Home Mental träning Vad är besvikelse egentligen?

Vad är besvikelse egentligen?

by Charlotta

Det kan låta som en icke-fråga, alla vet väl vad besvikelse är, det är när man inte får det man vill ha eller det man hade förväntat sig. Och så är det naturligtvis, men det finns även en annan dimension till besvikelser.

Bevikelse blir lätt endimensionell, man accepterar den som om det inte går att göra något åt den eller förändra den. Och så väntar man på att den ska gå över av sig själv, gärna medan man ältar den genom att hela tiden påminna sig själv om hur besviken man är och hur gärna man hade velat ha det där man inte fick.

Det är en klockren plan om man vill försäkra sig om att kunna vara besviken under en längre tid, men vill man hellre lämna bevikelsen bakom sig så finns det ett annat alternativ.

Besvikelse är egentligen ditt inre jag som talar om för dig att det du fokuserar på inte är det du vill ha, att det du lägger dina tankar och din energi på inte är det du vill uppleva. Besvikelse är alltså en sorts kompass som visar när tankarna går i fel riktning.

I ett första skede, när besvikelsen är färsk och kanske kommer som en överraskning så är den nästan omöjlig att värja sig mot, men när den första vågen av besvikelse sköljt över en så har man valet att inte fortsätta fokusera på det man inte vill ha, alltså förlusten.

Istället kan man fokusera på det man vill ha, det som ligger framför en istället för bakom en, och låta bevikelsen vara en startpunkt för den riktningsförändring som faktiskt leder till det man vill ha.

Besvikelsen är en symbol för förlusten, för det som inte blev av, för det man gick miste om och för det man inte fick. Så länge man fokserar på de sakerna kommer bevikelsen att vara ständigt närvarande.

Men den dag du istället fokuserar på det du vill ha, det du längtar till, det du väntar på, det du kan föreställa dig kommer att hända och de möjligheter du har så försvinner besvikelsen eftersom du då inte behöver kompassen längre, du är redan på rätt väg.

/Charlotta

8 comments

Sigrid Quist 12 maj, 2017 - 10:27

Så sant men det kan ta olika lång tid att verkligen fatta vad det är man i själva verket vill och förstå att lycka och tillfredställelse kommer inifrån och inte från det materiella, eller andra. Inte förr än man är lycklig och trygg i sig själv kan man bli lycklig med andra. En munk blev frågad vad ilska/besvikelse är och han svarade, ”Ett sätt att staffa sig själv för de misstag andra gör”. Eller som jag ser det, om man lägger för stor tilltro och förhoppning på saker utanför sig själv som man egentligen inte har kontorll över.

Charlotta 12 maj, 2017 - 12:05

Kloka ord Sigrid, tack för att du delar. Den där munken visste vad han pratade om. 😉
/C

Louice 10 augusti, 2017 - 22:53

Hej Charlotta
Det är intressant det du skriver, också här!
Försöker greppa resonemangen och lite olika inspel. Jag tänker på hur man kan uppleva och/eller hantera det som inte blev i ens liv…tex förluster, ett uppbrott , misslyckanden, sänkta drömmar eller sina egna omständigheter osv. Är det en skillnad att vara ledsen över det som plötsligt inte blev eller att vara besviken? Ofta får jag höra att ilskan kan ge kraft och en skjuts vidare medan sorg och ledsenhet inte förflyttar dig i processen. Eller är det en skillnad i de olika faserna på om/ när besvikelse är ok eller en förutsättning att uppleva under korttid, för att sedan ha gjort sitt… Vad säger du?
För egen del vill jag inte fastna utan komma vidare, se framåt mot det somskall komma…men (!) heller inte rusa vidare med rester i bagaget, som senare kan komma att bli tunga.. Hmm, förstår du vad jag menar? Kram 🌸

Charlotta 11 augusti, 2017 - 08:24

Hej Louice! Det är alltid ok att känna besvikelse, det du känner är aldrig fel. Vad detta handlar om är ett annat sätt att förhålla sig till besvikelser så att man kan välja andra känslor, men det är inte fel att vara besviken eller ledsen. Visst är det så att ilska är en driftigare känsla än sorgsenhet, men ofta är de olika stadier i samma process. Det bästa du kan göra är att i varje stund och situation välja tankar som gör att du mår lite bättre, välja att tro det som gör det lite lättare. Till slut blir det valet en vana som går av sig själv och när det händer har du algt dig till med en ny syn på livet.
/C

Louice 11 augusti, 2017 - 08:55

Tack! Vad Fint – och lite svårt….. Alltså väljer jag tankarna som är minst dystra eller lite ljusare, för att sedan den tanken oftare ska fylla min kropp o själ med mer positiva upplevelser och känslor. Tanken väljs först, ( eller som ett aktivt val utifrån att jag märker en inre oro/olust) och känslan kommer därefter att uppfylla mig i förändringsprocessen..? Men när vet man att det är dags att gå vidare från stadiet av reflektion, stora känslor av ledsenhet o besvikelse…. när är man färdig?
Soliga hälsningar 🌞//

Charlotta 11 augusti, 2017 - 12:01

Precis så! När reflektion och analys inte längre tillför något nytt och konstruktivt utan bara drar ner dig i det gamla, då är det dags att börja fokusera framåt istället. ❤️
/C

louice 12 augusti, 2017 - 00:51

Tack, så härligt att få ventliera, vrida och vända på tankarna med dina inspel o vägledning:) Tack igen!

Charlotta 12 augusti, 2017 - 09:11

Väl bekomme! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI