Home Personlig utveckling 7 symptom på medberoende

7 symptom på medberoende

by Charlotta

Ibland får jag önskemål om jag ska skriva om medberoende. Det har dock inte blivit några sådana inlägg helt enkelt för att det är ett område jag inte behärskar speciellt väl, jag har inga egna erfarenheter av medberoende och det är heller inte ett ämne där jag några mer omfattande teoretiska kunskaper.

Samtidigt vet jag att det är många som lever som medberoende i ohälsosamma relationer och som inte vet hur de ska förhålla sig, hur de ska skydda sig själva och hur de samtidigt ska hjälpa den som är beroende.

Därför är det extra roligt att jag har haft turen att få kontakt med en person som kan det här med beroende och medberoende väldigt väl. För mer läsning rekommenderar jag att ni kollar in den här sidan som handlar just om vad det innebär att vara medberoende.

Det första steget för att ta sig ur situationen är att bli medveten om sina mönster och att separera sin egen person från den som har beroendet.

7 symptom på medberoende:

  • Svårt att roligt på egen hand
  • Tror att andra människor eller yttre orsaker är ansvariga för egna känslor
  • Söker ständigt godkännande och bekräftelse men är ändå osäker på sig själv
  • Svårt att fatta egna beslut
  • Känslor som rädsla, osäkerhet, skuld, skam, eller att ha blivit sårad förnekas
  • Rädsla för att bli övergiven
  • Blandar samman kärlek och omvårdnad

Hela listan och mer om medberoende hittar ni här.

/Charlotta

2 comments

Hanna 24 augusti, 2017 - 08:33

Hej igen, Här behöver jag hjälp. Tror jag. Eller så har jag växt förbi. Skall ta reda på det 😉
Tips http://www.craftsverige.com/ Carina Bång. En kontakt kanske att skriva något ihop med. Detta behövs verkligen. <3 / Hanna

Charlotta 24 augusti, 2017 - 08:55

Hej Hanna! Det verkar som intressanta kurser, känns det rätt för dig tycker jag absolut att du ska ge det en chans. Jag har inga planer på att själv fördupa mig i meberoende, det finns redan andra som gör det så bra och som har det som sitt specialområde så jag hänvisar gärna till dem istället. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI