Home Mental träning Låt problemen lösa sig själv

Låt problemen lösa sig själv

by Charlotta

Louise Hay har sagt: ”I do not fix problems. I fix my thinking. Then problems fix themselves.”

Det kanske låter som en utopi och önskedröm att problem skulle lösa sig själv. Varför har människor då problem om de är så enkla att lösa att man bara ändrar sina tankar?

Kan det vara så att vi är så fast i våra tankemönster, i de ramar och begränsningar som vi har fostrats in i sedan barnsben, att vi många gånger skapar problem där det inte hade behövt finnas några?

Jag tror det, jag är faktiskt ganska övertygad om att de allra flesta problem som vi dagligen brottas med, som drar energi från oss och som stjäler vår glädje, vårt lugn och vår själsfrid är ett resultat av våra tankar.

Istället för att fokusera på problemet så försök att ändra på hur du tänker kring problemet. Se situationen från ett annat håll, förställ dig att du tar bort begränsningarna, ändra på förutsättningarna.

Ibland kan det hjälpa att fråga sig själv hur någon annan skulle göra, vilka tankar någon annan skulle ha och hur någon annan skulle se på situationen. Rollspel hjälper hjärnan att tillåta sig andra tankar än de som den vanligtvis föredrar.

Ett annat sätt att hitta fram till nya tankar är att föreställa dig vad du skulle göra om du inte… Fyll i valfri begränsande tanke du har om dig själv. Som till exempel att du inte kan, eller inte får, inte borde, eller aldrig tidigare har gjort.

Slutligen så kan man omformulera problemet till en möjlighet för att få hjärnan på bättre tankar. Om detta problem i själva verket var en gåva från någon som verkligen vill ditt bästa på alla sätt och vis, hur kan det då vara meningen att du ska använda det? På vilket sätt kan det hjälpa dig, utveckla dig,  hjälpa dig att hjälpa någon annan eller bara föra dig framåt?

/Charlotta

3 comments

H 13 november, 2016 - 19:38

Hej, sådär har jag börjat tänka eller försöka främst på jobbet. Men även privat har jag tänkt göra så. Det är väldigt lätt att falla in i gamla tankebanor och det blir som att öva,öva….

Charlotta 13 november, 2016 - 19:59

Du har så rätt, man kan behöva vara envis och konsekvent för att lära om till nya tankemönster.
/C

Anna-karin Karlsson 17 juni, 2021 - 22:15

Hej Charlotta 💖
Hur kan jag och min TF få löst vår situation med att bo ihop som vi vill, när hans äldsta dotter får utbrott pga hennes Diabetes 1 för hon ej sköter sig så hon projicerar på mig och sprayar syntetiska rengöringsmedel, dofter. Och parfym på mig som utgör att jag får jobbigt att andas. Så vid 2 försök vi gjort så bara hon beter dig likadant, hon bryr sig ej om andra eller sig själv. Hon är i offerrollen den 2016 när deras mamma lämnade dom hos pappan gör att flytta till en annan Karl. Hon älskar ej dig själv, hon älskar när andra tycker du f om det då hon utnyttjar det genom att göra osanningar om mig och situationen. Vi har försökt att nonchalera henne, pratat med henne inkl ifrån mina kanaliserade förmågor men hon bryr sig ej . Min TF vet ej hur vi kan göra dägay mer än att invänta tills hon flyttar hemifrån, hon är 20 år. Jag anser att det är helt fel väg att gå tillväga för man byter ej ut nån mot en annan på det viset . Vi har försökt den i november förra året. Deras mamma är även svartsjuk på oss.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI