Home Personlig utveckling Är du helt säker på att du vill veta?

Är du helt säker på att du vill veta?

by Charlotta

Du är nästan helt säker på din sak. Eller ja, kanske inte helt säker men ganska säker, du tror i alla fall att du vet, och det du tror att du vet känns så himla bra att du skulle vilja bli helt säker. För om det känns bra att tro att det kan vara på ett visst sätt så måste det bara kännas helt fantastiskt om du verkligen kunde vara säker på att det är så.

Så vad du behöver är att få dina tankar eller känslor bekräftade av någon annan. Att få höra någon annan säga att du har rätt i dina tankar skulle göra att det kändes så mycket bättre och att du verkligen kunde glädja dig på riktigt åt situationen, och inte bara som nu känna dig halvt-om-halvt glad bara för dig själv.

Och det är precis här som det så ofta går fel. I din iver över den entusiasm du känner så glömmer du bort att det finns andra alternativ, att det inte alls är självklart att någon annan uppfattar situationen på samma sätt som du gör, och att det därför är fullt möjligt att om du ställer frågan så kan du få ett helt annat svar än det du hade tänkt dig.

Och eftersom du redan har klättrat en ansenlig sträcka uppåt på humörskalan och redan känner dig nöjd, glad och allmänt uppåt av dina tankar, så blir fallet desto längre och mer dramatiskt om svaret inte blir det du förväntar dig.

Du är så säker på att du ska få höra något i stil med ”Ja, verkligen”, eller ”Absolut, vilken fantastisk idé.” att när du kanske istället får ett ”Nja, det vet jag inte precis.” eller ”Nej, det tycker jag inte.”, så låter det i dina öron som en direkt förolämpning, och som om personen i fråga avsiktligt säger så bara för att bråka, eller i alla fall inte alls har förstått vad det handlar om.

I själva verket är personen inte alls medveten om vilka tankar och känslor som har rört sig inom dig innan du ställde frågan, utan har bara svarat ärligt och utifrån sina tankar och referensramar, på vad som lät som en enkel och ofarlig fråga.

Det finns ett gammalt klokt talesätt som säger att man ska inte ställa frågan om man inte är säker på att man vill höra svaret. Det är så lätt att tro att man i alla lägen vill veta, men vid närmre eftertanke så finns det många tillfällen när det är mycket bättre att bara glädjas åt den egna uppfattningen istället för att fråga om någon annans åsikt och därmed riskera att få ett svar som man egentligen inte vill ha.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI