Home Arbetsliv Ansökningsbrev

Ansökningsbrev

by Charlotta

Del två i ÖGs jobbsökarskola, hur skriver man det bästa ansökningsbrevet?

Föreställ dig att du själv sitter som rekryteringsansvarig för tjänsten, att du har sjukt mycket att göra och att det är bråttom med allt. Samtidigt har du kanske flera hundra ansökningar att plöja igenom för att hitta några lämpliga kandidater för intervju. Hur mycket tid tror du att du skulle lägga på att läsa varje ansökan? Precis! Så det gäller alltså för dig som sökande att redan från de första två meningarna vara så intressant att mottagaren bestämmer sig för att fortsätta läsa resten av brevet och även CV:t. För du kan kallt räkna med att om inledningen på ditt brev är tråkig och innehållslös så skriver du resten av brevet till ingen nytta för det kommer aldrig att bli läst. Ett bra sätt att inleda brevet på är att tala om hur du med dina erfarenheter och din kompetens kan lösa de problem eller de behov som företaget har. För mottagaren är det här ett väldigt attraktivt budskap, någon som skriver att den kan lösa precis det de behöver få löst.

Något som ofta fungerar väldigt dåligt är att rabbal upp allt man har gjort tidigare och låta mottagaren själv lista ut vilka erfarenheter och kompetenser man då bör ha tillägnat sig. Det är du som ska göra jobbet när du skriver ansökan, du ska göra det lätt förr mottagaren att se hur väl du passar för tjänsten och du ska vara så tydlig att mottagaren i princip inte behöver tänkta själv utan allt det viktiga står redan skrivet i ditt brev.

Det som också är väldigt viktigt är att utgå från annonsen när du skrivet, om det är en tjänst som har utannonserats vill säga annars får du utgå från vad du kunnat läsa dig till om företaget i stort och den avdelning eller det område som du är intresserad att söka till. Men har du en annons att utgå från så se till att du bemöter och svarar på de krav och önskemål som förs fram, dvs om annonsen säger att den sökande ska vara självgående och drivande så är det viktigt att du talar om att du är självgående och drivande. Inte nödvändigtvis med de orden för ibland kan det kännas för uppenbart, men att du tydligt får med innebörden av det.

Efter din intresseväckande inledning där du svarar på annonsens budskap fyller du kort och koncist på med varifrån du har fått din kompetens och dina relevanta erfarenheter, dock ska du inte rabbla anställningar och utbildningar eftersom den delen hör hemma i CV:t, utan mer inriktat på ansvarsområden och arbetsuppgifter. Din privata bakgrund, familj och hobbies är minst viktigt men ändå intressant för att bilda sig en helhetsuppfattning om dig och det kommer sist i brevet. Utöver själva innehållet är det också viktigt att brevet ser seriöst och prydligt ut och upplevs som välskrivet. Använd gärna ett rättstavningsprogram och undvik att börja för många meningar med ordet ”Jag”. Med det sagt så ser det om möjligt ännu värre ut att helt utesluta subjektet och till exempel skriva ”Har jobbat som…”, utan försök hitta andra formuleringar istället. Det är helheten på brevet som förmedlar bilden av dig, inte bara vad du skriver utan också hur du skriver det.

/Coachen

DSC01231

1 comment

Julia V 20 augusti, 2013 - 10:26

Idag på BloggNyheterna: Det bästa ansökningsbrevet! http://bloggnyheterna.blogspot.se/2013/08/del-tva-i-overlevnadsguidens.html

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI