Home Personlig utveckling Andras problem – inte ditt!

Andras problem – inte ditt!

by Charlotta

Det finns säkert tillfällen när du vet med dig att du gjort något som inte var så bra och då du förtjänar kritik och kanske till och med en utskällning. Sådana tillfällen får man helt enkelt ta sitt ansvar och hantera med så stor värdighet man kan, för det är bara att inse att man inte kan vara på topp alltid. Det är inte de gångerna det här handlar om utan detta handlar om de gånger som du faktiskt har gjort precis det som kan förväntas av dig eller inte ens varit inblandad i det som hänt och ändå får skäll och ovett.

Då har du förmodligen stött på en person som aktivt letar efter anledningar till att bli arg. Hur mycket du än anstränger dig för att göra rätt och göra ett bra jobb så kommer du at få ovett tillbaks, personen i fråga kanske till och med skriker och skäller och ger dig känslan av att du är ensam ansvarig för att elände som hänt i den här delen av världen det senaste året. Du försöker förklara dig och ursäkta dig för att du inte gjort bättre ifrån dig, trots att du vet att du gjort allt du kan och att det faktiskt blev bra, och i samma ögonblick som du hamnar i försvarsställning blir attacken från den andra personen ännu intensivare samtidigt som du känner dig mindre och mindre.

Med en sådan person kan du aldrig vinna en diskussion eller ett gräl eftersom argumenten saknar verklighetsförankring och alltihop bara går ut på att få utlopp för hur dåligt personen egentligen mår. De allra jobbigaste och svåraste människorna du stöter på genom livet är också de mest problemtyngda, de som mår sämst och känner sig mest missnöjda och frustrerade, de har bara inte tillräckligt med mod och självinsikt för att ta itu med sina egna problem utan tar istället ut sin ilska på andra. Det bästa du kan göra är att inte diskutera alls utan avbryta samtalet vänligt men bestämt snabbast möjligt utan att låta det påverka ditt eget humör. Det här handlar inte om dig, det är inte du som har gjort något fel, du äger inte problemet och det är inte ditt ansvar att lösa det, detta handlar enbart om den personen du har framför dig och hans eller hennes egna problem, och du bara råkar befinna dig där som en lämplig måltavla. Skulle du låta den personens anklagelser styra ditt humör så är det samma sak som att du tar på dig den personens problem och tar ansvar för hur personen mår. Låt inte någon annan få den makten över dig, den som ska styra över ditt humör är du själv och ingen annan.

Istället för att snabbt gå igång och bli uppretad när du träffar på jobbiga personer så låt din första tanke vara: Jobbiga eller bråkiga personer är människor som har problem och mår dåligt. Allt det här som jag får över mig är inte mitt och jag tänker inte ta det till mig eller låta mig påverkas.

/Coachen

DSC00958

Powered by Calculate Your BMI