Home Mental träning Vilka bagrundstankar utgör kuliss till ditt liv?

Vilka bagrundstankar utgör kuliss till ditt liv?

by Charlotta

Oavsett vad man tänker aktivt på just för stunden så har alla människor vissa ”bakgrundstankar” som ständigt är närvarande. Ungefär som en kuliss på en scen, kulissen är inte i fokus och det är inte den som framträdandet handlar om, men den finns hela tiden där i bakgrunden och sätter stämningen för allt annat som händer.

Hur ser din kuliss ut? Vilka är de grundläggande tankarna som alltid finns närvarande hos dig och som anger förutsättningarna för allt annat du tänker och gör? Vad säger de om vem du är, vad du kan, vad du är värd, vilka möjligheter du har och vad du kan förvänta dig av livet.

Vilken sorts kuliss man har beror på många olika saker, till exempel vilken typ av personlighet man har, vilka erfarenheter och referensramar man har och vilken livssyn man har. Men det beror också på vilka personer som har hjälpt till att bygga kulissen, vilka åsikter och personligheter de människorna haft och vilka avtryck de har satt på din kuliss.

Vi har alla en mängd olika bakgrundstankar som formar våra respektive kulisser, en del av dem lever vi kanske med hela livet medan andra kommer och går. Vissa bakgrundstankar hjälper oss medan andra bara skapar problem, frågan är vilka av dem som egentligen överensstämmer med sanningen, och om man måste behålla alla?

En del av dina bakgrundstankar kommer urpsrungligen från andra personer, från föräldrar, lekkamrater, klasskompisar, lärare, pojkvänner eller flickvänner, chefer eller kollegor. Om personerna var bra på att föra över sina tankar och åsikter så har du sannolikt gjort dem till en del av din kuliss, en del av förutsättnignarna för ditt fortsatta liv.

Kanske har du accepterat utseendet på din kuliss utan att ens reflektera över det, utan att värdera innehållet och avgöra om det är sant eller om det är rent påhitt. Kanske har någon varit påstridig i sin egen övertygelse om dig och tagit kontroll över hur din kuliss ska se ut, trots att det egentligen inte alls är sant.

Varje gång du lyssnar till de bakgrundstankar som din kuliss återberättar så befäster du dem starkare och starkare i ditt medvetande. I slutänden spelar det ingen roll om tankarna är sanna eller inte för ditt upprepande av dem gör dem sanna, ditt liv byggs kring dem som om de vore sanna för att du hör dem så ofta.

Vem har byggt din kuliss? Hade den personen ditt bästa i tankarna under bygget? Behöver du kanske byta ut en del av kulissen mot nya bilder, lyssna på andra röster, rensa bort en del av bakgrundstankarna som skadar dig och istället föra in nya stärker dig?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI