Home Personlig utveckling Är det lönt att försöka ändra sitt liv?

Är det lönt att försöka ändra sitt liv?

by Charlotta

”Förändring.” Ett litet ord med en sådan ofantligt stor innebörd. Ofta så stor att man tenderar att ge upp innan man ens har börjat. Det finns ett inbyggt motstånd mot förändring hos de flesta människor som till stor del handlar om en rädsla för det nya och en bekvämlighet med det gamla, men jag tror också att det handlar om en känsla av att vara oförmögen att göra jobbet som en förändring kräver.

Undersökningar visar att de flesta människor vill ha förändring men nästan ingen vill göra förändringsarbetet.

Ordet förändringsarbete indikerar väldigt tydligt att det kräver arbete att förändras och arbete är något som de flesta redan har tillräckligt av, det är inte mer arbete man behöver utan snarare mer lugn och ro. Men om det finns något arbete som verkligen är värt besväret och som betalar sig många gånger om så är det just förändringsarbete.

Att leva med känslor som att livet inte blev som det skulle, att man inte utnyttjar sin fulla potential, att man har hamnat på fel ställe, att livet är meningslöst eller att allt det roliga redan har varit, är bland det värsta man kan uppleva, och långt värre än det mest ansträngande förändringsarbete.

Oavsett hur sent i livet man kommer på att man skulle vilja något annat så är det alltid lönt att göra något åt det. För medan man är kvar i det gamla kan man bara se insidan på samma känslomässiga och mentala väggar som man alltid har sett och då är det svårt att föreställa sig att det faktiskt kan finnas något annat där utanför. Men om man vågar ta steget ut, utanför sin egen lilla låda så öppnas helt nya vyer upp, och saker, händelser och möten med människor som man aldrig hade trott skulle vara möjliga uppenbarar sig som det mest naturliga i världen.

Det enda som verkligen håller dig tillbaka i livet är dina egna tankar, eller som George Elliot har uttryckt det:

”Det är aldrig för sent att bli vad du kunde ha blivit.”

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI