Home Mental träning Inåt och framåt istället för utåt och bakåt

Inåt och framåt istället för utåt och bakåt

by Charlotta
  1. Är livet dåligt och blir bara sämre?
  2. Har alla goda framtidsutsikter flytt sin kos och ersatts av mörker och elände?
  3. Blir allting du företar dig antingen en olidlig belastning eller fullständig katastrof?
  4. Är hälsan, välbefinnandet och lyckan något du bara minns från svunna tider?
  5. Verkar det som om hela världen har gaddat ihop sig mot dig och gör allt den kan för att jävlas på så många olika sätt som möjligt?

Om du svarar ja på några av ovanstående frågor är risken stor att du fastnat i ett livsmönster där du tittar utåt och bakåt istället för inåt och framåt och det är därför du inte kommer vidare.

Att titta mer bakåt än framåt innebär att du fokuserar på allting som var bra förr och sätter upp det som en måttstock för hur livet borde vara.

Problemet är att minnet är väldigt selektivt och medan du med glädje och nostalgi minns de trevliga stunderna så glömmer du samtidigt allting som var jobbigt och dåligt, för jag kan garantera att fördelningen mellan bra och dåligt var i princip densamma som nu, det handlade bara om andra grejor.

Så medan du förlorar dig i minnen av något som aldrig kommer tillbaka så missar du att glädjas åt allt bra som händer ljust nu för att inte tala om att planera för allt som du kan uppleva och åstadkomma framåt.

Det är sant att det enda vi har är ”just nu”, men med stor sannolikhet kommer vi även att få uppleva ”imorgon” medan vi kan vara helt säkra på att vi aldrig mer kommer att se röken av i ”igår”, så det är ganska uppenbart var det lönar sig att lägga sin energi och sitt fokus.

Att titta mer utåt än inåt innebär att du skyller allting som är fel på andra människor eller företeelser och att du betraktar dig själv som ett oskydligt offer som det ska tyckas synd om eftersom din hemska situation är utom din egen kontroll.

Så länge du väljer att titta utåt är det så det kommer att se ut och tyvärr är det även så att det då aldrig kommer att bli bättre, för dina problem löses inte av andra människor, dina problem löses av dig.

Så vänd istället blicken inåt och acceptera ditt eget odelade ansvar för ditt liv, inse att du inte alls är något offer, börja ifrågasätta vilka val du har gjort tidigare som gjort att du hamnat i den här situationen och fundera över vilka val du kan göra idag som gör att du befinner dig i ett bättre läge imorgon.

Det är inte alltid roligt att konfrontera sig själv och granska sina tidigare livsval om man tvingas inse att de inte var de bästa, men det är aldrig försent att göra nya livsval och skapa nya möjligheter för imorgon.

Så ta blicken från backspegeln och sluta skylla på omgivningen! Rikta istället blicken  framåt på allt som finns att uppleva och glädjas åt om du bara vågar se din egen roll i det som är, och göra de förändringar som krävs för att det ska bli som du vill, för det är du värd!

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI