Home Mental träning Risken med nyårslöften

Risken med nyårslöften

by Charlotta

Att vilja göra förändringar med avsikt att förbättra sitt liv är en fantastisk drivkraft. Att vilja det så mycket att man är beredd att göra det till något högtidligt och ceremoniellt i form av att avlägga ett löfte i samband med årskiftet, och kanske till och med berätta om det för andra för att ytterligare besegla hur viktigt det är, är ett stort steg framåt mot den man vill vara och det liv man vill leva.

Men hur mycket positiv förändringsvilja där än inryms i nyårslöften så vill jag samtidigt vifta lite med varningsflaggan. Inte för att avlägga nyårslöften men för den effekt man kan få om man inte kan hålla löftet.

Risken är att om man bryter sitt nyårslöfte så orkar man inte försöka igen utan då ger man upp för det året och tänker att det inte är lönt, för kunde man inte lyckas när man gjorde en stor sak av det på nyårsafton så lär man ju aldrig lyckas om man bara försöker göra det när som helst. I bästa fall kanske man gör ett nytt försök nästa nyårsafton, i sämsta fall ger man upp för gott.

Mitt tips är att se nyårslöfte mer som en start på en förändringsperiod istället för ett definitivt skifte. I bästa fall innebär nyårsafton slutet på det gamla och början på det nya, men det nya behöver inte vara helt på plats med en gång, det är helt okej om det krävs några försök innan de nya rutinerna faller sitter där. Att falla tillbaka i gamla hjulspår betyder inte att det var ett dåligt nyårslöfte eller att det är för svårt eller inte går att genomföra, utan det är bara en del av förändringsprocessen. Gamla vanor kan vara svåra att bryta och ibland behöver man några försök på sig innan man hamnar rätt.

Det här året ska jag för ovanlighetens skull faktiskt avlägga ett nyårslöfte, det är massor med år sedan jag gjorde det senast. Det vanliga är jag genomför förändringar när jag kommer på dem, men i år så sammanfaller min tanke på förändring ganska väl med årsskiftet så den här gången tänker jag utnyttja det nya året som en nystart.

Mitt nyårslöfte till mig själv är att jag ska meditera varje dag, och inte som nu då och då, när jag kommer ihåg det. Målet på sikt är att meditera tjugo minuter dagligen, men målet för 2016 är att bara sätta rutinen med daglig meditiation, det behöver inte vara tjugo minuter, bara jag gör det. Även om jag bara får till fem minuters meditation vissa dagar så är det bra, så länge jag gör det varje dag. Det är målet för 2016, och det är mitt nyårslöfte till mig själv. Har du planerat några nyårslöften i år?

Gott Nytt År till alla mina läsare! Jag hoppas att 2016 blir ditt bästa år hittills i det här livet.

/Charlotta

2 comments

Andreas 31 december, 2015 - 20:53

Tack för en underbar blogg. Den har hjälpt mig massor.
Jag kommer avlägga flera nyårslöften, det var några år sedan för mig också.

1. Jag ska sluta röka. Det kommer inte ske på en gång, men det kommer ske under 2016

2. Jag ska börja träna regelbundet

3. Jag ska vara snäll mot mina medmänniskor. Det är inte så att jag inte är snäll, men jag ska bli snällare

4. Jag ska jobba med mig själv mer än någonsin. Öka självkänslan och finna trygghet i mig själv

5. Skapa en bra relation till min gamla flickvän som jag även har barn ihop med. Allt för barnen

Om jag kommer halvvägs med mina löften så kommer jag att vara nöjd.

Gott Nytt år!

Charlotta 31 december, 2015 - 22:22

Hej Andreas, vad roligt att höra att bloggen har hjälpt dig, tack för att du läser. Vilka fina nyårslöften du har, det låter som om du är på gång med ditt liv, som om du är mitt i en nystart och har bestämt dig för hur du egentligen vill leva. När du når hela vägen fram är inte avgörande, processen är igång det är det viktigaste.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI