Home Mobbning/hat Att blotta det mest privata i offentlighetens ljus

Att blotta det mest privata i offentlighetens ljus

by Charlotta

Internet svämmar över av bloggar där människor lämnar ut valda delar av sitt privatliv, en del mer andra mindre. Som bloggläsare tar man omedvetet rollen av observatören, ungefär samma roll som när man följer en TV-serie, man förväntar sig att få se, få vara med och bli informerad om allt, och utifrån det man ser drar man sina slutsatser om karaktärerna och storyn.

Skillnaden är att bloggarna är på riktigt, de speglar riktiga personers liv, med riktiga problem, riktig glädje och riktig smärta. Det kan vara lätt att glömma det. Det kan också vara lätt att glömma att bloggar inte representerar bloggarens hela liv, det som presenteras är valda delar, i allmänhet inte av elakhet eller med dolda agendor, utan helt enkelt för att skydda sig själv och sina närmaste.

För dem som bloggar om till exempel mode, mat och inredning så är nog sällan bloggandet särskilt stigmatiserande, men för dem som skriver om mer privata saker eller som via sin blogg driver frågor som är engagerande eller kan upplevas som provocerande så kan det emellanåt ha ett högt pris att exponera privatlivet.

Många är de bloggare som delar med sig av sina erfarenheter med förhoppningen att kunna vara ett stöd för andra i samma situation, för att uppmärksamma ett problem som tidigare varit osynligt eller på annat sätt skapa medvetenhet och förståelse. Och många är de som möter hat och kritik och blir anklagade för att vara uppmärksamhetssökande eller ännu värre.

För de flesta är det ett stort steg att låta offentlighetens ljus skina på det privata, ett beslut som ofta sitter långt inne och kräver mycket eftertanke, men som man ändå tar för att man tror att något gott ska komma ur det, och för att man genom sina egna erfarenheter vill bidra till något bättre.

Ett aktuellt exempel är Hanna Öhman som är modig nog att skriva öppet och ärligt om förlossningsskador, och som inte heller drar sig för att detaljerat beskriva vad en allvarlig förlossningsskada innebär i praktiken, hur vardagen ser ut och hur livet förändras när underlivet inte längre är helt och fungerar som det ska. Och hon är också en av dem som får skit för att hon berättar, ni läser om det här.

Att vara öppen, ärlig och genuin är en förutsättning för att vi människor ska kunna relatera till varandra, det är den sortens kommunikation som gör att det känns både i magen och hjärtat, och som har förmåga att göra skillnad. Men det gör också avsändaren sårbar, en sårbarhet som är en personlig och ömtålig gåva till läsaren, och som i alla lägen har rätt att behandlas som en sådan.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI