Home Mental träning Strävar du efter perfektion?

Strävar du efter perfektion?

by Charlotta

Begränsar du dig själv genom att försöka vara perfekt? Anstränger du dig för att se perfekt ut, ha de perfekta kläderna, det perfekta håret? Lägger du energi på att skapa det perfekta hemmet, att hitta den perfekta partnern eller att alltid lämna ifrån dig arbetsuppgifter som är perfekt utförda?

Perfektion är ett lurigt begrepp, för medan man ibland har förmånen att få uppleva perfekta ögonblick, korta stunder av tid då alla pusselbitar faller på plats i en tillfällig perfektion och det känns som om tiden stod stilla, så är det inte ett tillstånd som man kan greppa tag om och hålla fast.

Perfektion är abstrakt och flyktigt och försvinner igen lika snabbt som det kom eftersom världen är ständigt föränderlig och aldrig statisk. Och medan ögonblick av perfektion är en fantastisk upplevelse så blir jakten på perfektion i det materiella istället ett hinder från att uppnå det som är tillräckligt bra.

Har man perfektion som mål är det lätt att bli missmodig eftersom man aldrig kommer dit, och i sin frustration över att inte lyckas så bryr man sig kanske inte ens om att göra sitt bästa utan ger istället upp och gör ingenting.

Hur många goda idéer har gått en tidig död till mötes bara för att den som skulle genomföra det ville att resultatet skulle vara perfekt och när det blev uppenbart att det inte var möjligt så struntade man i alltihop?

Perfektion är inte en mänsklig egenskap och inte heller en mänsklig förmåga, och tur är väl det, för en perfekt människa skulle vara fullständigt ointressant, endimensionell, förutsägbar, opersonlig och tråkig. Det är avvikelserna som gör oss människor intressanta, det oväntade som gör oss spännande och det fula som gör oss vackra.

Istället för att sträva efter perfektion så sträva efter balans. Balans är det som skapar möjligheter, som är medgörligt, välkomnande, inbjudande och formbart. Balans låter dig göra ditt allra bästa utifrån dina förutsättningar och lämnar utrymme för andra att få känna sig betydelsefulla och delaktiga.

Perfektion ger stress, anspänning, frustration och misslyckanden medan balans ger harmoni, avslappning, glädje och framgång.

/Charlotta

 

2 comments

J 21 april, 2016 - 18:55

Blaj..det känns som allt annat än perfektion på jobbet idag. Dels gjorde jag fel o dels kände jag mig stressad, ostrukturerad och babblig mot folk och pratade i mun på chefen, kanske bara överdriver..att det känns mer än vad det var..men det känns inge bra..man vill ju va bra på jobbet. Får lite känslan att jag inte hör hemma där..lite bluff-känsla. Men jag gör ju det..de har ju gett mig jobbet! Inte först, men sen!
Jag tycker det är svårt att veta om man är för hård mot sig själv eller om man faktiskt inte gör tillräckligt..jag är rädd att ha för mycket över mig..o även om jag löser det så är känslan att ha det över sig jobbig..men det är ju det man har på jobb..jobb! Känner mig plockig, stirrig och ostrukturerad :-S

Charlotta 21 april, 2016 - 20:33

Ge dig själv lite tid att komma in i det. Det är normalt att känna sig överväldigad i början på ett nytt jobb. De har valt dig för jobbet, det betyder per definition att de tycker du är bra nog. Ditt jobb är att lita på deras omdöme och fokusera på att utföra det jobb du vet att du behärskar. Tids nog kommer det att kännas bekvämt och hur självklart som helst.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI