Home Mental träning Hur negativa minnen påverkar framtiden

Hur negativa minnen påverkar framtiden

by Charlotta

Det är så lätt, så lätt att låta de där tråkiga eller smärtsamma minnena upprepas i hjärnan. Man kan hamna där för att man halkar över från trevliga minnen. Man kan hamna där för att man försöker förstå vad som egentligen hände. Man kan hamna där av skuld eller skam. Man kan hamna där för att man inte vill eller vågar släppa taget om någon. Och man kan hamna där av många andra orsaker.

Oavsett hur man hamnar i upprepandet av negativa minnen så är resultatet när man väl är där detsamma, dels blir vägen dit kortare och enklare att hitta ju fler gånger man tar den och dels påverkas det psykiska måendet till det sämre av att vara där. Och om man mår psykiskt dåligt tillräckligt ofta och länge så kommer även den fysiska hälsan att börja påverkas negativt.

Detta är inte något nytt, tvärtom är nog de flesta människor idag väl medvetna om att det är så här det förhåller sig, att man offrar sitt eget välbefinnande om man tillåter sig att hänga kvar i det gamla. Trots det är ett medvetet eller omedvetet frossande i negativa minnen oerhört vanligt, faktum är att det är så vanligt och så skadligt att man skulle kunna kalla det för en folksjukdom.

För många är känslan av skuld och ånger så övermäktig att man känner sig skyldig att fortsätta minnas för att man inte längre tycker sig ha rätt att vara glad och leva ett fullt liv. För andra ställer det nuvarande livet så stora krav på närvaro och uppmärksamhet att man inte anser sig ha tid, ork eller utrymme att ta hand sig själv och göra den förändring som krävs.

Det som håller en kvar i de negativa minnen är i allmänhet en känsla av att allting annat vore själviskt på ett eller annat sätt. Men att prioritera och ta ansvar för sitt eget välbefinnande är så långt ifrån själviskt man kan komma, tvärtom är det att försäkra sig om att man utövar så stort positivt inflytande på sin omgivning som möjligt.

Om du inte lever ett liv som är sant mot dig själv, lyckligt, tillfredsställande och utan inre motstånd så kan du inte ge dem du älskar och bryr dig om det bästa av dig själv. För att kunna ge så mycket som möjligt till så många som möjligt av allt det goda som är det genuina i dig måste du själv vara i balans och harmoni.

Genom att dagligen och stundligen tänka på tidigare händelser och upplevelser som gjort dig ledsen, arg, upprörd eller på andra sätt illa till mods håller du kvar den sortens upplevelser i ditt liv och försäkrar dig om att även framtiden kommer att innehålla liknande händelser. Att minnas negativa saker smittar ner din framtid med det du helst av allt vill slippa.

Den kanske största bristen i vårt utbildningssystem är i mina ögon att vi aldrig får lära oss att kontrollera våra tankar. Anledningen till det är att systemet bygger på tron att tankarna är oväsentliga och saknar betydelser för hur livet utvecklar sig, det spelar ingen roll vad vi tänker bara vi gör rätt saker. Tanken är oviktig medan handlingen är allt som betyder något. Inget kunde dock vara längre från sanningen och ingen lärdom kan vara viktigare än den att lära sig förstå och styra sina egna tankar.

Möjligheten att påverka livet är långt större än vad man tror och precis allting börjar i tankarna. Det du väljer att lägga ditt fokus och din energi på kommer du automatiskt att få mer av i ditt liv, oavsett om det du tänker på är något som gör dig ledsen eller glad. Av den anledningen är det helt nödvändigt att välja sina tankar med omsorg om man inte av misstag ska råka skapa ett liv som man egentligen inte vill ha.

Att genomgå svåra upplevelser är ett sätt att utvecklas. Processen går genom kaos, smärta och reflektion för att därefter kunna dra lärdom av det som hänt och utvecklas så att man kan höjas en nivå och gå vidare i livet med bättre förutsättningar. Att stanna kvar i fasen av kaos och smärta och återuppleva den gång på gång är som att gå om samma klass om och om igen utan att lära sig kursplanen.

/Charlotta

Medförfattare: Andliga guider

2 comments

sawsan 29 februari, 2020 - 13:22

Charlotta skriver i sin artikel
Hur negativa minnen på verkar framtiden
texten handlar om negativa minne som påverkar ens liv. Den berättar om att man inte är ensam om det. den handlar också om att man kan må ganska dåligt då och då. den försöker också berätta att de negativa minnen kan påverka en ganska mycket. Den berättar också att de som blir kvar i negativa minnen är en känsla av allting vore själviskt på ett eller annat sätt. Den försöker också berätta att man ska ha ett sant och lyckligt liv.

Charlotta 29 februari, 2020 - 13:29

Hej Sawsan, välkommen hit! Jag uppfattar inte om det finns en fråga i din text, är det något du vill jag ska svara på?
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI