Home Mental träning Svårigheter är inte livstidsdomar

Svårigheter är inte livstidsdomar

by Charlotta

Missöden, besvikelser, svårigheter, sorg, värre svårigheter, krossade hjärtan och ännu värre svårigheter. De flesta människor upplever tråkiga och hemska saker i sitt liv, vissa fler, andra färre, en del mycket på en gång och andra utspritt under hela livet.

Att tro, eller till och med önska, att man ska slippa undan och få åka gräddfil genom livet är inte bara naivt utan rent av oklokt eftersom det vore detsamma som att önska att man skulle genomgå en utbildning utan att lära sig något.

För det går inte att förneka att när livet flyter på, när allt går ens väg och man får det man önskar så är det förvisso enkelt och lättsamt att leva, men man lär sig inte speciellt mycket. Man utvecklas inte som människa och blir inte klokare, visare, mer erfaren, mer förstående eller mer medveten.

Det är bara genom svårigheter som man verkligen utvecklas, och att då önska att man ska slippa det svåra är också att önska att man ska slippa utvecklas, slippa bearbetas, slippa mejslas ut till det mest fantastiska man kan bli. Därför blir också frågor som ”Varför just jag?” eller ”Varför händer det mig?” irrelevanta, för lyfter man blicken och ser den större bilden så blir det uppenbart att svårigheterna krävs för att slipa fram den diamant som är kärnan av en själv.

”Life doesn’t happen to you, it happens for you.” – Jim Carrey

Livsupplevelser, hur hemska de än kan te sig i stunden, är menade att vara erfarenheter som man ska lära sig saker av och sedan gå vidare från, de är inte livstidsdomar som man ska lida av resten av livet. Att bära med sig den smärtsamma upplevelsen istället för den utvecklande lärdomen är att lägga en tung och begränsande boja kring den egna foten, och kanske inte bara en.

Låter man sig tyngas ner av svårigheter som man upplevt tidigare så är risken stor att man missar att leva en stor del av sitt liv för att man är upptagen med att istället bara överleva. Erfarenheten blir förgäves om man inte drar nytta av den.

Vilka upplevelser behöver du lägga bakom dig och istället bara ta med dig erfarenheten?

/Charlotta

4 comments

Lise-Lott 1 februari, 2016 - 15:03

Klokt! Tack!

Charlotta 1 februari, 2016 - 15:10

Tack, välkommen hit Lise-Lott!
/C

Inger 3 februari, 2016 - 00:03

Detta behöver många läsa och försöka ta in.

Charlotta 3 februari, 2016 - 09:32

Tack Inger, det tror jag också, och välkommen hit!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI