillfredsställs, men sekunden efter så har det försvunnit igen, och ofta mår man istället ännu sämre av självföraktet för det man sagt eller gjort.

För mig som mottagare är det enkelt att inte ta till mig den sortens budskap eftersom det är så tydligt att det handlar om avsändaren, och den personens egen livssituation, och inte om mig, och jag tolkar det mer än någonting annat som ett desperat och ganska valhänt försök att starta upp en dialog och be om hjälp.

Berätta gärna om vad det är som känns så svårt och hopplöst i livet och som har sårat dig och gjort dig så arg, så lovar jag att göra vad jag kan för att hjälpa dig.

Varm kram
Coachen”

Hur hanterar du om någon säger eller skriver dumma saker till dig?

/Charlotta

6 comments

Caroline 11 augusti, 2015 - 00:11

Väldigt klokt inlägg.

Jag är en sådan person som lätt tar åt mig, kan länge fundera om varför en person sa en speciell sak eller gjorde på ett speciellt vis. Försöker lära mig att tänka som så, att det är hos personen i sig problemet ligger.

Coachen 11 augusti, 2015 - 09:36

Tack Caroline. Jag vet att det är lätt att suga i sig som en svamp, men att göra det är ett väldigt effektivt sätt att såra sig själv och att skapa sig mer problem än man har. Bra att du försöker ändra på det.
/C

Piedra 11 augusti, 2015 - 07:55

Mycket bra skrivet!

Coachen 11 augusti, 2015 - 09:34

Tack Piedra! 🙂
/C

marija 11 augusti, 2015 - 10:34

Har också kommit mer till insikten och förståelsen att det är den andra personen ifråga som förmodligen mår dåligt. Även fast personen ej kanske är medveten om det själv? Jag fick alltid höra ” ta inte åt dig av så hårda ord, det är bara ord” men förstår man inte då att ord etsar sig också fast, det är ju så kommunikation sker i flesta fall.. Och visst jag kan förbi se orden, men det blir ju ändå en tanke spiral konstant.. ” Menade han dem meningarna han sa då,menade han att jag är sån, när han själv gör exakt motsatt”… hm.. Det är lätt att en människa slänger ur sig saker antar jag i ren frustration av att hen kanske inte klarar av situationen helt och hållet själv.. och inte riktigt vet hur den ska agera.. ? Kan det vara så? Jag anser mig själv vara en rätt ödmjuk person, med generellt som du skrivit innan inte har världens högsta tankar om mig själv, utan kanske är mer den som tänker på andra lite före.. familjen i första hand.. Påpekar jag det till han då, så menar han att jag borde inse att jag inte alls är ödmjuk.. Och borde inse att dom personerna som tycker det ljuger.. Men att jag inte inser det i all uppvaktning.. hm? .. Känns som att han vill att jag ska bli så svag som möjligt. Osv..” att jag ej ska grunda mina tankar på känslor.. Utan snarare medvetenhet”.. .Men man ska väl vara medveten om sina känslor. Allt känns som en reflektion till honom själv egentligen.. Hade velat skriva mer.. Men man är ju inte helt anonym här, och vill kanske inte att för mycket ska synas. :p Tack för bra läsning som vanligt!! 🙂 Mvh

Coachen 11 augusti, 2015 - 10:52

Hej Marija!
Jag tror att du själv egentligen har svaren på alla dina frågor, om du lyssnar inåt och litar på din egen sanning istället för att lyssna på vad andra säger. Utgå från att alla andra har en egen agenda, medveten eller omedveten, där de i första hand skyddar sig själv. Det behöver inte alls vara så illa som det låter, utan det är så vi mäniskor fungerar, vi är oss själv närmast och det är så det ska vara, men resultatet blir bättre om man är medveten om att det är så och vilka tankar, känslor och beslut det leder till. Så den du ska lita på i första hand och i alla lägen är dig själv.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI