Home Mental träning Styr du dina tankar eller styr dina tankar dig?

Styr du dina tankar eller styr dina tankar dig?

by Charlotta

Vilka fem saker eller personer lägger du mest tankeenergi på? Gör en mental lista över de fem tankar som oftast finns i ditt medvetande så väntar jag så länge.

Av de fem tankarna du listade, hur många är något som du inte gillar? Något som får dig att känna stress, olust, frustration eller på annat sätt obehag. Ungefär hälften kanske?

Vi människor är funtade så att tankarna gärna går till det som skrämmer oss mest eller som vållar störst problem i våra liv. Vi är skapta till att vara problemlösare, det är därför vi fortfarande existerar som art, men det innebär också att om det finns ett problem, om aldrig så litet, så går våra tankar automatiskt dit.

I grund och botten handlar det naturligtvis om en ambition att vi genom att tänka på problemet ska lyckas klura ut en lösning och få det att försvinna. I verkligheten så blir det dock gärna så att problemen inte låter sig lösas så enkelt, och eftersom ingen lösning har hittats fortsätter hjärnan att mala vidare samma meningslösa information om och om igen.

Det som händer då är att frustrationen över att inte hitta någon lösning får oss att må sämre och sämre, att bli mer och mer stressade och oroliga och så småningom kan vi både börja ifrågasätta och nedvärdera oss själva och känna av fysiska besvär till följd av det ständiga stresspåslaget.

Att tänka på något negativt drar oändligt mycket energi, energi som skulle kunna gå till andra, mycket mer produktiva tankar, tankar som får oss att må bra istället. Och det är precis där lösningen ligger.

För lika lite som vi löser problemet genom att inte göra något åt det, lika lite löser vi det genom att låta det mala i tankarna. Men genom att inte tänka på det alls så kan vi, i alla fall till viss del, få upplevelsen av problemet att minska. På samma sätt som det vi ger vår energi förstoras, så förminskas det som vi inte ger någon energi alls.

Har du problem som för närvarande inte har någon lösning så bestäm dig för att det är dags för dem att flytta ut från dina tankar och ge plats för trevligare saker. Saker som inte går att påverka eller förändra just nu så förtjänar inte din energi. Att lägga energi på problem som för stunden är olösliga gör inte situationen bättre utan sämre.

Dessutom är det inte ovanligt att medan man själv fokuserar på trevligare och mer produktiva saker så löser tiden problemen åt en, eller i alla fall hjälper till en bit på vägen.

/Charlotta

6 comments

Johanna 6 juni, 2017 - 10:38

Tack!
Jag blir galen av att jag egentligen har det hur bra som helst, absolut ingenting att klaga på (men konstigt nog har jag ändå hur mycket som helst att gnälla över dagligen) och mitt liv blir alltid så som jag vill att det ska bli förr eller senare (både positivt och negativt beroende på hur jag har tänkt…) – men just det att jag inte behöver göra något för att överleva eller ens leva ett drägligt liv är bara för tråkigt. Jag vet att det är lyxproblem men jag vet inte vad jag ska göra med mig själv? Jag är nöjd med det jag har så all drivkraft bara försvinner liksom…

Charlotta 6 juni, 2017 - 11:24

Du kanske kan rikta om den drivkraften så att den kommer till nytta för någon annan? Har du funderat på att engagera dig i något som är till gagn för andra, någon sakfråga eller område som du känner starkt för, som du tycker behöver förändras eller där människor behöver hjälp?
/C

H 6 juni, 2017 - 16:56

Jag märker själv ibland att då jag tänker negativa tankar så blir annat roligt i livet inte lika betydelsefullt något mer. Fast ska jag vara ärlig så är det svårt med det där tankarna. Det är lätt att trilla dit typ en stressig dag på jobbet när jag vet att kollegan får mer betalt än mig och vi gör samma saker 🙂 Men å andra sidan blir livet aldrig helt rättvist för mig o många andra brukar jag tänka 🙂

Charlotta 6 juni, 2017 - 19:50

Ibland kan de där negativa tankarna vara vägvisare som kommer med budskapet att det är dags för en förändring. ❤️
/C

H 6 juni, 2017 - 23:17

Ja det är nog det som kanske visar mig att det är dags för en förändring. Jag måste ha mod och ta det där steget men samtidigt vet jag inte hur jag gör det 🙂 men i alla fall känns det som om jag kommit en bit på vägen och blivit gladare av mig tack vare din blogg och lite övning det hjälper 🙂

SÅ FÖRSÖKER JAG MÖTA MOTGÅNGAR | 19 juni, 2017 - 09:56

[…] Charlotta på Överlevnadsguiden skrev nyligen ett inlägg om just det här med mental träning och positiva/negativa tankar. Ett inlägg som jag läst flera gånger redan nu och som jag kommer återvända till då och då när jag känner att jag behöver det. För att ta del av Charlottas kloka tankar och råd kan du klicka HÄR. […]

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI