Home Mobbning/hat När vanligtvis normala människor förvandlas till blodtörstiga hyenor

När vanligtvis normala människor förvandlas till blodtörstiga hyenor

by Charlotta

Det sker ofta i olika sammanhang på nätet, och inte minst i den välbevakade bloggvärlden, människor går till angrepp mot varandra, hatar, förtalar, sprider lögner och skapar opinion mot någon. Ibland finns det ett frö av sanning i botten, enstaka gånger är attacken motiverad även om metoden inte är det, men ofta är anklagelserna tagna ur luften.

Det börjar med att någon skaffar sig en åsikt om någon annan, en åsikt som kan vara baserad på precis vad som helst, ett sätt att uttrycka sig som irriterar, ett namn som signalerar något, en förutfattad mening om ursprung, samhällsklass, beteende, karaktärsdrag, utseende eller livsstil, eller någon annan liten detalj som skaver i läsaren.

När den första åsikten är grundad så börjar personen leta efter fler saker som stärker åsikten, ett felsök som mycket effektivt censurerar bort allt som är bra och motsäger den redan bildade åsikten, och som bara letar efter saker att slå ner på, saker att irritera sig på, saker som bekräftar att personen är så usel som vederbörande fått för sig och nu vill tro.

Nästa steg är att testa åsikten på någon annan, personen har nu en arsenal av högst tvivelaktiga antaganden, men är själv redan så övertygad om sanningshalten och i vilken riktning de pekar att de presenteras inte som en subjektiv åsikt utan som objektiva fakta. Och det är nu det börjar bli obehagligt på riktigt.

För vi människor enas sällan så enkelt och effektivt som mot en gemensam fiende eller oliktänkande, när vi har en chans att rikta det avslöjande och obehagliga strålkastarljuset mot någon annan och samtidigt få känna oss accepterade i en gemenskap där vi delar varandras åsikter, hur felaktiga de än må vara.

Så även om vi i vanliga fall inte skulle hålla med, så tänjer vi på vår övertygelse och låter oss med lätthet övertalas om att det som presenteras förmodligen är sant. Utan att tveka överger vi våra egna tankar och bortser från vad vår egen intuition säger och litar istället blint på någon annans uppfattning. Denna människa som beskrivs måste vara en hemsk person, och därmed blev det plötsligt även vår uppgift att föra denna nya sanning vidare.

Nu är bollen i rullning och motståndet mot att lägga på ännu fler otrevliga karaktärsdrag, händelser och uttalande till personens konstruerade meritlista är i princip noll. De normalt sett sansade och socialt välanpassade människorna i drevet har förvandlats till ett gäng hetsande, blodtörstiga hyenor som inte skyr några medel i sitt korståg i den fabricerade sanningens tjänst.

Fler och fler ansluter, uttalanden sprids, kommentarer delas och det som från början var en enda persons reaktion på något som triggade vederbörande, kanske på grund av egna dåliga minnen, kanske på grund av att personen hade en dålig dag, bristande impulskontroll, dålig människokännedom eller kanske bara på grund av ett missförstånd, har blåsts upp till en tsunami med kapacitet att förgöra en människa.

Att som utsatt försöka bemöta ett sådant drev med sanningen är dömt att misslyckas, åsikterna är redan etablerade och alla förklaringar, hur sanningsenliga de än är, kommer att uppfattas som ursäkter, lögner och efterkonstruktioner och istället ses som en bekräftelser på vilken usel människa man är.

Har det gått så långt så har man bara två möjligheter, att göra en polisanmälan om det finns underlag för det, eller att huka sig och vänta på att det hela blåser över medan man hoppas på att människors minne är lika begränsat som deras förstånd. I vilket fall kan skadan som redan är skedd vara avsevärd och svår att repa sig från, både praktiskt och känslomässigt.

Innan du lockas att bilda dig en åsikt om någon du inte känner, och innan du lockas att hoppa på ett tåg som eldas på av någon annans åsikter, så fråga dig själv om det du eller någon annan tror är ställt bortom alla tvivel, om det inte kan finnas någon form av omständigheter eller livsöde bakom som skulle kunna förklara situationen, och om det du är på väg att göra är något du kan vara stolt över, även om det skulle visa sig att du har fel.

Och om ingen av de frågorna får dig på andra tankar så ställ dig själv frågan hur du skulle vilja att du agerade om det hade varit dig själv det handlade om.

/Charlotta

2 comments

Johanna 1 juni, 2017 - 10:34

Wow vad bra sammanfattat. Tänkte på exakt detta igår och tappade nästan hoppet om mänskligheten pga. åsiktshetsen många verkar lida av…
Jag måste bannlysa mig själv från diverse sociala medier och kommentarsfält för det blir bara för mycket. Jag är väldigt nyfiken och vill gärna veta vad andra tycker och tänker men allt för ofta verkar det tyvärr gå överstyr.

Charlotta 1 juni, 2017 - 10:40

Tack Johanna, och välkommen hit! Jag ramlade också in på en blogg igår som fick mig att både häpna och förfäras och nästan tappa tron på mänskligheten. Så bra att du är medveten om vilka energier du vill omge dig med och undviker de andra. Att utsätta sig för den sortens energier för ofta och för länge är direkt nedbrytande, vilket också kan förklara en del av vansinnet som försiggår på många ställen.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI