Home Ångest/rädsla/oro Rädslor begränsar livet

Rädslor begränsar livet

by Charlotta

Man skulle kunna tro att det är världsliga ting som begränsar oss mest i livet, som pengar, utbildning, utseende, social status eller bakgrund. Att det är någon yttre omständighet som man själv inte kan påverka som bär ansvaret för att livet inte blir som man hade tänkt sig eller hoppats.

Att tro det är att göra det enkelt för sig. Alltför enkelt. Det är bara att se sig omkring i världen på alla människor som lyckats skapa sig avundsvärda liv av absolut ingenting, det finns mängder av dem. Människor som trotsat sin eländiga bakgrund, bristen på utbildning, pengar och social status eller ett ofördelaktigt yttre och som ändå tagit sig precis dit de ville, eller många gånger mycket längre. Visst kan man säga att de haft tur, men handlar det verkligen om tur?

Jag tror inte det, jag tror det handlar om människor som är så fast beslutna att lyckas nå sina mål att de vågar trotsa sina rädslor. Människor som vågar utmana sig själva och gång på gång ta stora kliv utanför sin egen bekvämlighetszon, även om det känns obehagligt och trots att de är rädda när de gör det.

Ofta är det vi är mest rädda för saker som egentligen inte är speciellt farliga. Att trotsa sina rädslor handlar sällan om att stirra döden i vitögat utan snarare om att acceptera ett visst obehag, oftast ett känslomässigt obehag.

Obefogade rädslor är det som begränsar livet allra mest. Några av de mest ”populära” obefogade rädslorna är rädslan för att misslyckas, rädslan för att göra sig till åtlöje, rädslan för att vara ensam och rädslan för att förlora sin sociala identitet. Ingen av dessa rädslor innefattar något som egentligen är farligt. Det är inte farligt att vara misslyckas, att se dum ut, att vara ensam eller att människor ser på en med nya ögon.

Det är inte farligt att förändras, inte ens om det involverar en period med ett visst mått av obehag. Utan förändring kan livet inte bli bättre än vad det är just nu. Och även om du inte själv initierar förändring så är det ingen garanti för att livet förblir precis så som det är nu. Förändringen kommer alltid ändå, på ett eller annat sätt. Om du själv styr skutan har du större chans att påverka riktningen.

Vilka rädslor håller tillbaka dig?

/Charlotta

2 comments

Lykke 29 juli, 2015 - 21:48

Hej!
Jag tror att ibland kanske man håller tillbaka en förändring i livet för man är rädd att inte sticka ut för mycket. Många är glada att man lyckas men samtidigt är många negativt inställda till framgång. Jag har haft det tufft många gånger men ändå haft målet att lyckas och gå framåt. Vilja skapa en förändring som jag vet att jag mår bra av. Både privat och i mitt arbete. Jag har haft sorg och mist det bästa i mitt liv. Mitt barn. Haft ett förhållande som innebar misshandel. Men ändå finns det ett ljus och driv att må bra och gå framåt. Det har människor i min omgivning haft svårt att förstå. Dom tycker att jag borde nog minsann vara på botten. Sen fick jag nytt jobb och har verkligen jobbat stenhårt att driva det framåt. Trodde jag inte på mig själv och gick igenom mina rädslor så hade jag inte varit där jag är idag. Sen tänker jag att : Det värsta som kan hända har redan hänt mig.
Kram Lykke

Coachen 29 juli, 2015 - 22:00

Tack för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter Lykke.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI