Home Mental träning Konsten att sortera intryck

Konsten att sortera intryck

by Charlotta
  • Det är en ond och förskräcklig värld vi lever och det blir bara värre och värre.
  • Det är en vacker och fantastisk värld vi lever i och allting blir bara bättre och bättre.

Vilket av påståendena ovan håller du med om? Kanske håller du med om båda, kanske beror det på vilken dag jag frågar?

Vilket av påståendena är rätt? Finns det ett som är rätt, finns det en absolut sanning om att världen är ond eller god, bra eller dålig? Vem bestämmer i så fall vad som är bra och vad som är dålig?

Är det bra eller dåligt att det regnar? Svaret beror på om du frågar sommargästen eller potatisbonden.

I förra veckan nåddes vi av nyheten att lejonet Cecil tagits av daga av en nöjesjägare. Medievärlden förfasades och förövarens liv var plötsligt inte vatten värt. Jag var en av dem som sörjde Cecil och önskade jägaren ett kort och plågsamt liv i min upprördhet, för vem har rätt att ta livet av någon levande varelse bara för nöjes skull?

Men så läste jag en artikel där man intervjuat lokalbefolkningen i Zimbabwe, de var mäkta förvånade hur ett lejons död kunde få sådan uppmärksamhet när det ingen brydde sig för ett ögonblick alla de gånger ett lejon eller en elefant hade dödat människor i byn.

Jag önskar fortfarande att Cecil hade fått fortsätta sitt liv, men kanske katastrofen av hans död inte är riktigt så stor som jag först upplevde.

När det handlar om att uppleva världen finns det aldrig bara en sida av situationen, och hur tragiskt, hur svårt eller ledsamt det än är så finns det alltid andra sidor att betrakta, andra sätt att se på och förhålla sig till det som hänt. Det tar inte bort händelsen i sig men det kan göra den lättare att uthärda och till och med öppna upp för nya tankar.

Det finns oändligt mycket i världen som kretsar kring ondska, maktbegär och elakheter, men det finns också oändligt mycket som bygger på välvilja, kärlek och omtanke. Så om det nu finns möjlighet att välja vad man ska fokusera sina tankar på, varför inte välja det goda?

Om man hela tiden fokuserar på det onda och hemska är det lätt att övermannas av alla intryck, och att tryckas ner och få en känsla av meningslöshet. Vissa kanske kan hävda att den smärtan är en sorts sympati med dem som är värst drabbade, men jag har svårt att se hur det kan hjälpa världen att fler människor mår dåligt.

Om alla istället fokuserade på det goda i livet och i världen så skulle det onda till slut inte ha något utrymme kvar att existera på.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI