Home Personlig utveckling Äkta kärlek – eller något annat

Äkta kärlek – eller något annat

by Charlotta

Väldigt mycket av den input vi får från vänner, familj, media och samhället i stort handlar om att man ska vara två. En kärleksrelation är liksom grunden för allt det andra och inte minst ett mått på det egna värdet som människa. Lever du ensam, gör dina matinköp för en och kommer ensam på festen så är du en ganska sorglig figur, medan om du har någon att hålla i handen och laga mat till så är det inte bara en trygghet och ett bevis på din attraktionskraft utan också en personlig framgång. Med den måttstocken, att relationen i sig är viktigare än vem du är i relationen med, är det inte så svårt att förstå varför det finns så många olyckliga relationer och varför ungefär hälften av alla äktenskap och samboförhållanden slutar med separation.

Om du väljer att leva i en relation eller ensam är egentligen oviktigt, vad som är viktigt är att det är ditt eget val och inte något som du känner att du måste eller som förväntas av dig. Du måste aldrig ha en relation för att få ett värde som person, du har alltid ett värde i dig själv, oavsett om du är tillsammans med någon och vem du i så fall är tillsammans med. Ditt värde som människa blir inte större eller mindre beroende på vem du umgås med, du är alltid lika värdefull.

Väljer du en relation så kommer du att bli tvungen att kompromissa, hur mycket du än älskar din partner så kommer ni inte att tycka lika i allt och ibland måste någon av er ge efter. Det är inte en svaghet att ibland vara den som ger efter och inte heller att ibland vara den som står på sig och får sin vilja fram. Däremot så är det en dumhet att alltid vara den som viker sig eller att alltid vara den som ska ha sin vilja fram. Ingen har rätt alltid lika lite som att någon skulle ha fel alltid.

Är du verkligen kär så är kompromissandet inte ett problem, inte heller att visa omtanke om den andra personen eller att visa din uppskattning. Detta är också bra ledtrådar för att ta reda på hur din partner känner för dig, om det alltid är du som kommer ihåg saker och gör det där lilla extra men aldrig får den typen av uppmärksamhet tillbaks, eller om det alltid är din partner som anstränger sig mer, så kanske du ska fundera över vad relationen egentligen betyder för dig och vad den betyder för din partner. Ofta känner du i ett tidigt skede att allt inte är riktigt som det ska vara men du kanske föredrar att hitta på ursäkter istället för att se sanningen, att även om en av er är handlöst förälskad så är inte den andre det. Om det rör sig om en långvarig relation som har varit bra tidigare men som nu har en svacka så är det hög tid att ge relationen och varandra extra omsorg och uppmärksamhet så ni inte förlorar något som ni egentligen värderar högt, medan om det rör sig om en ganska ny bekantskap så är det kanske bättre att dra sig ur innan det blir för komplicerat och betydligt svårare att avsluta. Att stanna kvar i en dålig relation bara för att ”ha någon” eller för att det är läskigt att vara själv är aldrig en bra idé. Samtidigt är det självklart att även en bra relation kräver arbete för att hålla och kan ha sämre perioder som kräver extra mycket arbete.

Det som egentligen skiljer äkta kärlek från allt det andra är att äkta kärlek i längden ger mer än den tar och aldrig kräver att du måste ändra på vem du är innerst inne. Upplever du att du inte duger i relationen eller att du ger allt du har och aldrig får något tillbaka så är risken stor att det inte är kärlek utan något annat. Några förslag på vad?

/Coachen

DSC00083

4 comments

Anonym 3 september, 2017 - 10:22

Hej,
Men varför ska det vara så svårt att hitta den person som jag känner att kärleken, omtanken, respekten OCH attraktionen etc är ömsesidig?
Har för femtielfte gången träffat en kille, det var OK i början, men efter en tid slutade han höra av sig. Är så trött på detta nu, vågar inte lita på någon man och undrar hur de tänker. Tar intresset bara slut på ett ögonblick? Känner mig lite utnyttjad också.
Undrar också hur man beställer din talbok och pris på den.

MVH
Anonym

Charlotta 3 september, 2017 - 12:53

Hej Anonym! Kan det vara så att du upprepar ett mönster av att attraheras till samma typ av man? Kanske en man som inte är intresserad av ett seriöst förhållande, eller en typ som du egentligen inte passar ihop med, eller en typ som du egentligen inte ens är intresserad av och att det är därför det inte blir något?

Jag vet inte än om min bok kommer som talbok, i första skedet kommer den dels som fysisk bok nu i veckan och dels om några veckor som E-bok.
/C

Anonym 3 september, 2017 - 20:51

Hej,

Tack för svaret .
Men hur sjutton ska jag ändra på det så att jag attraheras av en typ av män som passar ihop med mig?
Detta är också något som verkar vara jättevanligt…tyvärr

Charlotta 3 september, 2017 - 20:54

Börja med att våga dejta andra typer av män, fördomsfritt och med ett öppet sinne.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI