Home Mobbning/hat Varför är steget till hat så kort hos vissa?

Varför är steget till hat så kort hos vissa?

by Charlotta

Ibland kan man bara häpna över hur människor agerar, och tyvärr inte på ett bra sätt. Nu senast var det den hatstorm som drabbade Jimmy Durmaz som kunde få en att tappa tron på mänskligheten, men tack och lov återupprättades tron relativt snabbt igen genom den flod av kärlek som dränkte hatet.

Frågan kvarstår dock, var kommer detta gränslösa hat ifrån och varför finns det inga spärrar eller ett sunt förnuft som slår till och säger att vissa saker säger man bara inte, och att uttrycket inte står i proportion till händelsens storlek? I det här fallet var det dessutom stor del av de som skrev de värsta sakerna som, enligt deras konton, var mycket unga pojkar, var finns då föräldrarna, eller är det föräldrarnas åsikter som sönerna ger uttryck för?

Det är lätt att bli modfälld när man skrollar sig igenom hundratals kommentarer med ofiltrerat hat, rasism, fördomar, svordomar och glåpord, men istället för att låta oss nedslås måste vi fråga oss varifrån, varför och hur kan vi ändra på det. Gör vi inte det förlorar vi snabbt både tron på framtiden och förmågan att förändra nuet.

Det här är ett problem med många bottnar och jag påstår inte på något vis att jag varken har hela bilden klar för mig eller har receptet på hur vi ändrar på det, dock vill jag belysa några saker som kan öka förståelsen för vad det egentligen handlar om och hur man kan förhålla sig till det.

Det första vi behöver bli medvetna om är det fenomen som Marcus Oscarsson nämner på sin Facebook-sida, det finns starka (utländska?) krafter som har en agenda som bland annat handlar om att söndra och härska genom att skapa motsättningar i landet. Ett verktyg i det arbetet är att etablera en hatkultur och få så många som möjligt med sig. Sannolikt hade alltså en betydande del av hatet sitt ursprung i köpta fejkkonton med enda avsikt att piska upp en rasistisk stämning i Sverige. Ja, jag vet att man inte vill tro att den sortens verksamhet existerar, men det gör den.

Det finns också tvättäkta svensk rasism i det där kommentarsfältet, människor som inte skulle reagerat på samma sätt om det hade varit t ex Ola Toivonen som orsakat frisparken som avgjorde till Sveriges nackdel. Den rasismen får dessvärre näring av de organiserade krafternas agerande eftersom rasisterna upplever att de är många och starka och därför har rätt att uttrycka sig hursomhelst.

Sedan har vi en helt annan kategori som jag tror står för en betydande mängd av kommentarerna, sannolikt inte de allra värsta men som ändå bidrar till den stora massan av otäcka personliga påhopp. Den kategorin består av vad som i de flesta sammanhang skulle betraktas som helt vanliga, icke-rasistiska män, men som i det här sammanhanget tappar perspektivet och beter sig väldigt illa.

Vad är det då som gör att män på grund av en landslagsförlust i fotboll plötsligt uppvisar ett beteende som de aldrig skulle visa i andra sammanhang? Jag tror att det handlar om två saker, den ena är den dolda men utbredda fysiska ohälsan som gör att väldigt många människor numera ständigt befinner sig i ett tillstånd av obalans, och den andra är en utbredd oförmåga att äga och hantera sina egna känslor.

Fysisk ohälsa påverkar i högsta grad hur stora marginaler man har i humöret, näringsobalanser, låggradiga förgiftningar (toxiska metaller, biotoxiner, bekämpningsmedel, osv.) och låggradiga inflammationer orsakade av en alltför inflammatorisk kost, kan göra att stubinen blir väldigt kort och att humöret rinner över med oproportionerlig kraft. Med den livsstil och kosthållning som majoriteten av svenskarna har idag är detta sannolikt ett vanligt förekommande problem.

Lägger man till det att vi är en nation som anser att känslor är ett tecken på svaghet och något som vissa anser att ”riktiga” män inte sysslar med så har man skapat en bomb som bara väntar på att brisera.  Även om fotboll bara är en sport, ett spel, en lek, så kan det vara väldigt engagerande för dem som är intresserade. Går det då dåligt för det egna laget så är det naturligt att besvikelsen i stunden blir överväldigande.

Besvikelse är en känsla som om den får finnas i sin mest naturliga form gör att man blir ledsen och kanske till och med känner sorg över det som hänt, känslor som många män inte tycker är acceptabla att varken känna eller visa, och som de inte vet hur de ska hantera på ett sätt som bevarar deras manliga status. Istället får känslorna ta sig andra uttryck som några av de få känslor som anses accepterade även i den mest utpräglade machokultur, nämligen ilska och hat.

Men för att få utlopp för ilska och hat på ett tillfredsställande sätt behöver man någon att rikta känslorna mot och någon att skylla på, och vad passar då bättre än den som råkade vara sist på bollen (egentligen bildligt talat men i detta fallet även bokstavligt) och som dessutom redan är i blåsväder på grund av sitt ursprung och utseende. Bara att haka på alltså och spy ut sin galla tills de upprörda känslorna inombords lugnar sig.

Resultatet blir ett kommentarsfält fyllt av en enda röra av hat och upprörda känslor där det ena göder det andra och allt eskalerar tills det verkar som om alla fullständigt har förlorat förståndet. Det här är inte på något sätt en ursäkt för någons beteende, för sådana ursäkter finns inte, men kanske är det en förklaring som gör att man kan se möjligheter att förändra situationen för framtiden och fortsätta hysa hopp om att människan i grunden är god om hon bara får en rimlig chans.

/Charlotta

22 comments

Annica 27 juni, 2018 - 11:47

Tack för ett bra och klokt inlägg.
❤️❤️❤️.
Jag tror precis som du att är man i balans med sig själv stegras inte känslorna till detta stora och helt oförståeliga hat.
Jag tror det är viktigt att göra sin röst hörd, som så många har gjort, i kärlekens och det godas namn för att motverka detta hat,dessa fördomar och den galla som spys ut på helt fel sätt.
Står man bara tyst och tittar på kan vi inte motverka dessa krafter. Då är man snart en del av det negativa och mörka själv.
Vi är så många på denna jord som kan plocka fram mod,medkänsla och omtanke när det verkligen gäller.
Ett litet ljus kan lysa upp ett mörkt rum så tänder vi många ljud i tanke,ord och handling så kommer mörka,destruktiva krafter inte ha en chans på sikt.
Hatet kan inte vinna.
Men det är väldigt svårt att förstå hur människor tänker och fungerar när de gör så här mot andra människor.
Det gäller att vara vaksam som medmänniska ,medborgare och världsmedborgare.
Så lätt att glömma bort den världshistoria vi har haft och har där vi utsatt varandra för så stora vidrigheter på
olika sätt.
Men hoppet finns och jag känner att drt goda kommer att segra på alla plan.
Jag blir så glad och varm i själen när jag ser Jimmy stå där med hela sitt lag bakom ryggen,gemensamt och starka
i varandra. Hur de tillsammans tar udden av det fula ovh negativa och vänder det till något ljust och varmt.
Då lyser kärleken på riktigt. Det är så vackert att se.❤️
Allt gott.
❤️❤️❤️
Kram från
Annica

Charlotta 27 juni, 2018 - 11:56

Tack Annica, kram! ❤
/C

A 28 juni, 2018 - 13:05

Vad gäller hat och hot mot Jimmy Durmaz så är det mest ungdomar som uttryckt det, de hatar i regel allting det räcker med ett enda ord för att hatet ska blomma upp inom dem. Sen kan man ställa sig frågan, vad gör dem, har det överhuvudtaget något intresse förutom att sitta och gömma sig bakom en dataskärm, läsplatta och mobil? Verkar dåligt med hjälp hemifrån och deras föräldrar. Att skaffa sig ett genuint intresse tror åtminstone jag skulle hjälpa många av dessa vilsna ungdomar, och någon som kan backa upp dem och avleda all frustration som finns. Finns utmärkta ledargestalter som förebilder, både i Rosengård, Angered, Rinkeby, Tensta och andra platser.
Boxning är en bra sysselsättning i den åldern, har själv boxats när jag var ung. Man kan givetvis inte peka ut någon specifik grupp för att hata och hota. Men oftast så är det människor med dålig självkännedom, förvirrade individer som lägger ut och projicerar sina egna misslyckanden på andra. Maten som du skriver, har en mycket stor betydelse för hur en människa mår. Äter folk egentligen ordentligt? Jag är tämligen säker på att så inte är fallet, att gå på mer eller mindre tom mage ökar missnöjet med allt. Människan kan vara fantastiskt vacker och fin om hon sköter sig och fokuserar på något som är viktigt just för den individen, gör hon inte det så slutar allt i ett virrvarr av märkliga beteenden. Hot, hat och våld är och har alltid varit förkastligt och slöseri med energi på fel saker.

Annica 28 juni, 2018 - 21:37

Brukar inte kommentera andras bloggkommentarer här men väljer att göra det idag.
I det här samhället och den här världen finns det båda vilsna ungdomar men desto fler vilsna vuxna.
Jag tror det finns en fara i att generalisera. Vi är alla individer och har ett personligt ansvar för hur vi agerar och samspelar
med oss själva och andra människor.
Det är många ungdomar i Sverige och världen idag som engagerar sig i samhällsfrågor ,djurens rättigheter, vår miljö….
Listan kan göras lång.
Tekniken kan vi ha nytta av på många sätt vad gäller datorer, läsplattor och mobiler men det gäller att använda den på rätt sätt.
Jag tror det är fler ungdomar som älskar än hatar.
Meningsfullhet behöver vi alla få känna för att må bra.
Det kan vara boxning för någon eller något helt annat för någon annan.
Ibland tror jag vi mår bra av att fokusera på något annat än oss själva också.
Man mår bra av att då och då räcka ut en hand och göra något bra för någon annan än sig själv.
Ibland kanske ett enda varmt ord kan få något att lysa inom en annan människa och bidra till positiva
förändringar istället för det motsatta.
Allt gott!
❤️❤️❤️
Annica

Charlotta 30 juni, 2018 - 10:36

Tack för att du bidrar till diskussionen i kommentarsfältet Annica, just det där att fokusera på något annat än sig själv och att fundera över och handla utifrån hur man kan hjälpa och göra nytta ser jag också som väldigt viktigt för att skapa ett meningsfullt liv.
/C

Charlotta 30 juni, 2018 - 10:34

Egna intressen är alltid ett bra sätt att sysselsätta sig med något konstruktivt istället för destruktivt, jag tror precis som du, att många unga idag saknar intressen som bidrar positivt till deras liv.
/C

A 29 juni, 2018 - 09:15

Se och läs ordentligt innan du kommenterar mitt inlägg ”Man kan givetvis inte peka ut någon specifik grupp, för att hota och hata”.
Du tycks ha missat det fullkomligt. Kommentera inte andras inlägg överhuvudtaget! Vi har alla våra olika preferenser, skulle aldrig falla mig in att kommentera dina inlägg. Låt stå!

Charlotta 30 juni, 2018 - 10:42

A, jag uppskattar oerhört mycket att läsare kommenterar varandras inlägg och önskar att fler ville göra det så att vi kunde få intressanta och givande diskussioner i kommenterasfälten. Att jag i allmänhet är den enda som svarar på alla inlägg gör tyvärr kommentarsfälten väldigt enkelspåriga och det är synd för jag är övertygad om att det är många som läser som har mycket värdefulla tankar och erfarenheter att dela med sig av.

Har du övervägt möjligheten att det är du som missuppfattat Annicas kommentar och inte tvärtom, och om nu någon missuppfattar det man skriver så kan det lika gärna bero på att man har uttryckt sig otydligt som att den som läser gör det slarvigt. Det är alltså klokt att ta med ett visst mått ödmjukhet i sin dialog. Den här sortens aggressivitet och påhopp accepterar jag inte och händer det igen kommer jag att radera kommentaren. Den här gången får kommentaren dock ligga kvar i informationssyfte.
/C

A 1 juli, 2018 - 09:10

Okej, det är din åsikt, men inte min. Är mitt inlägg störande enligt dig så kan du radera den omedelbart!
Det här är inte social media, här skriver vi enskilt om vad som ligger oss varmast om hjärtat utan inblandning från andra.
Ärligt talat så har jag aldrig gillat Annicas inlägg, hon tror att hon är något förmer än oss andra. Vill bli kändis på Överlevnadsguiden, varför ska vissa människor ha större utrymme än andra här, tycker du att det är rätt och riktigt? Om svaret blir JA, så kommer jag aldrig mer att läsa något av dig. Jag vet mer om livet än vad du tror, och fåniga 3 hjärtan behövs inte alls. Åsikter är viktiga, men trampa aldrig på min integritet!

Charlotta 1 juli, 2018 - 11:32

Det är oerhört värdefullt för mig att de som läser också kommenterar eftersom jag annars sitter och skriver ut i tomma intet utan någon återkoppling. Jag förstår och respekterar att de flesta läsare aldrig kommenterar och att några gör det bara ibland, Annica är en av få läsare som kommenterar regelbundet, som lägger både tid och kraft på att dela med sig av sina innersta tankar till både min och många läsares stora glädje och igenkänning och jag uppskattar hennes engagemang mer än jag kan säga. Om du inte har förmåga att se det utan istället känner dig hotad av henne för att du själv kommenterar mer sällan så ligger det helt och hållet hos dig själv. Du kan ta så stort utrymme du vill i kommentarsfältet men du avstår, det är ditt beslut och helt oberoende av hur mycket alla andra läsare kommenterar. Var snäll och lägg inte dina begränsningar och hjärnspöken på någon annan utan ha i alla fall mod nog att äga dina egna problem!

Jag förstår att du är inne i en riktigt dålig period A, och jag kan föreställa mig vad du gör och hur du mår baserat på vad du tidigare har berättat här på bloggen. Det ursäktar dock inte för ett ögonblick ditt omogna och elaka beteende just nu. Har du inget vänligt eller i alla fall konstruktivt att säga tycker jag du ska låta bli att komma hit tills du är i bättre form. Hädanefter är du så god och inte gör personliga kommentarer om någon annan läsare härinne och fortsätter du med den här typen av kommentarer ändå kommer jag att blockera dig för all framtid.

Om du läser bloggen eller inte är också ditt beslut, du har slutat läsa den i vredesmod flera gånger tidigare men alltid kommit tillbaka så förmodligen får du något ut av den, men om du tänker eskalera dina dumheter för varje gång du har en dålig period så föreslår jag att du slutar läsa den för gott. Slutligen, om du upplever att din integritet blir trampad på så är det för att du själv just nu fullkomligt håller på att stampa sönder den till en spillra av sin forna glans och det gör du alldeles på egen hand, tro inget annat.
/C

A 1 juli, 2018 - 09:33

Om du känner dig ensam här, så är det faktiskt ditt eget val. Du startade bloggen – ingen annan!

Charlotta 1 juli, 2018 - 11:35

Du borde inte kommentera i det här tillståndet A. Ta ditt förnuft till fånga och ändra riktning, du behöver inte vänta till hösten för att sansa dig, sommaren är bara en årstid, låt den inte kontrollera dig på det här sättet.
/C

A 1 juli, 2018 - 13:53

Sommaren har jag lärt mig att leva med nu, ensamt kanske -ja, men det är en årstid som alla andra. Sommaren kontrollerar inte mig, jag kontrollerar den. Men min integritet är viktig. Jag vill inte ha såna påhopp som Annica gör, ordet är fritt visst. Kommentera aldrig andras personliga inlägg, det kan leda till bråk och det vill vi inte ha här, eller? Har just läst ett intressantare inlägg av dig om ensamhet i sommaren från P1 Sveriges Radio om semester och ensamheten, mycket bra och givande. Jag tar allt med ett visst mod och lugn. Förutom andras kommentarer, det är inte deras sak. Jag är en egensinnig person och det är jag stolt över att vara. Tar inte in så mycket skräp om vad som sägs numera. Jag är jag. Låt det vara så!

Charlotta 1 juli, 2018 - 14:05

Det gläder mig att du och sommaren kommer överens i år. Det var dock du som stod för påhoppet, inte Annica som bara delade sin syn på saken vilken inte till 100% överensstämde med din, och det är helt i sin ordning. Jag säger det en gång till A, jag vill att läsarna kommenterar varandras inlägg, jag uppmuntrar till det! Kan du inte hantera det är det bättre att du inte skriver.
/C

A 1 juli, 2018 - 13:57

Tillrättavisa aldrig andra personer, det kan tyvärr missgynna dig.
Kram Charlotta 😉

Charlotta 1 juli, 2018 - 14:11

Jag tillrättavisar när situationen kräver det och i synnherhet när det handlar om oacceptabelt agerande på min egen blogg och det går ut över andra bloggläsare. Kan du inte ta befogad kritik bör du vara försiktigare med hur du uttrycker dig.

Jag kommer inte att kommentera mer i den här frågan.
/C

A 1 juli, 2018 - 14:08

Omogen, jaså? När jag läser andra inlägg här så tycks dom inte veta ett dugg om vad mogenhet innefattar, ditt beslut ser att du raderat mitt inlägg. På vilka grunder är jag fullkomligt säker på, du vill helt enkelt inte att jag ska skriva något, och avsluta med 3 hjärtan.

Lev och låt leva! Jag säger ingenting hädanefter, låt Annica ta över bloggen 😉 🙂

A 1 juli, 2018 - 14:15

Nej! Jag skriver aldrig någonsin något mer. Kanske inte är så lätt att hantera en originell vattuman som jag, men du är det själv och vi har starka viljor på både gott och ont 😉 nu får du ha bloggen för dig själv. Jag tackar för att jag fick delta.

A 1 juli, 2018 - 14:18

Tack för mig!
Lycka till med vad du än gör 🙂

A 1 juli, 2018 - 14:29

Finns ingen anständighet alls i ditt resonemang, men det saknar betydelse nu 😉

Peter 6 juli, 2018 - 00:26

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6992738

Det hela är fake, igångsatt för att polarisera och förvirra. Jag önskar så att fler människor kunde se igenom lögnerna på fler plan. Västvärlden är byggd på lögner i en omfattning som är hissnande och svår att greppa. Och värre blir det. För den som vill förstå framtiden och vad som väntar så rekommenderar jag att läsa 1984 och/eller Brave New World.

Glad sommar! 🙂

Charlotta 6 juli, 2018 - 06:52

Jag läste om det igår kväll och förundrades över deras slutsats och att sättet de presenterade det på. Att en del komentarer kom från fejkkonton stod klart ganska tidigt, men samtidigt var där en hel del äkta konton som hoppade på tåget. Att det som började med hat snabbt vändes till kärlek i en massiv protest mot hatet förtar inte allvaret i den första vågen av hat. De som styr fejkkontona har en agenda vilket är allvarligt och så pass många tog tillfället i akt att haka på hatet är också allvarligt. Vi ska absolut inte låta oss ledas av feltolkningar eller någons agenda och det gäller åt båda hållen.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI