Home Mental träning När åsikter gör mer skada än nytta

När åsikter gör mer skada än nytta

by Charlotta

De finns överallt nuförtiden, i tidningar, på nätet, på TV, i radio, på bloggar och poddar och forum och alla andra ställen där människor kan dela sina tankar. Vilka? Åsikterna. Och ja, de finns även här. 😉

Alla företeelser sorteras in som antingen bra eller dåliga, och människor är antingen för eller emot. Efterhand som fler och fler röster gör sig hörda i debatten blir polariseringen större och större och till slut gränsar argumenten till det orealistiska, eller rent av vansinniga, i en strävan efter att tydliggöra hur dåliga motståndarnas argument är och hur rätt man därmed själv har.

Diskussioner brukade föras för att försöka komma fram till en gemensam ståndpunkt, men den tiden verkar vara förbi. Istället har diskussioner blivit en gladiatorernas kamp där motståndarna kommer längre från varandra efterhand som argumenten vässas och renodlas, och som inte sällan urartar i rena personangrepp och okvädesord.

Åsiktsfrihet är en orubblig demokratisk princip som jag på inget sätt ifrågasätter, alla ska ha rätt till sin egen åsikt, men jag frågar mig om vi verkligen behöver ha så mycket åsikter? Bara för att man har rätt att ha en åsikt så måste man kanske inte tvunget ha en?

Speciellt inte åsikter som handlar om andra människor, vad de gör, hur de ser ut, vad det tror på, vad de äter, hur de lever eller med vem.

Tänk om vi alla skulle försöka sortera en del bland våra åsikter och rensa bort dem som faktiskt inte gör någon nytta, dem som inte har någon direkt påverkan på vårt eget liv och som bara finns där för att alla andra har dem, eller för att de är en förälängning av våra obefogade rädslor.

Tänk om vi inte längre brydde oss om att ha en åsikt om kvinnor som bär slöja, eller om vem som blir kär i vem, eller om vad andra väljer att äta och dricka, eller hur mycket eller lite människor arbetar, eller vad de tjänar, eller vilken hårfärg, kroppsform eller hudfärg de har.

Tänk om vi avsiktligt och medvetet lät bli att ha åsikter om den typen av saker och istället fokuserade åsikterna på helt andra saker, på sånt som faktiskt har betydelse på riktigt.

Vad tror ni skulle hända, hur skulle det kännas? Skulle du slippa en del frustration? Få mer energi över? Slippa reta upp dig? Och om andra gjorde detsamma mot dig, skulle du känna dig mindre utsatt, slippa känna dig dömd och bedömd? Skulle det göra världen en smula vänligare och mer accepterande? Skulle det kunna leda till att vi alla mår lite bättre?

Nästa gång du kommer på dig själv med att tycka något om någon annan så fråga dig själv om du verkligen behöver ha en åsikt i den frågan eller om du helt enkelt kan avstå din rätt till åsikt. Om det kanske till och med gynnar alla om du bara låter saker och ting vara som de är utan att tycka något alls.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI