Home Mental träning Känslor av misslyckande och misströstan

Känslor av misslyckande och misströstan

by Charlotta

Brukar du känna misströstan? Hur länge sedan är det som om du kände det som att du hade misslyckats med något? Jag hoppas att det är väldigt, väldigt längesedan, men med tanke på att misslyckande och misströstan är några av de vanligaste känslor människor går och bär på så misstänker jag att det kanske var ganska nyligen.

Det är så lätt att tappa tron på att det man har tänkt sig faktiskt ska gå vägen, eller att det som är svårt och jobbigt trots allt ska bli bra till slut, så hur gör man för att inte misströsta?

Hur gör man för att inte ge upp och tänka ”nu struntar jag i det här” eller ”hur kunde jag var så dum att jag trodde det skulle gå” eller något lika uppgivet? För det är precis i de tankarna det är så väldigt lätt att hamna när något inte går som man hade planerat.

Ofta så går man och funderar på att göra en förändring väldig länge, man är tveksam om man ska, om det är det bästa, om det är rätt tid, om man har rätt förutsättningar, om man kommer att klara av det, och inte misnt vad omgivningen ska säga, och så är man rädd för att misslyckas.

De flesta gånger tar man sig kanske inte ens förbi det stadiet, för där är för många osäkra parametrar och i slutänden känns det enklare att låta bli, men om man faktiskt bestämmer sig för att ge det ett försök, att planera efter bästa förmåga och göra så gott man kan, så kan man ge sig sjutton på att det inte går som man hade tänkt sig.

Något går fel, det fungerar inte, och missmodigt ger man upp och tänker att ”det var väl det jag visste, det var sista gången jag trodde på att jag skulle kunna lyckas med något”.

Men måste det verkligen vara så? Är livet förinställt på att så fort man vågar prova något nytt och trampar utanför den vanliga kostigen så ska det gå åt skogen? Nej inte alls, problemet är bara att man ofta förväntar sig positiva resultat orimligt snabbt och när de inte kommer så ger man upp.

Många gånger är man så osäker i sitt beslut från första början, inte sällan för att omgivningen varit väldigt generösa med att berätta om sina egna misslyckanden och om hur liten sannolikheten är att man själv ska lyckas, så när man väl sätter igång är man praktiskt taget redan inställd på att ge upp.

Men det handlar också om hur man hanterar motgångarna, för motgångar kommer alltid, men de behöver inte betyda att det är lika bra att lägga ner, utan det kanske bara behövs en mindre justering av planen.

Så här kommer mina knep för att inte börja misströsta när något inte går som du vill:

  • Räkna med att du kommer att stöta på hinder, det är väldigt sällsynt att något går helt smärtfritt och skulle det göra det så kan det få komma som en trevlig överraskning.
  • Problem på vägen betyder inte att ditt mål är fel, det betyder bara att du behöver tänka om i vissa avseenden vad gäller vägen dit.
  • Även om ingen du känner har lyckats med det du försöker göra så finns det ändå möjlighet att just du kan lyckas. Dina förutsättningar är unika och de andra kanske gav upp alldeles för lätt.
  • När det känns motigt så fastna inte i tankar kring hur långt du har kvar innan du når ditt mål, fokusera istället på hur långt du redan har kommit från där du startade.
  • Det enda säkra sättet att aldrig nå sina mål är att inte ta första steget.

Kom ihåg att du har inte misslyckats med att nå målet förrän du slutar försöka.

/Charlotta

2 comments

Anders 7 januari, 2017 - 07:19

Försöka en gång till, denna gång med erfarenheter och lärdomar från tidigare misslyckade försök, då lyckas jag kanske till slut. Att försöka igen innebär inte bara att ”försöka igen”. Man lär sig förhoppningsvis. #ge-inte-upp

Charlotta 7 januari, 2017 - 10:07

Precis så är det Anders, tack för att du läser.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI