Home Mental träning Hur tar man kontakt och skapar nya relationer?

Hur tar man kontakt och skapar nya relationer?

by Charlotta

Att utöka bekantskapskretsen eller kanske till och med hitta nya vänner står högt upp på mångas önskelista. Det är en paradoxal sanning i vår tid att de fysiska avstånden människor emellan aldrig varit mindre men att de mentala avstånden samtidigt aldrig har varit så stora som de är nu.

Att ta kontakt med en ny person kan ofta kännas som en omöjlig uppgift, att säga de där första orden till en fullständig främlig upplevs för många som ett oöverstigligt hinder, och istället hoppas man på att någon annan ska ta första steget. Problemet är bara att sannolikheten är stor att den andra personen känner samma skräck inför att ta kontakt.

Det hela handlar om sinnesstämning och förväntningar, och om man bara skiftar sinnesstämning och justerar sina förväntningar så blir det plötsligt fullt möjligt att vara den som säger de där första orden.

Om man föreställer sig att kontaktskapandet är en prestation, något man ska lyckas med, eller ett test man ska klara och få godkänt på så är det lätt att det låser sig och att man inte vågar för att man är rädd att misslyckas.

Hemligheten ligger i att se på kontaktskapandet som något som inte kan misslyckas, där det är själva processen som är det viktiga och inte målet. Så istället för att tänka ”den personen ska jag försöka bli vän med”, så tänk ”den personen ska jag öva mina sociala färdigheter på”.

Bästa sättet att komma på vad man ska prata om är helt enkelt att börja odla ett genuint intresse för andra människor, inte för att vinna över dem eller imponera på dem, utan för att lära sig förstå och uppskatta dem. Om du verkligen är intresserad av att förstå något så kommer frågorna av sig själv, samma sak med människor.

Gör det till en sport att prata med främmande människor så ofta det bara går, just i syfte att träna sociala förmågor och lära dig mer om mänskligheten, inget annat. Säg några ord till någon du möter på promenaden, till personen bredvid dig på busshållplatsen, till den som står bakom dig i kön, till någon som handlar samtidigt som du i affären osv.

Och kom ihåg att le, helst både med munnen och ögonen. Du gör detta för att du vill, inte för att någon tvingar dig, och ett bistert ansikte kan skrämma bort den bäste.

När du är mogen att öka svårighetsgraden ett snäpp frågar du om platsen bredvid någon på bussen är ledig och om du får slå dig ner, eller om du får sätta dig vid cafébordet där det redan sitter någon, eller på parkbänken där det redan sitter någon osv. Sedan följer du upp med en mening till.

Fördelen med att träna ofta och på många människor är dels att kontaktskapandet blir mindre laddat när det blir till en vana och dels att chansen att träffa någon som du klickar med ökar desto fler människor du interagerar med.

Slutligen förväntningarna. Istället för att förvänta dig att varje ny kontakt ska bli en bestående del i bekantskapskretsen eller en ny bästa vän, så utgå från att relationen bara kommer att vara exakt så länge som samtalet varar, alltså allt från några sekunder till några minuter.

Med den inställningen och de förväntningarna blir varje kontakt en framgång, och den dagen en slumpmässig kontakt visar sig utmynna i ett samtal som varar i tjugo minuter istället för två, så kommer det att kännas helt naturligt att byta nummer och komma överens om att ni ska ses igen.

/Charlotta

7 comments

J 19 maj, 2016 - 18:33

🙂

A. 20 maj, 2016 - 14:39

Mycket intressant. Att släppa på prestationen när jag inleder ett ”samtal” med en ny människa, för då blir det varken laddat eller leder till besvikelse. Och att jag visar personen ifråga intresse, jag behöver inte visa något konstlat och pålagt leende utan mer en vänlig och öppen attityd som inbjuder till den enklaste konversation. Men här gäller det att välja sina ”offer”, t.ex så är det lättare om jag ser att personen ifråga är glad eller ser allmänt nyfiken ut på något, eller kanske letar efter något i mataffären som jag vet var det finns så kan man börja med att säga: ”Den där färska pastan tycker jag själv är väldigt god ihop med räkor och vitvinssås, prova”. Eller vid busshållplatsen ”Va? Går bussen bara en gång i timmen, när kommer nästa buss, finns det andra bussar ?” Osv. osv. Har jag riktig tur så kan samtalet till slut komma att handla om helt andra saker, som till och med kan bli riktigt intressanta tills bussen kommer. Men som sagt det gäller att visa att jag är en öppen och mottaglig person. Vad tror du om det ?

Charlotta 20 maj, 2016 - 15:34

Jag tycker det låter klockrent och som något du absolut måste prova. 🙂
/C

A. 20 maj, 2016 - 14:57

Det gäller att våga på vinst och förlust, för vad mer kan du få än åtminstone EN konversation med just den personen. Att lära sig att praktisera social kan man inte göra på annat sätt än just detta, och att öva sig fram utan att skämmas. Tror att det uppskattas oavsett vad samtalet handlar om. Vi är ju ”världsmästare” att prata väder i det här landet, så man kanske skall börja med det och säga: ”Jag har aldrig varit någon som tyckt om 25-30 gradig värme, föredrar att det ligger runt 20”. Tack för att du tar upp detta ämne Charlotta! Nu gäller det också att börja praktisera detta för mig i det verkliga livet. Bäst att inte ha för stora förväntningar, utan se det som ett experiment.

Charlotta 20 maj, 2016 - 15:37

Tack för tipset om ämne A, jag tror det är många som kan ha glädje av det här. Precis, inga förväntningar utan bara ett tillfälle att öva sina färdigheter och lära dig mer om människor. Alla reaktioner och resultat är bra och intressanta eftersom du är genuint intresserad av människor och deras beteende, så varje utveckling är ett tillfälle att lära. Med den inställningen kan det inte gå fel.
/C

Fenix 20 maj, 2016 - 15:13

Det handlar väl om i stora drag att bryta bekvämlighetszonen och sin rutin.
Kunna utmana sig själv och att ändra livsstil genom att exponera sig för situationer som man i vanliga fall undviker. Att bryta sitt mönster. Sedan som nämns så är det bäst att ha en avslappnad och lättsam attityd till det hela. Se det som en inlärningsperiod till något nytt.

Charlotta 20 maj, 2016 - 15:37

Tack för dina tankar Fenix.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI