Home Mental träning Slagsmål i kommentarsfältet

Slagsmål i kommentarsfältet

by Charlotta

Det händer på ett ögonblick, en oförsiktig kommentar, ett illa valt ord, en mening skriven medan man halvt om halvt hade tankarna på annat håll, och så BAAAM smäller det till. Arga röster höjs med ord skrivna i versaler, tonen blir stram och sträng, okvädesord och taggar blandas i en hätsk röra och kommentarsfältet delas snabbt upp i två läger, för och emot.

Det är med skräckblandad förtjusning jag ibland följer den typen av utveckling på sociala medier. Skräck för att det är ledsamt att se hur lite det ska till för att människor ska vända sig mot varandra och hugga snabbt som blixten. Ibland verkar det som om vissa bara väntar på att få attackera någon, sm om behovet av att få avreagera sig och skada är så stort att det är det som är den drivande kraften.

Förtjusning därför att det samtidigt är ett intressant fenomen att studera. I alla fall för en beteendenörd som jag blir det alldeles omöjligt att inte fundera på vad som ligger bakom de aggressiva påhoppen, hur personerna bakom de okända namnen egentligen mår, vilka strider de utkämpar i sina liv och vad det är som får dem att gå från noll till hundra på cirka 0,2 sekunder.

Det som är positivt i sammanhanget är att det uppenbarligen finns ett stort intresse och engagemang för olika frågor, så pass stort att många är beredda att ta strid för sina åsikter. Även om starka åsikter och stridbara personer kan vara jobbiga att hantera så är det långt mycket bättre än ett samhälle där ingen bryr sig. Men visst hade det varit skönt om engagemanget kunde ta sig lite trevligare uttryck.

Oavsett vad människor har för anledning att reagera som de gör så finns det några saker som är värda att hålla i minnet för sin egen skull när man plötsligt hamnar mitt i stridigheterna.

  • De som skriver känner inte dig. De baserar hela sin bild av dig på dina senaste kommentarer, vilket i verkligheten är i stort sett detsamma som ingenting.
  • Personer som är i balans och harmoni med sig själv och livet brusar inte upp för ingenting. En överdriven reaktion är ett tecken på att något annat är fel.
  • Personer som har väldigt starka åsikter och engagemang har ofta det i enstaka frågor. Det gör att kunskapen blir djup i just den frågan men samtidigt att synfältet blir snävt. Alla yttranden associeras till den egna hjärtefrågan och allt som skulle kunna tolkas som kritik tolkas genast som kritik. När första känslan i en diskussion är att man blir upprörd eller att någon trampar på det man brinner för så stängs förmågan att lyfta blicken och se helheten, och resten av diskussionen blir en laddad ström av generaliseringar och ordmärkande.
  • Undvik att gå i försvar. Bara för att en fråga ställs betyder inte det att du måste besvara den. Ställ själv en annan fråga istället och led om uppmärksamheten mot något mindre laddat.

Det är mer tillfredsställande att lämna en diskussion med högt huvud och hedern i behåll än att vara den som lyckades komma med flest förolämpningar och hårdast ord på kortast tid.

Kom ihåg att det går inte att överbevisa någon som har en annan åsikt, ingen byter åsikt förrän den själv vill.

/Charlotta

9 comments

Hanna 27 april, 2016 - 10:56

Hej, Tack för dina rader och har också funderat över detta. Varför det blir så här, blixtsnabbt. Så blev det inte förr…något i samhället har ändrats. Kan tycka även media, tidningar, skriver på sådant sätt för att väcka dessa attack känslor. Är det inte de ansvarslösa känslorna som väcks. Upplever det destruktivt. Att vara ”mot” något är så lätt, att vara ”för” något är så svårt? Som moder Theresa sa: Bjud mig gärna på möten för fred, då kommer jag gärna men blir jag bjuden på möten mot krig, då kommer jag inte.

Charlotta 27 april, 2016 - 12:11

Det är sant, det sociala klimatet har ändrats och sensationsjournalistiken bär säkert en del av ansvaret. Jag tror också att uppmärksamhetssökandet i realityshower och liknande spelar in, den som skriker högst för mest uppmärksamhet. Förr var det precis tvärtom, den som inte hade förstånd att agera artigt och väluppfostrat nonchalerades.
/C

Adriana 27 april, 2016 - 17:31

Jag är absolut för olika åsikter och att folk står för dem. Något som jag inte förstår är varför man inte kan hålla en god ton även att åsikterna är skilda. Så himla tråkigt! Fast när jag ser något sådant så scrollar jag vidare. Tråkigt dock för de som blir påhoppade där motparten går över gränsen för vad som är god ton och ömsesidig respekt.

Charlotta 27 april, 2016 - 18:39

Att kunna scrolla är en bra egenskap. 😉
/C

A. 28 april, 2016 - 15:57

Jag har läst på olika forum om politik, samhälle och invandring. Oj här haglar hatkommentarerna vilt, minst sagt. Jag har grunnat och funderat lite så här, är det verkligen det som många är så fruktansvärt förbannade på eller kan det vara så att många är missnöjda med sitt eget liv som kommer till uttryck i debatter om andra ämnen? Att dom måste ha någon som ska offras bara för att deras eget liv inte är bra? Jag har svårt att förstå att allt detta hat har att göra med hur samhället ser ut, det måste ligga på ett djupare underliggande plan hos många hur de använder hat som redskap, för att fly från sig själva och gå in i ett kollektivt hatande mot något annat som egentligen inte berör dom själva nämvärt, vad tror du om det ?

Charlotta 28 april, 2016 - 16:45

Precis så tror jag det är. Mår man dåligt eller är missnöjd så är man i obalans rent allmänt och då brinner det lätt till i skallen.
/C

A. 28 april, 2016 - 20:34

Det var så jag tänkte också. För jag ser obalanserade kommentarer på twitter t.ex och då brukar jag tänka som så, att nej den där människan mår inte bra. Lika bra att inte svara. Sedan finns det andra som kan skratta och ta det för vad det är, och det tycker jag är sunt att ha den hållningen till allt vad som skrivs.

Fenix 4 maj, 2016 - 21:17

Man är alltid ute på djupt vatten när det ska konverseras om barn eller politik, religion.
Vissa kan gå i taket för minsta lilla malör. Vissa överanalyserar och vill bara se sina egna åsikter som givetvis är rätt. Ingen mening att ge sig in i dessa dialoger.
Många har med en förmåga att märka ord för minsta lilla fel i debatten.
Där de gärna vill såga en totalt. Själv tycker jag man ska låta motparten gå ur dialogen med huvudet högt även om man har rätt. Man mår bäst om man håller distansen till dessa människor både irl eller på nätet.

Charlotta 4 maj, 2016 - 21:52

Emellanåt kan det krävas en hel del självkontroll för att inte låta sig provoceras, men det är en bra ambition att låta båda lämna debatten med huvudet högt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI