Home Personlig utveckling Är bristande självkännedom en orsak till avundsjuka?

Är bristande självkännedom en orsak till avundsjuka?

by Charlotta

Om man inte är riktigt säker på vad man själv tycker, vad man gillar, vilka åsikter man har eller vad man vill så är det lätt att adoptera andras åsikter och andras livsstil och drömmar.

Kanske är man van vid att någon annan bestämmer hur saker och ting ska vara och har därför aldrig funderat närmre på vad man själv tycker, eller kanske har man inte fått utrymme att bilda sig en egen uppfattning för att man förväntades vara någon annan till lags.

Det kan finnas många anledningar till varför man känner sig osäker på sig själv, vem man är och vad man står för, men oavsett anledning så är effekten densamma, man blir mer sårbar och lättare för andra att styra och manipulera.

När man inte vet vad man själv egentligen vill och mår bra av så är det alltså lätt att utgå från att man vill ha samma saker som ”alla andra”, och om man då inte har samma saker som alla andra har så känner man sig ännu mer osäker, och då är känslorna av avundsjukan inte långt borta.

Om man till exempel inte är medveten om att man valt en livsstil med en liten central lägenhet och ett jobb med mycket resor för att man älskar att resa och inte är speciellt intresserad av att bilda familj, så är det lätt att bli avundsjuk på kompisen som har villa med stor trädgård, partner och barn.

Men om man istället för att bli avundsjuk frågar sig själv vad man egentligen vill med sitt liv, om man skulle vilja byta karriären och resorna mot familje- och småstadslivet så upptäcker man att hur trevligt och mysigt det än verkar med villa och familj så är det inte det man själv vill ha. Det finns alltså en väldigt bra anledning till att man lever som man gör och därmed ingen anledning till avundsjuka.

Vad tycker DU om? Vad tycker DU är värdefullt, eller snyggt, eller roligt? Var skulle du egentligen vilja tillbringa semestern om du inte kände dig tvingad att leva upp till någon annans standard eller ideal? Din drömsemester kanske egentligen är en campingtrip och inte alls en resa till Thailand?

Om du inte är säker vem du är innerst inne, vad du står för och vilka värderingar du har så är det lätt att hamna i avundsjuka, och låter du avundsjuka styra så tappar du bort ännu mer av dig själv och då blir det väldigt långt till att känna lugn, harmoni och lycka.

Innan du kan ta ställning till vad du ska tycka om något så behöver du känna dig själv och veta vad du vill, vilka dina prioriteringar i livet är och varför de sakerna är viktiga för dig. Chansen är stor att när du väl vet det så kan du rensa bort det mesta av det som orsakar frustration och avundsjuka i livet och istället börja uppskatta det du redan har.

/Charlotta

 

Powered by Calculate Your BMI